راسکRASC:مسوولان زراعت و مالداری استان قندز، افزایش حاصلات امسال خربوزه را بالاتر از ۳۰ درصد اعلام کردند.
قندز یگانه استانی که بیشترین زمین زراعتی را دارا است و اکثر باشندگانش زراعت پیشهاند.
آب و هوای مساعد و زمینهای حاصلخیز این استان، بستر خوبی برای رشد غلهها، سبزیها، انواع میوه و چندین نوع خربوزه بوده که از این میان خربوزه آن از شهرت خوبی برخوردار است.
امسال باوجود افزایش فرآورده خربوزه، مردم و به ویژه ساکنان شهرنشین از نبود آن در بازار شکایت دارند.
باشندگان شهر قندز میگویند که همهساله در همین فصل سال بهای خربوزه به پایینترین حدش میرسید و همه از آن مستفید میشدند.
این باشندگان که اکثر شان پیشهور، آموزگار و یا مامور پایینرتبه دولت هستند، میگویند: “با معاشِ بخور و نمیر و زندگی پر از فقر و فاقهی که داریم، ما و خانوادههایمان از دیگر میوهها در طول فصل سال محرومیم، ولی تنها همین خربوزه بود که حتا یک وقت غذای خانواده همراه نان خشک، به آن اختصاص یافته بود؛ ولی گروه طالبان این نعمت را نیز از ما گرفتند.”
عبدالمالک ۵۶ ساله خربوزه فروش بازار مندوی به این باورست که خربوزههای خوب و نامدار قندز را گروه طالبان سر “پَلَک” خریداری کرده و به عنوان تحفه کابل میفرستند.
وی اظهار داشت که گروه طالبان به بهای بلند و در مزرعه بهترین خربوزهها را از آنان خریده به کابل و قندهار و دیگر استانهای جنوب کشور میفرستند.
همینگونه گلعلم میگوید: “امسال، ده جریب زمین را در روستای عسقلان خربوزه کشت کردم، نامخدا خوب حاصل هم داد، پیش از آنکه آن را چیده به بازار عرضه کنیم، مجاهدین امارتی [گروه طالبان] در موترهای هایلکس شیشه سیاه آمدند و نوتهای جدید هزاری و پنجصدی داده و همه را در یک موتر شانزدهبیست توسط خودمان بار زدند و گفتند که به پاکستان انتقال میدهند.”
هرچند مسوولان ریاست زراعت و مالداری استان قندز
علت افزایش فرآورده خربوزه را آب و هوای مساعد، توزیع ادویهضد آفات طبیعی و توجه آن اداره میدانند، اما دهقانان قندز توزیع ادویه از سوی این ریاست را رد کرده میگویند که دهقانان خود از پول شخصیشان ادویه ضد آفات را از بازار خریده اند.
آنان تاکید میکنند که در طی دوسال گذشته با وجود خشکسالی و متضررشدن دهقانان، هیچنوع کمکی از سوی اداره زراعت دریافت نکردهاند.
در اُستان قندز نزدیک به ۲۵نوع خربوزه کشت میشود که در سالهای گذشته همه آن در این فصل سال به بازار عرضه میشد و همه از مزایای آن بهرمند میشدند؛ اما امسال فقط دو سهنوع، آنهم به بهای بلند به بازار عرضه شدهاست که تنها کسانی آن را میخرند که اقتصاد خوب دارند.