راسکRASC: عذرای ۱۸ ساله آرزو دارد که روزی نویسندهای مشهور شود. رسیدن به این آرزو در شهرستان محروم و دورافتادهی لعلوسرجنگل استان غور برای یک دختر، مثل رویا میماند؛ اما عذرا راهش را پیدا کردهاست. او عضو کتابخانهی «دهکده» شدهاست. نزدیک به هفت سال از آغاز فعالیت این کتابخانه میگذرد، عذرا پیوسته به آنجا در رفتوآمد است.
عذرا که به مطالعه علاقهی فراوانی دارد، از کتابهای معروفی که تا کنون خواندهاست، نام میبرد: «کتابهایی مثل بینوایان از ویکتور هوگو، طلسمات از جواد خاوری، سمفونی مردگان از عباس معروفی و چندین داستان جالب دیگر را تا حالا خواندهام.»
عذرا میگوید که تا حالا بیشتر از ۵۰ جلد کتاب را از این کتابخانه به امانت برده و مطالعه کردهاست: «به نظر من بهترین مکان برای اوقات بیکاری یک انسان کتابخانه و بهترین کار، کتاب خواندن است.»
عذرا پیش از تسلط گروه طالبان، صنف دهم مکتب بود و اگر طالبان مانع رفتن او و دختران دیگر به مکتب نمیشدند، اکنون از مکتب فارغ شدهبود: «وقتی مکتب میرفتیم، هزاران آرزوی قشنگ داشتیم و یقین داشتیم که یک روزی به این آرزوها میرسیم؛ اما با آمدن طالبان اکثر آرزوهای ما با خاک یکسان شد.»
وجود کتابخانهی«دهکده» در شهرستان لعل و سرجنگل که از مناطق محروم کشور به شمار میرود، غنیمتی بزرگ است و به جز کتابخانهی دهکده هیچ کتابخانهی دیگر در این شهرستان ما فعال نیست.
غلام ابراهیمی ۳۲ ساله، که چهار سال میشود به عنوان مسوول و مدیر کتابخانهی «دهکده» کار میکند، میگوید که این کتابخانه هفت سال پیش در این شهرستان تاسیس شدهاست.
به گفتهی ابراهیمی، مهمترین فعالیتهای کتابخانه برگزاری صنفهای قصهخوانی برای کودکان، بردن کتابهای قصه به بعضی از مکتبهای دوردست، برگزاری مسابقهی نقاشی در میان هنرجویان این رشته و تاسیس گروه هنری «دهکده» است. علاوه بر آن، این کتابخانه همیشه به روی علاقهمندان کتاب باز است.
ابراهیمی میگوید که آنان نخستین دور مسابقهی نقاشی خود را حدود یک ماه پیش برگزار کردهاند و آمادگیها برای برگزاری دور دوم نیز گرفته شدهاست: «دور دوم قرار است در سطح بزرگتر برگزار شود و تعداد اشتراککنندگان در این مسابقه حتما زیاد خواهد بود.»
چگونه این کتابخانه راهاندازی شد؟
در سال ۱۳۹۷ خورشیدی تعدادی از فرهنگیان شهرستان لعلوسرجنگل استان غور، کمپاین جمعآوری کتاب را راهاندازی کردند و از استانهای دیگر نیز کتاب جمع کردند که نتیجهی کار گروهی آنان ایجاد کتابخانهی دهکده بود.
به گفتهی ابراهیمی، اکنون این کتابخانه در حدود ۷ هزار جلد کتاب را در خود جای دادهاست و تلاشها برای پربارکردن آن جریان دارد. به گفتهی وی تنها حدود ۴هزار جلد کتاب قصههای کودکان در این کتابخانه وجود دارد.
ابراهیمی میگوید، سالانه حدود ۱۳۰۰ تن از جوانان، نوجوانان و کودکان از این کتابخانه کتاب میبرند. بعد از اینکه مکتبهای دخترانه و دانشگاهها به روی دختران بسته شد، بیشترین مراجعان آن را دختران تشکیل میدهد.
در کنار کتابخانهی دهکده، کتابخانهی دیگری نیز پیش از این فعالیت داشت، که از سوی یک موسسه حمایت مالی میشد؛ اما آن کتابخانه بسته شد و کتابهای نزد مردم پاشان ماند.
در همین حال، شش ماه پیش جمعی از جوانان کتابخانهی کاتب را در بازار قدِ قلوخ منطقهی چمن شهرستان یکاولنگ نمبر ۱، از طریق کمپاین جمعآوری کتاب راهاندازی کردند و تلاشهای مشابه برای ایجاد کتابخانهها به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی و تشویق جوانان و دختران در چندین نقطهی دیگر کشور نیز صورت گرفتهاست.