راسکRASC: همزمان با بازگشایی دوبارهی «اتاق تجارت و صنایع زنان» در زون غرب کشور، زنان تجارتپیشه میگویند در حدود دو سال اخیر کاروبار شان رونق چندانی نداشتهاست و حتا برخیهایشان زیان نیز کردهاند. این زنان تجارتپیشه در نشست افتتاحیهی «اتاق تجارت و صنایع زنان» در زون غرب از استانهای هرات، غور، بادغیس، فراه و نیمروز در شهر هرات شرکت کردهبودند.
اتاق تجارت و صنایع زنان روز چهارشنبه ۲۴ خرداد/جوزا پس از دو سال توقف دوباره طی یک نشست رسمی کارش را از سر گرفت. در این نشست از هر استان ده زن تجارتپیشه شرکت کردهبودند و از میان خود سه نفر را بهحیث اعضای جدید هیأت مدیرهی این اتاق انتخاب کردند.
ادبیا وزیری، رییس اتاقهای تجارت و صنایع زنان در زون غرب افغانستان میگوید که این اتاق در گذشته تنها در سطح هرات فعالیت داشت؛ اما اکنون فعالیت خود را در سطح زون گسترش دادهاست. او گفت: «زنان از پنج استان در این نشست که سه روزه بود، اشتراک کردند و ما تعهد میدهیم که از این پس فعالیتهای خود را در سطح زون بیشتر کنیم، تا تجارت زنان در این زون افزایش پیدا کند.»
ادبیا نوروزی، یکی از زنان تجارتپیشه که در نشست افتتاحیهی این اتاق از استان غور بهعنوان نماینده تعیین شدهاست، میگوید که در مدتی که گروه طالبان در کشور حاکمیت داشتند، تجارت وی با رکود مواجه شدهاست. او که در استان غور یک فارم مرغداری دارد، میگوید پیش از آمدن گروه طالبان جمعی از زنان در فارم مرغداری او کار میکردند؛ اما پس از آن مجبور شد، تا شماری از کارمندانش را جواب بدهد.
نجلا حسینی، یکی دیگر از زنانی است که در افتتاحیهی اتاق تجارت و صنایع زنان در زون غرب از استان بادغیس به هرات آمده است، میگوید که محدودیت برای کار زنان از سوی گروه طالبان به زنان تجارتپیشه ضربهی اقتصادی وارد کردهاست.
نجلا حدود ده سال است که در بادغیس کارگاه قالینبافی دارد. او میگوید که در گذشته، در کارگاه او بیش از پنجاه زن کار میکردند، اما در حال حاضر این کارمندان به ده نفر رسیدهاست. او گفت: «تجارت ما کاهش یافتهاست. از زمانی که گروه طالبان آمدند کار ما خیلی خراب شد و در حال حاضر حتا یک بازار درستی هم نداریم که زنان بروند در آنجا کار خود را پیش ببرند. بیشتر زنان بهدلیل وجود طالبان و ترس از این گروه، بهکار در خانه روی آوردهاند. اینطوری بازار و خرید نیست.»
این در حالیست که گروه طالبان دستکم ۵۰ حکم و فرمان برای محدودکردن زنان در دو سال گذشته صادر کردهاست. این محدودیتها زنان را از جامعه حذف و از کار و فعالیت، بهشمول تحصیل بازداشتهاست.