راسکRASC: به دنبال واکنشها در رابطه به تعامل با گروه طالبان، نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت این سازمان بیان کرده که تنها تعامل و گفتوگو با طالبان بینتیجه بوده و وقت آنست که جامعهی بینالمللی با نیروهای سیاسی دموکراتیک راه تعامل را پیش گیرد.
نشست شورای امنیت دیروز چهارشنبه، ۳۱ خرداد/جوزا در مورد افغانستان برگزار شد.
نصیراحمد فایق در این نشست بیان کرده که طی دو سال اخیر، جامعهی جهانی به امید تغییر مثبت، با طالبان تعامل و گفتوگو کرده است، اما این گروه نه تنها که خواستهها را نپذیرفته بلکه سعی دارند، اعمال خود را زیر عنوان نسخهای تحریفشده دین و فرهنگ، توجیه و سرپوش بگذارند.
فایق اضافه کرده که گروه طالبان در صحنهی بینالمللی به سیاست باجخواهی و اخاذی با سازمان ملل و سازمانهای غیردولتی متوسل شدهاند.
او گفته است که طالبان در سطح ملی هم به سیاستهای ظالمانهی دهه ۱۹۹۰ برگشتهاند و میخواهند که قدرت و اقتدار خود را بواسطهی سرکوب و ستمگری محکم بسازند.
فایق همچنان بیان کرده که: «زمان و تجربه به اثبات رسانده که گفتوگو و تعامل، در قدم نخست تنها با طالبان، بینتیجه است. بنابراین، فعلن وقت آنست که جامعهی بینالملل باید یک تعامل سازمانیافته با نیروهای سیاسی دموکراتیک را جهت کمک به یافتن راهحل واضح برای بحران آغاز کند.»
او با تاکید گفته که باید برای نیروهای سیاسی دموکراتیک، زمینه و فرصت لازم فراهم شود.
او اضافه کرده که بعد از این در تلاشهای بینالمللی، آغاز یک روند سیاسی جهت حل و فصل مسایل سیاسی بواسطهی گفتوگوی ملی از جمله اولویتها باشد.
فایق علاوه کرده که بحران افغانستان در اصل ماهیت سیاسی داشته و به یک راهحل نیز سیاسی نیازمند است.
او میگوید، تاهنوز جامعهی بین المللی بیشترین توجه خود را به مسایل حقوق بشر و وضعیت بشردوستانه معطوف ساخته بود.
روزا اوتنبایوا، نمایندهی ویژه دبیرکل سازمان ملل و رییس هیأت معاونت این سازمان در افغانستان (یوناما) نیز دیروز در نشست شورای امنیت سخنرانی کرده و گفت تا وقتی که محدودیتهای وضع شده توسط این گروه علیه زنان و دختران لغو نشود، به رسمیتشناختن این گروه غیر ممکن است.
اوتنبایوا اضافه کرده که گروه طالبان از یکسو خواهان به رسمیتشناخته شدن گروهشان استند و از سوی دیگر با وضع محدودیتها در برابر زنان و دختران، بر ضد این خواستشان و ارزشهای درج شده در منشور سازمان ملل عمل میکنند.
او میگوید که در دیدارهای مختلف با مقامهای طالبان این موضوع را بیان کرده و خواهان لغو محدودیتهای این گروه علیه زنان و دختران شده است.
بهگفتهی او، فتواها و فرمانهای طالبان در بین مردم افغانستان فاقد محبوبیت بوده و ادامهی این وضعیت به اعتبار داخلی و بینالمللی طالبان آسیب بیشتر وارد میکند.
رییس یوناما نیز در هنگام صحبتهایش گروه طالبان را «سلطهجو و منزوی» توصیف کرده و تاکید کرده است که ساختار مردانهی این گروه برخاسته از قوم پشتون است.