راسکRASC: نمایندگان کشورهای گوناگون در شورای حقوق بشر سازمان ملل با انتقاد از وضعیت حقوق بشر در افغانستان، از طالبان خواستند محدویتها علیه زنان و دختران را هرچه زودتر بردارد. این شورای گزارش ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر برای افغانستان را بررسی کرد.
در جلسه روز دوشنبه (۲۹ جوزا) این شورا نمایندگان کشورهای مختلف به نوبت دربارهی وضعیت حقوق بشر، به ویژه محدودیتهایی که گروه طالبان علیه زنان وضع کرده از جمله منع کار و آموزش زنان و دختران، سخن گفتند.
این نمایندگان از جامعه جهانی خواستند که موارد نقض حقوق بشر در افغانستان را از نزدیک زیر نظر داشته باشد و گروه طالبان را برای تغییر رفتارشان تحت فشار قرار دهد.
رینا امیری، نمایندهی ویژهی امریکا در امور زنان در افغانستان موضوع حقوق زنان در این کشور را اولویت استراتژیک امریکا عنوان کرد و گفت که ایالات متحده تبعیض سیستماتیک گروه طالبان علیه دختران و زنان را محکوم میکند و در کنار افغانستانیها برای مبارزه برای کرامت انسانی و حقوق بشر ایستاده است.
خانم امیری هشدار داد که اگر جامعه بینالمللی اقدامی در زمینه حقوق زنان در افغانستان نکند، حقوق زنان در همه جا به خطر میافتد.
نماینده فرانسه هم در این نشست گفت که طالبان زنان و دختران را در خانهها و تاریکی زندانی کرده است. او افزود که گزارش ریچارد بنت نشان میدهد که در هیچ جای دیگری چنین محدودیتی دیده نمیشود و آپارتاید جنسیتی که طالبان در افغانستان راه انداخته، «جنایت جنگی» شمرده میشود.
نماینده اسپانیا هم خواستار بررسی این موضوع شد که رفتار طالبان با زنان، «جنایت جنگی» است یا نه. او خواستار پاسخگو قرار دادن ناقضان حقوق بشر و پایان مصونیت آنها شد.
همچنین نماینده یونیسف گفت که شش میلیون کودک در افغانستان نیازمند کمکاند. او افزود که در کنار بحران انسانی موجود، نقض حقوق بشر اوضاع افغانستان را پیچیدهتر کرده است. به گفته نماینده یونیسف، زنان و دختران خشونت را اکنون بیش از گذشته تجربه میکنند، از جمله ازدواج اجباری و خشونت خانگی.
نماینده قطر هم از طالبان خواست که محدودیت کار و آموزش زنان را بردارد و در عین حال، از جامعه جهانی خواست که برای بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان، به این کشور کمک کند.
نماینده بریتانیا هم در این نشست گفت که بیش از ۶۰۰ روز است که طالبان دختران بالاتر از صنف شش را از درس محروم کرده است. او از طالبان خواست که مکتبها را باز کند و بگذارد زنان و دختران به کار و آموزش برگردند.
نماینده کانادا هم گفت که این کشور از وضعیت حقوق زنان و محدودیتهایی که طالبان اعمال کرده نگران است. او افزود که این تبعیض جنسیتی، نه تنها حمله به حقوق زنان و دختران افغانستان است، بلکه این وضعیت، آینده افغانستان را به خطر میاندازد.
نمایندگان فنلند، بلجیم، اتحادیه اروپا، قیرغیزستان، کوریای جنوبی هم در این نشست صحبت کردند. نماینده قیرغیزستان به نمایندگی از کشورهای آسیای مرکزی خواستار تشکیل دولت فراگیر در افغانستان شد و درباره وضعیت «ناگوار» اقلیتها در افغانستان ابراز نگرانی کرد.