راسکRASC: سازمان جهانی بهداشت گفتهاست که مصرف بیش از حد چربی، حتا چربیهای خوب نیز با خطر چاقی، بندش رگهای قلب و برخی انواع مشخص سرطانها ربط دارد.
چربی یکی از مواد لازمی برای ساختن سلولهای عصبی و هورمونها، تنظیمکنندهی التهاب، رشد و حفظ سلامت سلولها و تامین انرژی دوامدار برای بدن است. همچنین موجودیت چربی در رژیم غذایی سبب جذب ویتامینهای ای، دی و ای میشود، از اینرو نباید رژیم غذایی به کلی عاری از چربی باشد.
کارشناسان ملل متحد سفارش میکنند که باید کمتر از ۱۰ درصد انرژی مورد نیاز یک روز شخص از چربیها، آنهم چربیهای نامشبوع و صحی، حاصل شود. به گونهی مثال، اگر یک فرد روزانه ۲۲۰۰ کالوری انرژی مصرف میکند، نباید مقدار چربی در غذای روزانهی وی بیشتر از ۲۵ گرام باشد. هر گرام چربی در بدن نه کالوری انرژی تولید میکند.
هر مقدار چربی که توسط حجرات بدن انسان به مصرف نرسد، مانند قندها و پروتینها، تجزیه شده و به شحم مبدل شده و در بدن ذخیره میشود که در نهایت سبب چاقشدن و دیگر مشکلات صحی میشود.
انواع چربی
سه نوع چربی، مشبوع، غیرمشبوع و ترانس، بیشتر در غذای روزمره موجود است که هر کدام آن خواص متفاوت از هم دارند.
محصولات حیوانی و لبنی منابع عمدهی چربیهای مشبوع است، مثل گوشت سرخ به ویژه گوشت گوسفند، اما برخی روغنهای نباتی مانند روغن نخل و ناریال نیز سرشار از این نوع چربی است.
موجودیت بیش از حد چربیهای مشبوع در غذا سبب بلند رفتن کولسترول خون شده و در نهایت خطر ابتلا به بیماریهای قلب و رگها و سکتههای قلبی و مغزی را افزایش میدهد.
چربی ترانس نیز مانند چربیهای نامشبوع، به گونهی طبیعی در اکثر غذاهایی که از گوشت حیوانی و محصولات شیری منشا گرفتهباشد، وجود دارد. چربی ترانس همچنان در برخی روغنهای نباتی موجود است.
از آن جاییکه چربی ترانس مانند روغنهای مشبوع سبب بلندرفتن کولسترول خون و بندشدن رگها میشود، پزشکان سفارش میکنند که مقدار چربی ترانس در غذای روزمره نباید بیش از پنج گرام وجود داشتهباشد.
برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکتهها باید مصرف چربی در کل کاهش یابد و به پیمانهی محدودی که چربی گرفته میشود، باید از نوع نامشبوع باشد. تحقیقات نشان دادهاست که جاگزینکردن چربیهای مشبوع با چربیهای نامشبوع سبب کاهش کولسترول خون میشود.
منابع بسیار خوب چربیهای نامشبوع، روغنهای نباتی، مثل روغن زیتون، روغن اوکادو، روغن گل آفتابپرست، روغنی جواری و روغن کنولا اند.
افزون بر این، برخی انواع مشخص چربیهای نامشبوع مثل اومیگا۳ و اومیگا۶ را باید از منابع غذایی گرفت. منابع خوب اومیگا۶ جواری، تخم گل آفتابپرست، چارمغز، بادام و کاجو بوده و اومیگا۳ را میتوان در ماهی به پیمانهی وافر دریافت.