راسکRASC: براساس گزارشها رویدادهای قتل در افغانستان در روزهای پسین افزایش پیدا کرده است، به گونهی که هر روز یک یا بیشتر از یک خبر قتل در رسانهها منتشر میشود.
گزارشهای منتشر شده در رسانهها حاکی از آنست که در دو هفتهی پسین ۲۱ خرداد/جوزا -۳ تیر/سرطان، ۱۶ رویداد قتل در ۱۲ استان اتفاق افتاده است؛ در حالی که در دو هفتهی پیشتر از این ۸ – ۲۱ خرداد/جوزا، شش رویداد قتل در پنج استان اتفاق افتاده که نشاندهندهی افزایش ۶۲ درصدی است.
قتل بیبی زهرا، کارمند ریاست امنیت ملی در حکومت پیشین، در شهر لشکرگاه، مرکز هلمند، تازهترین مورد این قتلهاست.
فرید، پسر بیبی زهرا، تایید کرده که مادرش حوالی ساعت ۹:۰۰ صبح روز دوشنبهی هفتهی گذشته، به منظور کار شخصی از منزل بیرون شده بود که او، حوالی ۵:۰۰ عصر همین روز، جسدش را از بیمارستانی ملکی هلمند پیدا کرده است.
او میافزاید: « موضوع ربودن او از منزل و پیدا شدن جسدش بعد از دو سه روز دروغ است، تا حوالی ساعت ۱:۰۰ همان روز ما در تماس بودیم اما بعد از آن موبایلش خاموش شد. علت قتل او مشخص نیست.»
در عین حال، محمدقاسم ریاض، معاون ریاست اطلاعاتوفرهنگ هلمند، میگوید: « ما از این خبر را دیروز آگاهی حاصل کردیم که یک خانم کشته شده است. ما در تلاش داریم تا عاملان این رویداد را پیدا کنیم.»
در یک رویدادی مشابه دیگر، جنتگل که دارای ۲۳سال سن بود،در روستای شوبه افغانیهی شهر شبرغان، مرکز جوزجان، در ۲۲ خرداد/جوزا از توسط افراد ناشناس به قتل رسیده است.
میرزابای، پدر جنتگل، گفته که پسرش با هیچ کسی خصومتی نداشت و در موقع بازگشت از خانهی پدرزنش/خسرش، در مسیر راه به قتل رسیده است.
او میافزاید: «علت و عامل این رویداد هنوز مشخص نشده، ما هم در تعجب استیم که چه کسی او را به قتل رسانده است، ما میخواهیم که عامل این رویداد پیدا شود.»
از میان ۱۶ رویداد قتل عاملان ۱۲ مورد آن افراد ناشناس و چهار مورد آن، نزدیکان فرد گزارش شده و علت چهار مورد دیگر خشونتهایی خانوادگی، دعوای حقوقی و دشمنیهای شخصی گفتهشده است.
گفتنی است که از میان ۱۶ رویداد قتل که در دو هفتهی پسین اتفاق افتاده، سه مورد در بادغیس، دو مورد در کابل و دو مورد دیگر در ننگرهار بوده است. همچنان، ارزگان، هلمند، جوزجان، هرات، تخار، نیمروز، کندهار، سرپل و فاریاب، هر کدام شاهد یک مورد قتل در دو هفتهی پسین بوده است.
در همینحال، به گفتهی بعضی از کارشناسان حوزهی امنیتی و جنایی، عملینشدن قانون، بررسینشدن پروندههای مربوط به قتل، فقر، بیکاری و دشمنیهای شخصی، از عوامل اصلی افزایش قتل در افغانستان است.
حبیبالله عاقلی، یک پژوهشگر در حوزهی جرمشناسی، در این راستا میگوید که فراهمسازی بسترهای کاری میتواند میتواند باعث کاهش میزان این رویدادها گردد. «بیکاری و قرارگرفتن فرد در معرض فشارهای روانی میتواند میزان جرمها از جمله قتل را افزایش دهد. در عین حال وقتی فرد دست به قتل میزند و مجازات نمیشود، برای دیگران انگیزه ایجاد میکند.»
لازم به ذکر است که آمار ارایهشده در این گزارش، بر بنیاد رویدادهایی است که در رسانهها متشر شده و از میان اینرویدادها تنها نُه رویداد قتل در دو هفتهی گذشته را منابع رسمی به رسانهها تایید کرده اند.