راسکRASC: کمیسیون جلوگیری از احتکار و کنترول نرخ مواد ارتزاقی، بازارهای شهر کندز را روزانه به بررسی و نظارت گرفته بر تطبیق قانون نرخنامه شهرداری تاکید میورزند، ولی با موجودیت فساد در ادارههای مسوول و از جمله شهرداری، این نرخنامهها، قطعا قابل تطبیق نبوده و نرخ مواد اولیه از جمله خوراکهباب روزبهروز افزایش مییابد.
در این بررسیها بر چگونگی تطبیق نرخنامه و رعایتنمودن حفظالصحه محیطی تاکید میگردد ولی بهگونهای نمایشی دروازههای چند دکان بهنام گرانفروش، به مدت کوتاهی مسدود میگردد و با دادن پول به عنوان جریمه، دوباره فعالیت گرانفروشی شان را از سر میگیرند.
اشرف ۴۷ ساله که پیشه نانوایی دارد میگوید:« همهساله در همین فصل سال که تازه گندم درو شده، نرخ گندم در بازار به پایینترین حد تنزیل مییافت و ما هم نرخ نان خشک را با وزن مناسب به نرخ پایین عرضه میکردیم ولی امسال در نرخ گندم هیچگونه تغییراتی نیامد و ما هم ناچاریم به همان قیمت فصل زمستان نان خشک را به مردم عرضه نماییم.»
در حال حاضر نرخ نان خشک جورهیی در خبازیهای کندز به وزن کمتر از ۱۷۰ گرام به ۲۰ روپیه کابلی و تاقهیی هم به ۱۰ روپیهای کابلی/ افغانی تثبیت شده است، در حالیکه کندز بهنام گدام یا کندوی کشور در فصل گندم درَو، یاد میشود.
همینگونه عینالدین رجبزاده قصاب به گوشهای دکانش اشاره میکند و با پوزخند و تمسخر نرخنامه شهرداری را نشان میدهد.
وی میگوید:«گروه طالبان تا قبل از سقوط حکومت جمهوری، سیاست داشتند و امرشان در قریهجات میچلید ولی وقتی که بالای کل کشور حاکم شده و چشمههای عایداتی را یافتند، در فساد غرق گردیدند.»
وی میگوید که نمایندههای کمیسیون شهرداری روزانه حق خود را از ما میگیرند و پیکار شان میروند.
در حال حاضر یک کیلو گوشت گوسفند در قصابیهای شهر به ۴۰۰ روپیهای کابلی/افغانی است در حالی که در نرخنامه شهرداری ۳۴۰ روپیه نرخ تثبیت شده است.
همینگونه در نرخنامهای شهرداری یک خوراک نان در رستورانتهای کندز به ۱۴۰ روپیه است ولی کافهها یک خوراک(۱۰ سیخ) کباب را ۲۰۰ روپیه میفروشند.
صعود نرخ مواد خوراکی اولیه از یکسو و بیکاری، فقر و بیچارگی مردم و به خصوص جوانان از سوی دیگر، زندگی را سخت و طاقتفرسا ساخته و هزارها جوان روزانه برای دریافت کار و نان، روانه کشورهای دیگر از جمله ایران و ترکیه شده و بسیاریها بهدست قاچاقبران انسان شکار میشوند.