راسکRASC: از کودک ۱۰ ساله تا مردان و زنان سالخورده که سن شان تا ۷۰ سال میرسد، ساعتها منتظر نوبت هستند تا بتوانند چند بُشکه آب به خانههای شان ببرند. شرکت آبرسانی خصوصی«هدایت طاهری» از مدت هشت ماه به اینسو، آب را به روی مشتریانش بستهاست.
به گفتهی باشندگان ساحهی«آسیا بینی» ریگریشن در غرب شهر کابل، این شرکت از مشتریانش خواستهاست، تا هر خانه با پرداخت ۲۰ هزار روپیه کابلی/افغانی به این شرکت، قراردادهای شان را تجدید کنند، در غیر آن این شرکت به آنها آب نخواهد داد.
این درحالی است که طبق قراردادهایی که بین مردم ساحهی«آسیا بینی» ریگریشن در برچی و شرکت هدایت طاهری امضا شدهبود، شرکت خصوصی آبرسانی«هدایت طاهری» مکلف است تا هنگام رسیدن لولههای آب حکومتی به این ساحه، به مشتریانش آب توزیع کند.
تهمینه ۱۰ سال عمر دارد. ساعت دوازدهونیم ظهر، در شلوغی یک کوچهی مارپیچ و تنگ، در یک صف طولانی منتظر است تا نوبتش برسد و چند بشکه آب برای خانوادهاش ببرد. او دانشآموز صنف سوم مکتب«آسیا بینی» است. تهمینه با لحن کودکانهاش میگوید: «نان چاشت نخوردیم. ساعت ۵ صبح برادرم میآید نوبت میگیرد، ساعت ۹ که از مکتب رخصت شدم، جای او میآیم. چاشت نوبت خودم و بچه همسایه را میگیرم، او میرود نان میخورد. بعد میآید و من میرم نان خوردن. سخت است، اما مجبوری است.»
شکیلا ۳۷ ساله، ۴ کودک دارد که بزرگترین آنها هفت ساله است. او هر روز صبح کودک ۶ ماههاش را در خانه میگذارد و با عجله میرود تا بشکهها را برای گرفتن نوبت در صف جای بدهد. هرچند ساعت بعد که دلش ناآرام میشود، به افراد صف میسپرد تا نوبت او را بگیرند و او چند دقیقه بتواند احوالی از کودکش بگیرد: «طفل شیرخوارم خانه میماند. دخترم هفت ساله است، کودکم را پیش او میمانم. اینجا هم گیر نمیتوانم، یگان کس را میخواهم که نوبت مرا متوجه باشد، خودم دویده میروم خانه کودکم شیر میدهم، باز پس میآیم.»
به گفتهی این زن ۳۵ ساله، انتقال ۸ بشکه آب در اوایل برای او ناممکن به نظر میرسید؛ اما اکنون مجبور است که هر روز این کار را انجام دهد.
باشندگان محل میگویند، از مدت ۹ ماه پیش شرکت خصوصی آبرسانی هدایت طاهری، آب را به روی مردم ساحهی آسیا بینی بستهاست. مردم این محل که بیشتر از ۲ هزار خانواده هستند، در جستجوی آب به جاهای مختلفی برای تامین نیازهای شان مراجعه میکنند
شهر کابل بهعنوان یکی از پرجمعیتترین شهرهای افغانستان، دچار کمبود آب میباشد. بر بنیاد معلومات وزارت انرژی و آب حکومت پیشین، شهر کابل دارای ۲۹ میلیون متر مکعب آب است؛ در حالیکه مصرف آب در این شهر ۳۱ میلیون متر مکعب است.
اکنون ۲ هزار و ۵۰۰ خانواده از مشتریان شرکت خصوصی آبرسانی«هدایت طاهری» دچار مشکلات شدید کمبود آب هستند.
با تلاشهای مکرر، موفق نشدیم که دیدگاه وزارت انرژی و آب گروه طالبان را در این مورد بگیریم؛ اما پیش از این، مطیعالله عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب گروه طالبان به صدای آلمان(دویچهوله) گفتهبود: «ما جلو شرکتهایی که به شکل غیرقانونی چاه عمیق حفاری کرده و آبرسانی میکردند را گرفتیم. پروژهی بند آبگردان شاه و عروس و شاهتوت در پنجشیر، در آینده مشکل کمبود آب شهر کابل را رفع خواهد کرد.»
در همین حال، یک منبع معتبر گفته است که هدایت طاهری مسوول شرکت آبرسانی روز پنجشنبه ۲۵ خرداد/جوزا افغانستان را به قصد ترکیه ترک کردهاست.