راسکRASC: براساس گزارش جدید شاخص جهانی شکاف جنسیتی، افغانستان از میان ۱۴۶ کشور جهان، در قعر جدول ردهبندی جهانی در سال ۲۰۲۳ میلادی قرار گرفته است.
این گزارش که از سوی مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum) تهیه شده، دیروز سهشنبه، ۳۰ جوزا منتشر شده است.
در این گزارش وضعیت فعلی و تکامل برابر جنسیتی در ۱۴۶ کشور جهان با شاخصهای مشارکت و فرصتهای اقتصادی، پیشرفت تحصیلی، سلامت و بقا و توانمندسازی سیاسی بررسی شده است.
براساس این گزارش، پاکستان، ایران، الجزیره، چاد و افغانستان به ترتیب پنج کشوری هستند که در آخر جدول ردهبندی جهانی قرار دارند.
کشورهای ایسلند، ناروی، فینلند، نیوزیلند، سویدن، آلمان، نیکاراگوئه، نامیبیا و لیتوانیا، نُه کشور برتر جهان از لحاظ دستیافتن به برابری جنسیتی هستند.
مجمع جهانی اقتصاد گفته است که براساس شاخص جهانی شکاف جنسیتی سال ۲۰۲۳ میلادی، تا اکنون هیچ کشوری به برابری کامل جنسیتی دست نیافته است.
در گزارش این نهاد آمده است که کشورهای جنوب آسیا به ۶۳.۴ درصد برابری جنسیتی دست یافتهاند که دومین رتبهی پایین در میان هشت منطقهی جهان است.
براساس این گزارش، رشد برابری جنسیتی در کشورهای جنوب آسیا از سال ۲۰۰۶ میلادی تا اکنون، ۱.۱ درصد افزایش یافته است که بهباور مجمع جهانی اقتصاد، میتواند به افزایش امتیاز کشورهای پرجمعیتی چون هند، پاکستان و بنگلادیش ربط داشته باشد.
براساس این گزارش، کشورهای بنگلادیش، بوتان و سریلانکا بهترین کشورها از لحاظ برابر جنسیتی در منطقهی جنوب آسیا هستند و کشورهای پاکستان، ایران و افغانستان به ترتیب بدترین کشورها از لحاظ برابر جنسیتی در این منطقه هستند.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارش شاخص جهانی شکاف جنسیتی گفته است که با سرعت فعلی، ۱۴۹ سال طول خواهد کشید که برابری جنسیتی در منطقهی جنوب آسیا بدست آید.
مجمع جهانی اقتصاد از سال ۲۰۰۶ میلادی، همهساله گزارش شاخص شکاف جنسیتی در جهان را منتشر میکند و وضعیت کشورها را از لحاظ دستیافتن به برابری جنسیتی بررسی میکند.
افغانستان در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی نیز در قعر جدول شاخص جهانی شکاف جنسیتی قرار گرفته بود و بدترین کشور جهان از لحاظ برابری جنسیتی شناخته شده بود.
گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر کشور در آگست ۲۰۲۱ میلادی، دستورات و فرامین زیادی را صادر کرده است که دسترسی زنان به حقوق و آزادیهایشان را محدود کرده و برابری جنسیتی در جامعه از بین رفته است.