راسکRASC: ادارهی احصائیه و معلومات امروز سهشنبه، ۱۶ خرداد/ جوزا، در یک نشست خبری در کابل، نتیجهی سروی تازهاش زیر نام «خوشهای چندشاخصه» در افغانستان را که به همکاری مالی و فنی صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) انجام شده است، با رسانهها شریک کرد.
در این سروی که در بارهی صحت مادر و کودک، معافیت و آموزش در خانواده و برخی شاخصهای دیگر است، با ۲۳ هزار و ۲۱۳ خانواده در سراسر افغانستان گفتوگو شده است.
فقیرمحمد زیار، رییس عمومی ادارهی احصائیه و معلومات، در این نشست میگوید: «این یک سروی جهانی است که از ۲۸ سال پیش به این سو، در کشورهای مختلف عملی میشود و شاخصهای کلیدی را راهاندازی میکند که برای پالیسیها و پلانهای/برنامههای ملی انکشافی کشورها، ارقام ارائه میکند.»
بر اساس سروی ادارهی احصائیه و معلومات، ۷۶.۶ درصد از مادران در افغانستان، برای دریافت مراقبتهای بهداشتی در دوران بارداری، تنها یک تا سه بار و ۳۳.۴ درصد هم بیش از چهار بار به مرکزهای درمانی مراجعه میکنند.
نتیجهی این سروی نشان میدهد که ۳۱.۵ درصد از خدمات درمانی در مرکزهای درمانی در افغانستان، از سوی افراد غیرمسلکی ارائه میشود. از سویی هم، در سرویای که ادارهی ملی احصائیه و معلومات انجام داده، با ۳۲ هزار و ۹۸۹ کودک زیر پنج سال و ۲۰ هزار و ۶۸ کودک و نوجوان ۵ تا ۱۷ سال، گفتوگو شده است. در این سروی، آمده است که ۴۴.۷ درصد از کودکان زیر پنج سال به سوءتغذیهی بر اساس قد و ۱۸.۴ درصد کودکان به سوءتغذیهی بر اساس وزن، مبتلا اند.
شاخص دیگر این سروی، میزان حضور خالص کودکان در زمینههای آموزشی در افغانستان را در بر میگیرد که بر بنیاد نتیجهی سروی، میزان حضور کودکان در زمینهی آموزش در دورهی ابتدایی ۴۷.۵ درصد و در دورهی لیسه، ۱۹.۵ درصد است.
شاخص عمدهی دیگر سروی انجامشده، ازدواج کودکان است که بر پایهی یافتههای این سروی، ۳۸.۹ درصد از دختران در افغانستان، پیش از رسیدن به ۱۸ سالگی ازدواج میکنند که این رقم به تفکیک سطح تحصیلات خانوادهها، متفاوت است. بر اساس سروی ادارهی احصائیه و معلومات، میزان ازدواجهای زیرسن دختران در میان افرادی بیسواد ۴۳.۳ درصد، در میان افرادی دارای سواد ابتدایی ۳۷.۱ درصد، در میان افرادی با تحصیلات متوسط ۳۶.۲ درصد، در میان افرادی با سطح تحصیلات دورهی لیسه ۱۸ درصد و در میان کسانی که دارای تحصیلات عالی اند، ۱۰.۷ درصد است.
مسئولان ادارهی احصائیه و معلومات، همچنان میگویند که با ارائهی نتیجهی سروی انجامشده، از نهادهای مربوط انتظار دارند تا برای رسیدگی به وضعیتی که در این سروی بازتاب یافته است، اقدام کنند.
عصمتالله حکیمی، سرپرست معاونت احصائیهی ادارهی ملی احصائیه و معلومات، در نشست ارائهی یافتههای این سروی، در پاسخ به پرسش خبرنگاران، میگوید: «به طور مثال، در دهات ۳۷.۱ درصد تولدات در حضور افراد غیرماهر انجام میشود، طبعاً بخش مربوط با استفاده از این آمار توجه خود را در این بخش بیشتر میکند.
در سوی دیگر، عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، با استقبال از ارائهی چنین دادههای آماری، آن را برای حکومتداری خوب، مهم میداند. او میافزاید: «یکی از مؤلفههای حکمرانی خوب در جهان معاصر، وجود نظام آماری و احصائیهی دقیق و نیرومند است.»
مسوولان ادارهی ملی احصائیه و معلومات، میافزایند که این سروی، پیش از این نیز سه بار در سالهای ۱۳۷۶، ۱۳۸۲ و ۱۳۹۰ خورشیدی در افغانستان، انجام شده است.