راسکRASC: با گرمشدن هوا، کار کارخانههای تولید یخ در کندز رونق بیشتر یافته است ولی افزایش مالیات کمر آنان را خم کرده است.
شماری از صاحبان کارخانههای تولید یخ با نگرانی اظهار میدارند، هر چند در دو ماه پسین و با گرمشدن هوا تقاضای مردم برای خرید یخ بیشتر شده و کار ما هم رونق خوب یافته است، ولی هیئتهای مستوفیت، شهرداری و صنعت و تجارت به عناوین مختلف به نام جواز کار از ما پول تقاضا میکنند.
مسوولین این کارخانهها میگویند که ریاست صنعت و تجارت از ما جواز تجارتی میخواهند، مستوفیت مالیه بیش از حد تعیین میکند، شهرداری جواز فعالیت میدهد و وقتی اینهمه را با مصارف برق سنجش کنید، برای ما چیزی به نام فایده نمیماند.
در حال حاضر درجهی گرمای کندز تا ۴۵ رسیده است و یک کُنده یخ در بازارهای شهر از ۱۲۰ تا ۱۴۰ روپیه رسیده و هیچ نوع بازخواستی وجود ندارد.
شفیقالله یخفروش میگوید سابق هر کُنده یخ را ۴۰ تا ۵۰ روپیهی کابلی/ افغانی از فابریکههای تولید یخ میخریدیم اما از زمانی که مالیات مستوفیت بالای کارخانههای یخ بیشتر شده، ما یک کُنده یخ را تا ۱۰۰ روپیهای کابلی/ افغانی میخریم و بهگونهی پرچون به مردم تا ۱۴۰ روپیه میفروشیم.
وی میگوید در نظام سابق جمهوریت نیز یخفروشی میکردم، فساد در دولت وجود داشت ولی نه تا این حد.
همینگونه قندآغا یک تنی دیگر از پرچونفروشان یخ، از فساد در دستگاه حاکم سخن میزنند.
او میگوید که افراد گروه طالبان به نام هیئت فلان و فلان اداره به عنوانهای گونهگون مانع کار غریبکاران میگردند، ولی وقتی پول برایشان میدهیم آزادمان میگذارند.
براساس آمارهای ارایه شده، روزانه بیش از ۲۲ هزار کُنده یخ در ۲۴ کارخانه تولید یخ در کندز تولید و به بازار عرضه میشود.
سید مسعود مالک یک کارخانهی تولید یخ در کندز میگوید که کاروبارشان در این شب و روز خوب شده و با گرمشدن هوا، تولید یخ، پول خوبی دارد ولی مصارف ما نهایت بالاست.
در همین حال مولوی احمدگل حامد مستوفی کندز از فراهمسازی بهتر سرمایهگذاری به تاجران و سرمایهگذاران سخن میگوید.
او گفت که تلاش میکنند تا به خواستهای مالکان کارخانههای تولید یخ در کندز، در تفاهم به مقامات مرکزی، رسیدگی صورت گیرد.
مستوفی کندز در مورد ازدیاد مالیه بالای تاجران چیزی نگفت ولی اظهار داشت که مالیه حق هر شهروند است و باید بپردازد، زیرا این مبالغ به خزانهی دولت واریز میگردد.