راسکRASC: کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) امروز دوشنبه، ۲ مرداد/اسد گزارشی را منتشر کردهاست که در آن وضعیت بیجاشدگان داخلی و بازگشتکنندگانی که در بحبوحه بحران بشردوستانه جاری به صورت داوطلبانه به افغانستان بازگشتهاند، اطلاعاتی ارایه کردهاست.
براساس این گزارش، نزدیک به ۱.۳۷ میلیون بیجاشده داخلی در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی به محل سکونت اصلی خود بازگشتهاند.
در سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود ۱.۱۲ میلیون بیجاشده داخلی به محل زندگی اصلی خود بازگشتهاند، در حالی که این آمار در سال ۲۰۲۲ میلادی به ۲۵۴ هزار تن رسیدهاست.
بربنیاد این گزارش، از آغاز سال روان میلادی تاکنون در مجموع ۱ هزار و ۶۰۰ تن از افراد بیجاشده داخلی به مناطق خود بازگشتهاند. این آمار از ارزیابی ۳۶۳ هزار خانواده توسط کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد از اکتوبر ۲۰۲۱ تا جولای سال ۲۰۲۳ میلادی ثبت و جمعآوری شدهاست.
در این گزارش آمدهاست که انتظار میرود با ادامه ارزیابیهای جاری، این آمارها بهگونه فزایندهای افزایش یابند.
در این گزارش همچنین شمار پناهجویان افغانستان که در سال ۲۰۲۳ میلادی به گونه داوطلبانه به کشور بازگشتهاند، افزایش قابل توجهی داشتهاست.
بربنیاد این گزارش، در سال روان میلادی تاکنون، در مجموع ۵ هزار و ۸۳۶ پناهجوی افغانستانی بازگشت به خانه را انتخاب کردهاند که از این میان ۹۴ درصد آنها از پاکستان، ۵ درصد از ایران و ۱ درصد از کشورهای دیگر بودهاند.
در این گزارش همچنین آمدهاست که این رقم «پنج برابر بیشتر از شمار افراد بازگشته در همین دوره در سال گذشته میلادی بودهاست.»
این نهاد سازمان ملل متحد میگوید که وضعیت بشردوستانه در افغانستان همچنان بحرانی است و براساس برنامه «بازنگریشده واکنش بشردوستانه» در سال ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۲۸.۸ میلیون شهروند افغانستان آسیبپذیر به کمک نیاز دارند.
این گزارش همچنین بر انتشار آخرین گزارش گرایشهای منطقهای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل تاکید میکند که روندهای آماری کلیدی و ارقام رسمی را در مورد پناهندگان، پناهجویان، افراد بیتابعیت، آوارگان داخلی، عودت کنندگان و سایر موارد نگرانکننده در منطقه آسیا و اقیانوسیه ارایه میدهد.
بربنیاد این یافتهها تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، این منطقه میزبان ۱۴.۳ میلیون آواره اجباری، افراد بدون تابعیت، عودت کنندگان یا سایر موارد نگرانکننده بوده که ۲۶ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۱ میلادی را نشان میدهد. منطقه آسیا و اقیانوسیه ۱۳ درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل میدهند که کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل از آنها محافظت میکند و یا به آنها کمک میکند.
گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در مورد چالشها و پیچیدگیهای جاری پیرامون جابهجایی و عودت اتباع افغانستان به وطن و نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه پایدار در کشور را برجسته میکند.
به اساس این گزارش، با ادامه بحران، جامعه جهانی باید متعهد به حمایت از افراد آسیبدیده از جنگ و جستجوی راه حلهای پایدار برای مردم افغانستان باشد.