راسکRASC: فیروز نادری، دانشمند ایرانی و مدیرکل پیشین اکتشافات منظومهی شمسی ناسا روز جمعه، ۱۹ خرادد/جوزا، در سن ۷۷ سالگی درگذشت.
نادری مدال تالار مشاهیر فناوری فضایی و بالاترین جایزهی ناسا «مدال خدمات ممتاز» را دریافت کرده بود. نادری در سه دهه حضور خود در ناسا به عنوان معاون مدیرکل تنظیم راهبردهای آزمایشگاه پیشرانش جت و مدیریت دو پروژه کاوشگر مریخ به نامهای «روح» و «فرصت» را نیز در کارنامه دارد. او هفتهی گذشته عکسی از خود در بییمارستان را منتشر کرد و گفت که به دلیل افت ناگهانی ضربان قلب، تعادلش را از دست داده و پس از برخورد سرش به دیوار، مهره گردنش شکسته و نخاعش آسیب دیده و در حال حاضر از گردن به پایین فلج شده است.
مدیرکل پیشین اکتشافات منظومهی شمسی ناسا، در آن پست گفته بود که عمل جراحیاش اول خرداد/ جوزا انجام شده و دوران نقاهت چهار تا پنج ماه طول میکشد.
فیروز نادری، متولد شیراز ایران، برای بیش از سه دهه در ناسا کار کرده بود. او در زمستان ۲۰۱۶ از این سازمان بازنشسته شد.
این دانشمند ایرانی قبل از آن هم سمتهای مهم دیگری از جمله هدایت برنامهی اکتشاف مریخ (۲۰۰۰-۲۰۰۵) را در این سازمان به عهده داشت؛ برنامهای که شامل پرتاب موفقیتآمیز اُدیسه مریخ، فرود مریخنوردهای اکتشافی بر این سیاره (اسپیریت و آپورچونیتی) و توسعه مدارگرد شناسایی مریخ میشد. او همچنین برای مدتی (۱۹۹۶-۲۰۰۰) برنامه «اوریجین» را مدیریت کرد که یک برنامه بلندپروازانه و غنی از فناوریها برای جستوجوی سیارات مشابه زمین در اطراف سایر ستارگان بود. او در رشته مهندسی برق از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی دکتری گرفت و در سال ۱۹۷۹ به آزمایشگاه رانش جت ناسا (جی پی ل) پیوست. نادری همچنان عضو موسسهی هوانوردی و فضانوردی آمریکا (AIAA) بود و جوایز متعددی از جمله مدال رهبری برجسته ناسا، مدال تالار مشاهیر فناوری فضایی و بالاترین جایزه ناسا «مدال خدمات ممتاز» را دریافت کرده بود.
گرچه ناسا دانشمندان برجستهی زیادی دارد، مگر بسیاری میگویند ناسا مهمترین چهرهی علمی خود را از دست داده است و کمتر کسی مانند او میتواند نقش او را در ناسا بازی نماید.