راسکRASC: نمایندهی ویژه پاکستان در امور افغانستان میگوید که پاکستان از اقدامات گروه طالبان افغانستان برای مقابله موثر با تروریزم فرامرزی استقبال میکند.
آصف درانی در مصاحبهای با رسانهها گفتهاست که گروه طالبان در این اواخر اقدامات خاصی را جهت رسیدگی به نگرانیهای تروریزم فرامرزی پاکستان و دیگر کشورهای همسایه از جمله چین روی دست گرفتهاست.
پس از تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان، پاکستان شاهد افزایش چشمگیر حملات تروریستی بودهاست. خشونتها در پاکستان به یک امر رزومره تبدیل شده و جان صدها پاکستانی به ویژه نیروهای امنیتی این کشور را گرفتهاست.
اسلامآباد معتقد است که این حملات توسط رهبران و جنگجویان تحریک طالبان پاکستان مستقر در افغانستان طرحریزی میشوند و همواره ادعا کردهاست که دلیل افزایش حملات در این کشور، فعالیت گروه تحریک طالبان پاکستان در داخل خاک افغانستان است.
اما گروه طالبان در افغانستان که اکنون قدرت را در دست دارند، همواره تاکید کردهاند که اجازه نمیدهند از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده صورت گیرد
درانی در واکنش به اعلامیه اخیر گروه طالبان مبنی بر انتقال هزاران مهاجر پاکستانی از استانهای مرزی به مناطق دیگر افغانستان گفت: «این یک موضوع جدی است؛ اما اقداماتی برای خنثیکردن تحریک طالبان پاکستان برداشته شدهاست. ما همچنین باید درک کنیم که این کار زمانگیر است، اما این روند آغاز شدهاست.»
گروه طالبان ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد هزاران مهاجر پاکستانی را که در استانهای مرزی ساکن شدهاند، به مناطق دیگر افغانستان منتقل کند، زیرا گمان میرود افزایش حوادث تروریستی در پاکستان با این پناهجویان ربط داشتهباشد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، بدون ارایه معلومات بیشتر در مورد این طرح گفتهاست که این مهاجران در حال حاضر در خوست، کنر و برخی استانهای دیگر هم مرز با پاکستان، مستقر اند و بر اساس برنامه، به دیگر استانهای افغانستان منتقل خواهند شد، تا اطمینان حاصل شود که آنها به خطوط مرزی دسترسی ندارند و در حملات داخل پاکستان دخیل نیستند.
درانی افزودهاست: «این اقدامی است که حکومت افغانستان اتخاذ میکند، بنابراین باید منتظر ماند و نتیجه آنرا را دید. اکنون در مراحل اولیه قرار دارد، بنابر این خیلی زود است در این مورد اظهار نظر کرد.»
نمایندهی ویژه پاکستان در امور افغانستان این مهاجران را اعضای تحریک طالبان پاکستان خواندهافزود: «اما اگر این جابهجایی تحریک طالبان پاکستان واقعی اتفاق بیفتد و منجر به صلح در سراسر مرزهای ما شود، این یک تحول مهم خواهد بود و ما از آن استقبال خواهیم کرد.»
او گفت که اسلام آباد به درخواست گروه طالبان گفتگوها را با رهبران فراری تحریک طالبان پاکستان برای متقاعدکردن آنها جهت توقف خشونت آغاز کردهبود، اما این روند سال گذشته به دلیل درخواستهای «مضحک» تندروان با شکست مواجه شد.
حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستانی در سال ۲۰۲۲ میلادی به میانجیگری گروه طالبان در افغانستان به آتشبس محدود توافق کردند، اما در نومبر همان سال حملات تحریک طالبان در پاکستان از سر گرفتهشد.
درانی گفتهاست: «پاکستان گزینه گفتگو را تمام کردهاست؛ برای آنها (طالبان پاکستان) تنها راه تسلیمشدن و مواجهشدن با قانون باقی ماندهاست.»
او افزود که عملیات نظامی پاکستان، تحریک طالبان پاکستان را از هرگونه کنترول ارضی محروم کردهاست و انتقال آنها از مناطق مرزی نشان میدهد که اکنون به «باردوش» برای گروه طالبان افغانستان تبدیل شدهاند.
نمایندهٔ ویژهی پاکستان گفت: «در مقایسه، افغانستان در حال حاضر بسیار صلحآمیز است، اما کتلههای از تحریک طالبان پاکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی و سایر گروهها در آنجا وجود دارند که مایه نگرانی هستند. هم پاکستان و هم چین امیدوارند که حکومت افغانستان اقدامات عملی را انجام دهد.»
بیجینگ از مدتها مدعی است که شبه نظامیان جنبش اسلامی ترکستان شرقی از خاک افغانستان برای انجام حملات فرامرزی استفاده میکند؛ ادعای که همواره از سوی گروه طالبان رد شدهاست.
چین ماه گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که تروریزم همچنان یک چالش بزرگ برای افغانستان باقی ماندهاست و از گروه طالبان خواست تا «اقدامات محکم و قوی» علیه گروههای تروریستی فعال در این کشور اتخاذ کنند.
درانی در ادامه گفت: «همانطور که رییس جمهور بایدن نیز به همکاری طالبان افغانستان و مقامات امریکایی در اتخاذ اقدامات ضد تروریستی اشاره کردهاست، ما هم همان انتظاری را داریم و این روند آغاز شدهاست. امیدوارم در آینده نزدیک نتایج مثبتی داشتهباشیم.»