خبرگزاری راسک: شبکه تحلیلگران افغانستان در تازهترین پژوهش خود نشان داده است که جایگاه و نگرش ملاها نسبت به زندگی و قدرت در دوران رژیم طالبان به شکل بنیادینی تغییر کرده است. طبق این تحقیق که بر اساس گفتوگو با ملاهای مختلف در سراسر افغانستان انجام شده، طالبان با بهکارگیری ملاها به عنوان بخشی از ساختار های دولتی، استقلال مالی و اجتماعی آنان را از بین بردهاند.
پیش از استقرار طالبان، ملاها در بیشتر مناطق خارج از شهرها به حمایت و پذیرش جوامع محلی وابسته بودند و جایگاه معنوی و اقتصادیشان مستقل از حکومت بود. اما اکنون، ملاها در سیستم طالبان حقوقبگیر شدهاند و از نقشهای کلیدی همچون وزیر تا کارمند و سرباز، در بدنه قدرت جای گرفتهاند.
پژوهش شبکه تحلیلگران افغانستان میگوید که طالبان با ثبت مساجد، تعیین امامان و پرداخت حقوق دولتی به آنها تلاش میکند کنترل خود را بر این طبقه مذهبی نهادینه سازند. این روند بهویژه باعث از بین رفتن استقلال مالی و معنوی ملاها شده است.
حتی ملاهای روستایی که به صورت سنتی در مساجد محل امامت میکنند، تحت فشار و محدودیت طالبان قرار دارند و اجازه فعالیتشان منوط به تأیید گروه طالبان است. این حرکت از سوی طالبان، به عنوان راهبردی کلیدی برای جلب وفاداری و استفاده از نفوذ ملاها در جوامع محلی تحلیل میشود.
تحقیق همچنین به نقش خطبههای رسمی که ملاها ملزم به خواندن آنها در نمازهای جمعه هستند اشاره دارد؛ اقدامی که بر کنترل فکری و سیاسی طالبان بر این طبقه دینی تاکید دارد.
در نهایت، شبکه تحلیلگران نتیجه میگیرد که طالبان با حذف استقلال تاریخی ملاها و وابسته کردن آنان به ساختار دولتی، جایگاه آنها را به گونهای تغییر داده است که بیش از پیش با سرنوشت این گروه و دولت گره خوردهاند.
بازداشت یک عضو طالبان در پنجشیر بهدلیل حمایت از قاری نجرابی
شبکه تحلیلگران: طالبان استقلال ملاها را از بین برده اند
ایندیپندنت: خانوادههای زنان شاغل در سازمان ملل در کابل تهدید مسلحانه شدند
جنبش اعتراضی زنان پنجشیر، بازداشتهای خودسرانهی طالبان را محکوم کرد