راسکRASC: داروهایی مانند متیلفنیدات، مودافینیل و دکستروآمفتامین معمول برای افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی و حمله خواب تجویز میشود که به آنها قرصهای هوش میگویند. قرصهای هوش بین دانشجویان، کارگران شیفتی و افرادی که شغلهای پرفشار دارند پرطرفدار است.
یافتههای پژوهشی جدید نشان میدهد افرادی که از بهاصطلاح «داروی هوش» استفاده میکنند تا عملکرد ذهنیشان را بهبود ببخشند در انجام کارهای پیچیده کندترند.
داروهایی مانند متیلفنیدات، مودافینیل و دکستروآمفتامین معمولا برای افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی و حمله خواب (نارکولپسی) تجویز میشود و گاهی افرادی آنها را مصرف میکنند که دچار این عارضهها نیستند، اما معتقدند این داروها مهارت شناختی مغز را تقویت میکنند.
این داروها بهویژه بین دانشجویان، کارگران شیفتی و افرادی که شغلهای پراسترس دارند پرطرفدار است و آن را بهصورت غیرقانونی و آنلاین میخرند.
به گزارش گاردین، پژوهشگران دانشگاه ملبورن یکی از این سه دارو را روی ۴۰ فرد سالم بین ۱۸ تا ۳۵ سال آزمایش کردند. هیچکدام از آنها به عارضهای مانند بیشفعالی مبتلا نبودند. یافتهها نشان داد افرادی که دارو مصرف کرده بودند برای انجام کار محولشده وقت بیشتری صرف کردند.
دکتر هانا کرک، استاد روانشناسی تکاملی در موسسه مغز و سلامت روان ترنر، میگوید داروهای بیشفعالی تراکم بعضی ناقلهای عصبی مانند دوپامین و سروتونین را در مغز افزایش میدهند. او در ادامه میافزاید: «اما اگر فردی که این نوع دارو را مصرف میکند به اختلال بیشفعالی مبتلا نیست و تراکم ناقلهای عصبی در مغزش کاهش نیافته است، مکانیسم مشخصی برای بهبود وجود ندارد.»
پروفیسور ایان هیکی، از دانشگاه سیدنی، با اشاره به غیرعقلانی بودن استفاده از چنین داروهایی، میگوید که استراحت و خواب کافی در بهبود عملکرد مغز موثرتراند.