راسکRASC: انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش سال ۲۰۲۲ میلادی در مورد کودکان و درگیریهای مسلحانه، از ثبت صدها تخلف شدید علیه کودکان در افغانستان خبر دادهاست.
این گزارش که روز چهارشنبه پنجم جولای مطابق ۱۴ تیر/سرطان نشر شد، از وضعیت وخیم و دشوار کودکان در سراسر جهان هشدار دادهاست.
در گزارش وضعیت کودکان به شدت نگرانکننده توصیف شده و آمدهاست که بیشترین تعداد تخلفهای شدید در جمهوری دموکراتیک کانگو، اسراییل و فلسطین، سومالیا، سوریه، اوکراین، افغانستان و یمن تایید شدهاست.
گوترش در بخش افغانستان این گزارش گفتهاست: “سازمان ملل متحد ۱۷۹۷ تخلف شدید را علیه ۹۷۰ کودک (۷۸۳ پسر، ۱۸۷ دختر) و ۱۴ کودک قربانی چندین تخلف را تایید کردهاست. علاوه بر این، سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲ میلادی استخدام و استفاده از ۴۹۴ پسر توسط گروه طالبان را که در سال های گذشته رخ دادهبود، تایید کرد”.
بر اساس این گزارش، طالبان در سال ۲۰۲۲ میلادی در مجموع ۶۹ پسر را به اتهام ارتباط با جبهه مقاومت ملی بازداشت کردند که از این تعداد ۲۹ تن آزاد شدند و دو تن از پسران در بازداشت جان باختند.
دبیرکل ملل متحد گفتهاست که سال گذشته ۵۳ پسر و یک دختر جذب و در منازعه استفاده شدهاند، که از این میان ۳۲ تن شان در نبرد دخیل بوده و ۲۲ تن دیگر نقش پشتیبانی داشتهاند. گزارش نشان میدهد که استفاده از ۳۸ کودک توسط گروه طالبان، ۱۵ کودک در جبهه مقاومت و یک کودک نیز توسط عاملان ناشناس در منازعه تایید شدهاست.
سازمان ملل متحد کشتار و معلولکردن ۹۰۹ کودک به شمول ۷۳۲ پسر و ۱۷۷ دختر را تایید کردهاست که از میان ۲۵۳ کودک کشته و ۶۵۶ تن معلول شدند. از جملهی ۹۰۹ مورد کشتار و معلولکردن کودکان ۶۹۴ مورد به عاملان ناشناس، ۱۱۲ مورد به گروه داعش، ۹۸ مورد به گروه طالبان و پنج مورد نیز به گلولهباری مرزی از پاکستان نسبت داده شدهاست. منشی عمومی ملل متحد در گزارشش تایید کردهاست که ۲۶ مورد کشتار کودکان قتلهای هدفمند بودهاست.
گوترش در گزارشش گفتهاست که در سال ۲۰۲۲ میلادی ملل متحد ۱۳ مورد خشونت جنسی علیه کودکان را در افغانستان ثبت کردهاست که قربانیان شامل دو پسر و ۱۱ دختر بودند. به گفتهی وی ۹ مورد این خشونتها تجاوز جنسی، سه مورد ازدواج اجباری و یک مورد نیز “بچهبازی” بودهاست.
بر اساس گزارش، هفت مورد عاملان این خشونتهای جنسی گروه طالبان، پنج مورد عاملان ناشناس و یک مورد نیز نظامیان سابق طرفدار دولت شناسایی شدهاند.
گوترش در ادامهای گزارشش گفتهاست: “سازمان ملل ۷۲ حمله بر مکتبها و ۲۳ حمله بر شفاخانهها را تایید کرد. از جملهٔ حملات، ۷۷ حمله به گروه طالبان، ۱۴ حمله به عاملان ناشناس و چهار حمله به گروه داعش نسبت داده شدهاست”.
جوانب دخیل در قضایای تخلفات شدید علیه کودکان به شمول گروه طالبان تا اکنون در رابطه به گزارش دبیرکل ملل متحد واکنش نشان ندادهاند. اما گروه طالبان سال گذشته ادعا کردند که کودکان را از صفوف خود بیرون کشیدهاند. وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان به افراد این گروه توصیه کردهاست که کودکان و پسران نوجوان را جذب نکنند.
این در حالی است که مقامات صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان از وضعیت وخیم و دشوار کودکان در سراسر جهان نیز هشدار دادهاند.
عمر عبدی، معاون اجرایی یونیسف روز چهارشنبه پنجم جولای ۱۴ تیر/سرطان در بحث آزاد شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که امروز، روز سختی در تاریخ برنامه کودکان و درگیریهای مسلحانه است.
او با بیان اینکه گزارش امسال دبیرکل ملل متحد نیز شامل بالاترین تعداد تخلفات شدیدی است که تا کنون توسط این سازمان تایید شدهاست، گفت: “یونیسف به شدت نگران وضعیت کودکان در شرایطی است که تازه به این گزارش اضافه شدهاست…امروز بیش از هر زمان دیگری در ۷۵ سال گذشته کودکان در معرض خطر قرار دارند”.
با این حال، دبیرکل ملل متحد گفتهاست که نظارت و راستیآزمایی نقضهای جدی همچنان بسیار چالش برانگیز باقی ماندهاست، از جمله به دلیل محدودیتهای دسترسی، که منجر به گزارش ناکافی چنین تخلفات و افزایش تخلفات تاییدشده در سال ۲۰۲۲ میلادی شدهاست.
او اذعان کرده است که موارد تایید شده خشونت جنسی مرتبط با درگیری انجام شده علیه کودکان (۱۱۶۵ کودک) تا ۱۲ درصد کاهش یافتهاست، اما این خشونتها به دلیل ترس از انتقام، هنجارهای اجتماعی مضر، غیبت یا عدم دسترسی به خدمات، مصونیت از مجازات و نگرانیهای ایمنی، کمتر گزارش شدهاست.