خبرگزاری راسک: ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان، روز (پنجشنبه، ۸ قوس/آذر) در نشستی در ژنیو بر اهمیت پاسخگویی جامع در افغانستان تاکید کرد و گفت که مردم این کشور شایسته حمایت و همبستگی جهان هستند. آقای بنت افزود که آنچه در افغانستان میگذرد باید وجدان جهان را بلرزه درآورد.
همزمان با این شماری از سیاستگران، نمایندگان کشورها در ژنیو و فعالان حقوق بشر میگویند که طالبان باید در مورد نقض حقوق بشر بهویژه نقض حقوق زنان پاسخگو قرار داده شوند. آنان با ابراز نگرانی از عدم کارشیوهای برای پاسخگو قرار دادن طالبان، میگویند که نقض کنندگان حقوق بشر نباید از مجازات فرار کنند.
محور گفتوگوها در نشست ژنیو نیز چگونگی پاسخگو قرار دادن طالبان برای نقض حقوق بشر، بهویژه نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان بود. در این نشست شماری از سیاستگران، فعالان حقوق بشر و حقوق زنان و نمایندگان شماری از کشورها در ژنیو حضور داشتند. اشتراک کنندگان این نشست تاکید دارند که باید ابزارهایی برای پاسخگو قرار دادن طالبان در مورد آنچه آنان در افغانستان انجام میدهند، ایجاد شود.
اشتراک کنندگان این نشست میگویند که باید مجراهای قانونی برای اینکه سیاستهای طالبان «اپارتاید جنسیتی» دانسته شوند، ایجاد شود. آنان همچنان بر مستندسازی و پاسخگویی آنچه جنایتهای طالبان در برابر زنان میدانند و نیز تامین عدالت برای زنان و دختران تاکید میورزند.
مارکوز گومیز، نماینده اسپانیا در ژنیو، میگوید: «اگر یک مورد در جهان وجود داشته باشد که نشان دهنده شدیدترین تبعیض، ظلم و خشونت در برابر زنان باشد، آن افغانستان زیر اداره مقامهای برحال طالبان است. بنابراین ما نیاز به مستندسازی، پاسخگویی و جبران خسارت داریم.»
در همین حال، ریچارت بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان میگوید که ایجاد معیارهای واضح در تعامل با طالبان، تقویت کارشیوههای فعلی، بهشمول تحقیقات دادگاه کیفری بینالمللی، جرم انگاری اپارتاید جنسیتی، نقشدادن زنان در فرآیندهای پاسخگویی و تصمیمگیری و نیز مستندسازی اسناد و شواهد از همه کسانی که مرتکب خشونت در برابر زنان میشوند، ابزارهاییاند که جامعه جهانی میتواند در برابر اقدامهای طالبان در افغانستان روی دست گیرد.
آقای بنت همچنان تاکید ورزیده است که جامعه جهانی باید بودجه برای رسیدگی به نیازهای بشردوستانه افغانستان را بیشتر کند و نیز از زنان و اقلیتها در افغانستان پشتیبانی کند. آقای بنت میافزاید که آنچه در افغانستان میگذرد باید وجدان جهان را بلرزه درآورد. ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد، میگوید: «نقض حقوق زنان و دختران از سوی طالبان به قدری شدید، گسترده و نظاممند است که من به این نتیجه رسیدهام که آنها حمله به غیرنظامیان تلقی میشوند که ممکن است جنایت در برابر بشریت بهویژه آزار و تعقیب جنسیتی باشد؛ جنایتی که در اساسنامه دادگاه کیفری بینالمللی رُم جرم انگاری شده است.»
در همین حال، شماری از اشتراک کنندگان این نشست گفتهاند که طالبان قوانین بینالمللی و نیز همه مادههای قانون اساسی افغانستان که حقوق زنان در آن تعریف شده را نقض کردهاند. طالبان تا کنون در باره این نشست چیزی نگفتهاند؛ اما، آنان همواره تاکید ورزیدهاند که بر بنیاد ارزشهای اسلامی حقوق زنان را تامین کردهاند. ارزشهایی که ظاهرا بیشتر تفسیر طالبان از دین اند.