راسکRASC: جهان درحالی از ۱۵ جولای به عنوان روز مهارت برای جوانان بزرگداشت میکند که در افغانستان زنان و دختران از رفتن به مکتبها و دانشگاهها محروم هستند، اجازه فعالیت و کار را ندارند و در افق پیش رو هیچ دریچهای برای افزایش مهارتهایشان وجود ندارد.
فریبا حسینی دانشجویی است که از ادامه آموزش در دانشگاه محروم شده و اکنون روی به نقاشی آوردهاست؛ او میگوید: «بعد از اینکه طالبان آمدند و دانشگاهها بستهشد، نقاشیکشیدن باعث میشد که من حس آرامش بگیرم. در شرایطی که دانشگاهها بسته شد و دیگر فعالیت نمیتوانستیم، با همین نقاشی میتوانستم حس آرامش بگیرم و این شرایط را به طریقی هضم کنم. به همین خاطر خواستم این شرایط برای دیگر خانمها هم میسر شود و دختر خانمها بتوانند نقاشی را یاد بگیرند و از طریق هنر احساسات خود را بیان کنند.»
شمار دیگری از دخترانی که پس از محرومشدن از رفتن به مکتبها و دانشگاهها امید خود را برای داشتن آیندهای روشن از دست دادهاند، نیز اکنون با راهاندازی کسبوکارهای کوچک میگویند که تلاش دارند به زندگی امیدوار بمانند.
اصیلا باشنده استان هرات گفت: «من خیاط هستم و هدف من از این کار این بود که خودم بتوانم شرایطی را برای خود مهیا کنیم و برای خانمهای دیگر فرصت کار ایجاد کنیم.»
رابعه دیگر باشنده استان هرات نیز افزود: «من صنف نهم مکتب بودم که مکتبها بسته شد. پس از آن دکان گرفتم و در بخش فروشندگی فعالیت میکنم. من میخواهم در آینده مکتبها باز شود تا همچنان کار را پیش ببریم و هم درس خود را ادامه دهیم.»
در همین حال صفحه توییتر سفارت ایالات متحده آمریکا برای افغانستان نگاشتهاست که واشنگتن به پشتیبانی خود از جوانان در افغانستان برای افزایش مهارتهای آنان ادامه خواهد داد.
دبیرکل سازمان ملل نیز افزایش مهارتهای جوانان را بسیار مهم دانستهاست.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نگاشتهاست :«ما باید اطمینان حاصل کنیم که معلمان آموزش و توسعه حرفهای لازم را برای کمک به جوانان برای انتقال از مکتب به محل کار بدست آورند.»
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۴ میلادی این روز را به عنوان روز جهانی مهارتهای جوانان نامگذاری کردهاست.
اما در افغانستان محرومیت جوانان به ویژه زنان و دختران از آموزش و کار و نیز نداشتن آزادیهای فردی و اجتماعی از عواملی دانسته میشوند که بر مهارت آموزی آنان سایه افگندهاست.