راسکRASC: شماری از زنان در یک تجمع اعتراضی در بلخ ٬ خواستار برداشتن محدودیتهای تحصیلی و کاری زنان از سوی گروه طالبان شدند.
این زنان امروز دوشنبه این خواست را در آستانهی عید قربان با سردادن شعار “آموزش و اشتغال را عیدی دهید” در محوطهی یک حویلی مطرح کردند.
در نوارهای ویدیویی که از سوی این زنان معترض نشر شده است نشان میدهد که تعداد شان به بیش از ۲۰ تن میرسد.
در این نوارها دیده میشود، این بانوان در محوطهی یک حویلی درحالی که برخیهایشان چادری بر سر دارند، شعار هایی از جمله “آموزش و اشتغال را عیدی دهید” را سر میدهند.
یکی از آنان در پایان این تجمع اعتراضی یک قطعنامهی ۴ مادهای را به خوانش گرفته که در بخشی از آن میگوید: “ما از گروه طالبان انتظار داریم تا به منظور برآورده ساختن حقوق اساسی شهروندان زمینه را جهت پایان دادن به وضع محدودیت بر آموزش و اشتغال بانوان فراهم ساخته و در تطابق به ارزشهای دین مقدس اسلام محیط مناسب آموزشی و کاری را برای بانوان فراهم نماید.”
یکی از اشتراک کنندگان این تجمع اعتراضی در پیوند به خواستهایشان گفته است:
“آموزش را عیدی دهید، ما را بیشتر از این از حقوق اساسی مان مانند کار و تحصیل محروم نسازید و من با باور کامل میگویم که خواست تمام بانوان افغانستان همین میباشد.”
این بانوان در قطعنامهی شان از سازمان ملل متحد ابراز نارضایتی کرده اند که به وضعیت وخیم بشری در افغانستان توجهی لازم نکرده است.
آنان با این وجود از نهادهای امداد رسان سازمان ملل متحد خواسته اند در راستای توزیع کمکهای بشردوستانه به اقشار بیضاعت به ویژه زنان بیوه، افراد دارای معلولیت و کسانی که طی دو سال گذشته کارشان را از دست دادند، توجهی بیشتر کنند.
این اعتراض در حالی راه اندازی شده است که پیش از ملا هبتالله رهبر منسوب به گروه طالبان روز یکشنبهی همین هفته در پیام عیدیاش گفته بود که حقوق شرعی تمام زنان در افغانستان تأمین شده است، اما او تنها به موضوع ازدواج و میراث زنان اشاره کرده و هیچ اشارهای به حق کار، تحصیل و آموزش زنان نکرده بود.
گروه طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان در کنار دیگر محدودیتهای شدید بر زنان و دختران، آنان را از آموزش بالاتر از صنف ششم، تحصیل در دانشگاهها و کار در بیشتر ادارههای دولتی و تمام ادارههای غیردولتی منع کرده اند.
با وجود واکنشهای گسترهی داخلی و بینالمللی به این محدودیتها، گروه طالبان وضع این محدودیتها را مسایل داخلی افغانستان دانسته و هیچ اقدامی برای برداشتن آنها نکرده اند.