خبرگزاری راسک: دو سال پس از تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان، زلمی خلیلزاد نمایندهی پیشین امریکا برای افغانستان از رهبران مخالف گروه طالبان خواست «به کابل بروند» و با گروه طالبان گفتوگو کنند.
زلمی خلیلزاد در مصاحبه به رسانهی «افغانستان انترنیشنل» گفته است که گروه طالبان و دیگر بازیگران در افغانستان روی حکومت فراگیر و قانون اساسی توافق کنند.
خلیلزاد رفتن رهبران مخالف گروه طالبان به کابل و گفتوگوی آنها با این گروه بر سر قانون اساسی و تشکیل حکومت فراگیر، را یک روش موثر خواند.
زلمی خلیلزاد پس از ماهها مذاکره با گروه طالبان، توافقنامهی دوحه بین امریکا و گروه طالبان را امضا کرد.
در پی این توافقنامه نیروهای بینالمللی به رهبری امریکا افغانستان را ترک کردند و افغانستان به گروه طالبان تسلیم دادهشد.
خلیلزاد در باره نگرانیهای امنیتی و منع فعالیت سیاسی مخالفان گروه طالبان در داخل افغانستان، گفت که گروه طالبان «عفو عمومی» اعلام کردهاند و رهبران بلند پایه حکومتهای پیشین از جمله عبدالله عبدالله و حامد کرزی در کابل به سر میبرند.
زلمی خلیلزاد گفت که عبدالله عبدالله و حامد کرزی «کشته نشدند.»
با این حال، او اعتراف کرد که مشکلات برای این رهبران وجود خواهد داشت.
پس از تسلط دوباره گروه طالبان بر افغانستان، رهبران جهادی، مقامهای ارشد حکومت پیشین و رهبران حزبها از افغانستان خارج شدند.
این افراد پس از خروج از افغانستان همچنان به فعالیتهای سیاسی با تمرکز بر مخالفت علیه گروه طالبان ادامه دادهاند.
نمایندهی پیشین امریکا از احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز خواست که فعالیتهای خود را در داخل افغانستان ادامه دهد.
او گفت که راههای مذاکره مستقیم و غیر مستقیم با پا در میانی سازمان ملل متحد و دیگر «افغانستانی های با نفوذ» در بین گروه طالبان وجود دارد.
خلیلزاد در بخشی از سخنانش گفت که اگر رهبران مخالف گروه طالبان به این تصور باشند که امریکا بار دیگر بر گروه طالبان حمله کند و نیروهایش را برای محافظت از آنها بگمارد، اشتباه میکنند و آن دوره پایان یافتهاست.
این در حالی است که خلیلزاد متهم است که با امضای توافقنامهی دوحه افغانستان را به گروه طالبان تسلیم کرد؛ دیوید پترایوس جنرال بازنشسته امریکایی توافقنامهی دوحه را «بدترین توافقنامهی تاریخ امریکا» خواندهاست.
همچنان، زنان متعرض افغانستان توافقنامهی دوحه را «شرمآور و ننگین» خوانده و آن را زمینهساز تسلط گروه طالبان بر افغانستان و محرومشدن مردم به ویژه زنان از حقوق اساسی بشری شان میدانند.