خبرگزاری راسک: فرشته عباسی، پژوهشگر دیدبان حقوق بشر به مناسبت دومین سالروز سقوط نظام جمهوریت و تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان، در یک پیام ویدیویی گفتهاست که این کشور تا حد زیادی از رسانهها ناپدید شدهاست؛ اما همچنان یکی از بدترین بحرانهای بشری در جهان است.
به گفتهی عباسی، دو سوم جمعیت این کشور با عدم مصوونیت غذایی، از جمله کودکان، با سوتغذیه حاد مواجه استند، زنان و دختران نیز بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
عباسی افزود که از دستدادن بیشتر کمکهای بینالمللی پس از تسلط گروه طالبان در ماه اگست ۲۰۲۱ میلادی، باعث آغاز بحران اولیه شد؛ اما سیاستهای سرکوبگرانه و فزایندهی گروه طالبان، مانند منع زنان از بیشتر شغلها و کار در سازمان ملل متحد و سازمانهای غیردولتی، وضعیت را بسیار بدتر کردهاست.
پژوهشگر دیدبان حقوق بشر تاکید کرد: «دولتها باید طالبان را برای پایاندادن به این نقض حقوق زنان زیر فشار قرار دهند و اگر سطح کمکهای بشردوستانه فعلی نیز بهبود نیابد، تداوم از دستدادن کمکها، بسیاری از افغانستانی ها را فقیرتر و گرسنهتر خواهد کرد.»
این در حالی است که جامعهی بینالمللی همواره تاکید کردهاست که اگر گروه طالبان در پی کسب مشروعیت اند، باید نخست به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و اقلیتها احترام گذاشته و نیز حکومت فراگیر را شکل دهند.
اما گروه طالبان ادعا کردهاند که حقوق زنان در چارچوب «شرعی» تامین است، در حکومت این گروه همه قشرها جامعه حضور دارند و فراگیربودن حکومت شان را یک مسالهی داخلی خوانده و از جامعهی جهانی خواستهاند که در این زمینه «مداخله» نکنند.