خبرگزاری راسک:وزارت مهاجرین و عودتکنندگان گروه طالبان میگوید که در جریان چهارماه سال جاری، اجساد ۸۰۰ جوان افغانستانی را که از مرزهای غیرقانونی به اروپا میخواستند بروند، از طریق هوایی به کشور انتقال دادهاند.
ارسلان خروتی، معین وزارت مهاجرین گروه طالبان در نشستی تحت عنوان «حسابدهی گروه طالبان به مردم» با ارایهی این آمار آن را برای گروه طالبان دستآورد دانسته و گفته است علاوه از انتقال اجساد ۸۰۰ جوان، یک هزار و ۸۰۰ تن دیگر که توسط این گروه مجبور به فرار از افغانستان شده بودند، در کشورهای مختلف عمدتا ایران، ترکیه و یونان مجروح شده و ۲هزار و نهصد تن دیگر از چنگ آدمربایان در مرزهای اروپا نجات یافتهاند.
وزارت مهاجرین گروه طالبان در حالی از انتقال اجساد ۸۰۰ جوان افغانستانی در ۴ ماه نخست سال جاری به کشور خبر میدهند که پیش از این خبرگزاری پژواک در ماه فروردین سال جاری با نشر گزارشی از قول مسوول بندر اسلامقلعه زیر ادارهی این گروه گفته بود که بهطور میانگین در هر ماه تنها از این مرز ۱۲۰ تا ۱۴۰جسد شهروندان مهاجر افغانستانی در ایران به افغانستان انتقال میشوند.
صدهاهزار شهروند افغانستانی در پی سلطهی گروه طالبان بر افغانستان کشور را ترک نموده و برای نجات از رفتارهای انتقامجویانه و قبیلهای گروه طالبان به کشورهای خارجی به ویژه ایران، پاکستان و ترکیه فرارکردهاند.
قتلهای هدفمند نظامیان و کارمندان حکومت پیشن، بازداشتهای خودسرانه، شکنجهی افراد ملکی، فقر و بیکاری، وضع ممنوعیت آموزش و تحصیل بر دختران و بحران اقتصادی زیرسلطهی این گروه از عواملیاند که مردم را وادار به مهاجرت نموده و برای رهایی از چنین رویکردهای نظام طالبانی راههای دشوار و پر از خطر را در پیش گرفته که همواره از شهروندان اینکشور قربانی گرفته است.
براساس آمارهای منتشرشده از سوی یک سازمان حامی مهاجران افغانستانی در ایران، صدهاهزار شهروند کشور در ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی روز سلطهی گروه طالبان برکابل کشورشان را ترک نموده و به خارج مهاجرشدهاند.
بربنیاد اطلاعات منتشرشده از سوی این سازمان، ادامهی حضور گروه طالبان در افغانستان و اعمال فشارهای روزافزون بر مردم، خصوصا زنان و دختران از دیگر عوامل افزایش فرار شهروندان کشور است.
گروه طالبان در حالی انتقال اجساد جوانان افغانستانی را از بیرون کشور دستآورد کاری حکومت خویش دانسته و به مردم افغانستان اطلاعرسانی کردهاند که سیاستهای تبعیضآمیز این گروه در برابر اقوام غیرپشتون و زنان کشور، این جوانان را مجبور ساخته است تا برای زندهماندن و فرار از ظلم طالبانی با درک خطرات مسیر پرخم و پیچ مهاجرت، افغانستان را ترک نموده و به خارج پناه ببرند.
در همین حال شماری از جوانان و اعضای خانوادههای قربانیان رویدادهای مهاجرت به بیرون از کشور، گروه طالبان را عامل جانباختن این جوانان دانسته و گفتهاند، اعمال سیاستهای تبعیضآمیز و قبیلهای طالبان این جوانان را وادار به فرار از کشور ساخته است.
ذکرالله پدر جوان ۲۳ سالهای است که یک ماه قبل در مرز میان ترکیه و ایران جان باخت. به گفتهی او پسرش که پیش از این افسر وزارت دفاع ملی در حکومت پیشین بود با سلطهی گروه طالبان وظیفهاش را از دست داد و با وجود چندین بار مراجعه به وزارت دفاع این گروه، بهخاطر تاجیکبودنش او را نه تنها اینکه نپذیرفتند بلکه در روزهای اخیر هشدارهای پیهم از سوی آنان دریافت کرده بود که بازداشت خواهد شد.
او حدود دوماه قبل برای فرار از زیر سلطهی گروه طالبان راه غیرقانونی مهاجرت را در پیش گرفت و قرار بود به یکی از کشورهای اروپایی خودش را برساند، اما یک ماه پیش زمانیکه میخواست از طریق مرز ایران وارد خاک ترکیه شود توسط مرزبانان ترکی مورد تیراندازی قرار گرفت و جان داد.
بهگفتهی او، صدهزار روپیهی کابلی/افغانی مصرف کرد تا جنازهی پسرجوانش را از ایران به کابل انتقال بدهد.
او گفته است: «طالبان وظیفهی مردم را گرفتند، بیکاری و فقر به اوج خود رسیده، جوانان هر روز در تشویش بازداشت و زندانیشدن توسط طالبان هستند. در هر ادارهی دولتی که مراجعه کنید و پشتو یاد نداشته باشید کسی حتا حرف نمیزند، پس تنها راه، فرار و رفتن به خارج است.»
به گفتهی او، پسرش میدانست که عبور از مرزهای غیرقانونی به قیمت زندگی او تمام خواهد شد اما جز همین دیگر هیچ راهی نداشت: «طالبان قاتل پسرم هستند، آنان عامل شدند تا فرار کند، فردا در قیامت از گردن آنان بابت این گناه خواهم گرفت.»
پیش از این به تاریخ ۲۱بهمن/دلو ۱۴۰۱ وزارت داخلهی کشور بلغاریا از کشف اجساد ۱۸ شهروند افغانستانی در یک موتر باربری خبر داده و گفته بود این شهروندان افغانستانی به گونهی غیرقانونی وارد خاک این کشور شده بودند. گروه طالبان اجساد آنان را بعد از سه ماه تاخیر در ۲۴ ماه خرداد/جوزا به کابل انتقال دادند.
در همین حال به تاریخ ۱۳ ماه اسفند/حوت ۱۴۰۲ سفارت افغانستان در ایتالیان با نشر اعلامیهای گفته بود که ۳۲ شهروند افغانستانی در اثر غرقشدن یک کشتی مسافربری در سواحل کالابریای این کشور جان باختهاند.
وزارت مهاجرین گروه طالبان در حالی از انتقال جسد ۸۰۰ جوان مهاجر افغانستانی در چهار ماه نخست سال جاری از کشورهای خارج خبر داده و آن را دستآورد کاری خویش دانسته است که آمار مشخصی از انتقال اجساد افغانستانیهای جانباخته در بیرون از کشور که از طریق زمینی و توسط خانوادههای آنان انتقال به کشور شدهاند، در دست نیست و همچنان تعداد دیگری از این مهاجران که در مناطق مرزی کشورها جان باختهاند در آنجا به خاک سپرده شده و خانوادههای آنان اطلاعی از آنها ندارند.
اخیرا همایون همت، معاون کمیساری اسلامقلعه در صحبت با یک رسانهی تصویری درکابل گفته است: «کسانی که به گونهی قانونی به ایران میروند، روزانه در حدود ۲هزار الی ۲۵۰۰ تن است.»
محمد هاشم حنظله، کمیسار سرحدی نیمروز نیز گفتهاست: «به گونهی قانونی روزانه ۵۰۰ تا هزار تن از مرز به ایران میروند.
تداوم حضورگروه طالبان با سیاستهای قومی و تبعیضگونه در برابر اقوام غیرپشتون و تقابل آنان با کشورهای جهان مبنی بر عدم رعایت حقوق بشری و تن ندادن به ایجاد حکومت همهشول در آینده نیز افغانستان را به بحران اقتصادی بیشتر فرو خواهد برد و فرار شهروندان از کشور بیشتر از گذشته خواهد بود.
کوچ اجباری اقوام غیرپشتون در استانهای مرکزی و شمال افغانستان و اعمال فشارهای قومی و مذهبی همچنان از مواردی دانسته میشوند که آمار فرار شهروندان از کشور را در حال حاضر افزایش داده است.