خبرگزاری راسک: زلمی خلیلزاد آمریکایی پشتونتبار در دودهه حضور سیاسیاش در میدان سیاست افغانستان به خوبی نشان داده که او با وصف تابعیت آمریکایی، ریشهی عمیق عاطفی با پشتونیزم داشته و هرازگاهی از این احساسات قبیلهای خود به عنوان دیپلمات آمریکایی برای سلطهی پشتونها و حذف اقوام دیگر در افغانستان استفاده کردهاست.
آقای خلیلزاد علاوه از امضای معاهدهی ننگین دوحه و واگذاری حکومت افغانستان به پشتونهای افراطی وابسته به مدارس پاکستانی، پیش از این در زمان ماموریتاش در شورای امنیت ملی آمریکا در دولت جورج بوش، تلاش کرد تا جبههی شمال که از مخالفان اصلی تحریک طالبان در دوران قبلی این گروه بود، جایگزین آنان نشود و قدرت سیاسی در افغانستان در اختیار جناح مورد نظر او باشد.
آقای خلیلزاد از زمان سلطهی گروه طالبان بر افغانستان همواره با حضور در رسانهها با اتخاذ سیاست سفیدنمایی این گروه پرداخته و با نادیدهگرفتن تمامی جنایات ضدبشری آنان در افغانستان، برخوردهای قبیلهای و نقض حقوق بشری اینگروه را توجیه کرده است.
خلیلزاد اخیرا در مصاحبهای، سلطهی گروه طالبان بر افغانستان را دارای جنبههای مثبت و منفی توصیف نموده و در رابطه به سیاست زنستیزانهی اینگروه که در نزدیک به دوسال گذشته، زنان و دختران افغانستانی را به طور گسترده از کار، تحصیل و فعالیتهای مدنی و سیاسی محروم کرده گفته است، هنوز قبل از وقت است که در مورد اعمال این گروه نتیجهگیری کرد.
آقای خلیلزاد کشتهنشدن عبدالله عبدالله از سوی گروه طالبان را مثالی برای تشویق رهبران و مقامهای افغانستانی در خارج از کشور آورده و گفتهاست، رهبران و مقامهای افغانستانی در بیرون از کشور به کابل رفته و با اینگروه گفتوگو کنند.
خلیلزاد یکی از مهرههای اصلی سقوط نظام جمهوری در افغانستان است که با امضای معاهدهی دوحه، گروه طالبان را به قدرت رساند.
به گفتهی آگاهان سقوط نظام جمهوریت و سپردن افغانستان به گروه طالبان تنها بخشی از این توافقات بوده و بخشهای مهم دیگر این توافق نامه تا اکنون پنهان نگه داشته شده است.
پیرمحمد ملازهی، کارشناس ایرانی مسایل افغانستان در صحبت با پایگاه خبری انتخاب اخیرا گفته است: «معاملهای که در دوحه صورت گرفت، صحبت از ۴۰۰ صفحه مذاکرات است که فقط ۱۰ صفحهی آن منتشر شده است، یعنی ۳۹۰ صفحه مذاکرات امریکا و گروه طالبان محرمانه باقی ماندهاست، امریکا دولت دستساختهی خود را در افغانستان سرنگون و بهدست گروه طالبان تسلیم کرد.»
در همین حال چهرههای سیاسی غیرپشتون اظهارات اخیر زلمیخلیلزاد را تروریسمپروری، اشاعهی هراسافگنی و خلاف ارزشهای اسلامی و انسانی دانسته و از نهادهای مدافع حقوق بشری خواستهاند تا او را به دلیل همکاری در سلطهی یگ گروه تروریستی در افغانستان و نقض حقوق بشری مورد محاکمه قرار داده و مجازات نمایند.
امرالله صالح در واکنش به اظهارات خلیلزاد نوشته است: «نمایندهی پیشین آمریکا حالا به مشاور گروه طالبان مبدل شده است.»
آقای صالح در ادامه نوشتهاست: «خلیلزاد اکنون به مشاور دستگاه تعصب و جهالت گروه طالب از طریق دنیای مجازی تقلیل یافته است.»
ملک ستیز، یکی از تحلیلگران سیاسی افغانستان در واکنش به سخنان آقای خلیلزاد نوشته است: «برخی دولتها به چهرههای فاقد اخلاق نیاز دارند تا آنها را مانند دستمال برای پاککاری کثافتهای برجامانده استفاده کنند که در عوض به آنها امتیاز و اقتدار سیاسی میدهند، خلیلزاد بهترین نمونهای از این دست است.»
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان در واکنش به سخنان اخیر زلمی خلیلزاد میگوید که امضای توافقنامهی دوحه با گروه طالبان سبب فروپاشی نظام جمهوریت شده و تسلط خشونتبار این گروه را فراهم کرد.
به گفتهی این شورا، امضای توافقنامه با گروهی که به هیچ یک از اصول و اساسات جوامع بشری، نظم جهانی و موازین حقوقی نظام بینالملل باورمند نیستند، اشتباه بزرگی بود که سرنوشت میلیونها شهروند افغانستانی را در مسیر فاجعهبار قرار داده است.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان اضافه کرده است که امضای این توافقنامه نهتنها مصلحت و منفعتی برای افغانستان نداشت، برعکس باعث شد تا کشور به بستر امن بیشتر از ۲۰ گروه تروریست بینالمللی و منطقهای تبدیل گردد.
این شورا سخنان اخیر زلمی خلیلزاد را که در جایگاه سخنگوی گروه طالبان ظاهر شده و عملا به یک گروه افراطی و جنایتکار که سبب انزوای سیاسی و عقبماندن افغانستان از توسعه، منع زنان از تحصیل و کار، سرکوب و شکنجه، قتل و کُشتار مردم مناطق شمال افغانستان شده و افغانستان را به مرکز تروریسم تبدیل کردهاند، لابیگری میکند، اهانت به مردم و جامعه دانستهاند.
هرچند زلمی خلیلزاد پیش از این نیز با ابراز سخنانی در حمایت از سیاستهای گروه طالبان در افغانستان سر و صداهایی را در میان سیاستگران مخالف اینگروه در داخل و بیرون از کشور ایجاد کرده بود اما چندی قبل، سخنگوی وزارت خارجهی آمریکا، تصریح کرد که زلمی خلیلزاد نمایندهی سابق آمریکا برای افغانستان، در حال حاضر یک شهروند عادی آمریکا است و دیدگاه وی بازتابدهندهی سیاستهای رسمی وزارت خارجهی آن کشور نیست.
اما شورای مقامت ملی برای نجات افغانستان از مجلس نمایندگان آمریکا درخواست کرده است که اقدام و تصمیمهای خلیلزاد را که زمانی نمایندهی ویژهی وزارت خارجهی آمریکا و امضاکنندهی معاهدهی آمریکا با گروه طالبان در دوحه بود، مورد ارزیابی قرار داده و او را برای پاسخگویی فرا بخواند.
درهمین حال آگاهان سیاسی اظهارات اخیر خلیلزاد را نوعی از احساسات قبیلهای او نسبت به گروه طالبان دانسته و گفتهاند، خلیلزاد به عنوان یک پشتون، قبل از این نیز از موقف شهروندیاش به عنوان دیپلمات آمریکایی استفاده کرده و این گروه را در افغانستان به قدرت رساند.
او در حال حاضر به عنوان یک پشتون در تلاش سفیدنمایی و تداوم قدرت گروه طالبان بالای اقوام غیرپشتون در افغانستان است.
عنایتالله معنوی، استاد دانشگاه و آگاه مسایل گفتهاست، خلیلزاد در دوسال سلطهی گروه طالبان در افغانستان از مجراهای مختلف برای مشروعیتبخشیدن به این گروه استفاده نموده و تلاش کرده است تا وضعیت حقوق بشری و جنایاتی که این گروه در افغانستان مرتکب میشوند را پنهان نموده و جبهههای مخالف نظامی اینگروه از جمله جبهبهی مقاومت ملی را کوچکنمایی کند.
خلیلزاد در حالی با اشاره به فرمان عفو عمومی گروه طالبان، رهبران سیاسی و مقامهای حکومت پیشین را تشویق به برگشت به کابل و توافق با گروه طالبان کردهاست که این گروه خلاف تمامی قوانین بشری و معاهدات بینالمللی قدرت را در انحصار خویش درآورده و کشتار کارمندان دولت پیشین خصوصا نظامیان را در استانهای شمال کشور به شدت ادامه داده و همهروزه شماری از جوانان و بزرگان اقوام غیرپشتون را بازداشت، شکنجه و زندانی نموده و در اکثر موارد به قتل رسانیدهاند.
در دوسال گذشته اینگروه به تمامی فیصلههای کشورهای جهان و خواستهای رهبران سیاسی، مبنی بر ایجاد حکومت همهشمول از مجرای مردمی پاسخ منفی داده و حقوق بشر را در اینکشور به شدت نقض کردهاند.
بیشتر بخوانید: