راسکRASC: «انجمن حمایت از پناهجویان افغان» در ترکیه میگوید که از اول جنوری تا ۲۲ ماه جون سال روان میلادی ۱۵ هزار و ۲۰ پناهجوی افغانستانی از کشور ترکیه اخراج شدهاند.
علی حکمت مسوول این انجمن به رسانهها گفت که این رقم بیش از ۵۵ درصد پناهجویان افغانستانی را تشکیل میدهد که طی سال روان میلادی در آن کشور بازداشت شدهاند.
حکمت افزود که بر اساس ارقام وزارت داخلهی کشور ترکیه، پولیس آن کشور از جنوری تا اواسط ماه جون میلادی، ۸۸ هزار پناهجوی کشورهای مختلف را بازداشت کردهاست که در این میان بیش از ۲۷ هزار شان شهروندان افغانستان میباشند.
بر اساس ردهبندی وزارت داخلهی ترکیه، شهروندان افغانستان در صدر مهاجرین غیرقانونی قرار دارند که بازداشت شدهاند. این در حالی است که ترکیه در جریان سال گذشته میلادی بیش از ۱۱۵ هزار شهروند افغانستان را بازداشت کردهبود.
بر اساس آمارها، تا کنون در حدود ۳۰۰ هزار پناهجوی افغانستانی در ترکیه ثبت شدهاند که شامل پناهندگان و شهروندان افغانستان با اقامت کوتاه مدت میشود.
ارقام «انجمن حمایت از پناهجویان افغان» در ترکیه نشان میدهد که بیش از ۴۸ هزار افغانستانی با اقامت درازمدت، نزدیک به ۳۸ هزار تن با اقامت یک ساله و کمتر از آن، و نیز پنجهزار محصل افغانستانی در ترکیه به سر میبرند.
در این میان کسانی که اقامت کوتاه مدت ترکیه را دارند و در شهرهای مختلف این کشور زندگی میکنند، به دلیل مشکل در گذرنامه/پاسپورتهای شان نمیتوانند اقامتشان را تمدید کنند.
بر اساس معلومات وبسایت (TurkeyIResidence) مهاجرانی که میخواهند فراتر از ۹۰ روز در این کشور بمانند، باید در هر ۱۸۰ روز جواز اقامت شان را تمدید کنند. این جواز برای مدت یک تا دوسال قابل اعتبار است. مهاجران افغانستانی برای تحقق این کار به گذرنامههایی که تاریخ اعتبار آن تکمیل نشدهباشد، نیاز دارند.
شماری از شهروندان افغانستان که اقامت کوتاه مدت کشور ترکیه را دارند، پیش از این به رسانهها گفتهبودند که قنسولگری افغانستان مقیم استانبول، به عوض توزیع گذرنامههای جدید، در گذرنامههای قبلیشان برچسب میزنند و آن را تمدید میکنند، اقدامی که برای شماری از ادارات دولتی ترکیه قابل پذیرش نیست.
همچنان بر اساس آمارها، ترکیه در هر هفته بین ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ پناهجوی افغانستانی را به کشورشان بر میگرداند.
این در حالی است که اخراج پناهجویان هنگامی که نظام جمهوری سقوط کرد و گروه طالبان در افغانستان به قدرت برگشتند، تا یک مدتی متوقف شدهبود، اما پس از مدتی از سرگرفته شد و در آستانهی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه شدت گرفت.
پیش از این دیدبان حقوق بشر در گزارشی گفتهبود که کشور ترکیه دهها هزار پناهجوی افغانستانی را از مرز زمینیاش به ایران برگردانده و هزاران پناهجوی دیگر را به افغانستان برگشت دادهاست.