خبرگزاری راسک: اشغال کابل از سوی گروه طالبان در ۲۴ مرداد/اسد ۱۴۰۰ خورشیدی افغانستان را به عمق بحران بشری فرو برد و تبعات این اشغال قومی ابعاد مختلف زندگی شهروندان کشور را متاثر ساخت.
فقرو بیکاری، فرار جوانان و کادرهای متخصص از کشور، عدم مشروعیت ملی و جهانی حکومت گروه طالبان، در کنار کشتار هدفمند نظامیان و کارمندان حکومت پیشین از موارد مهم تاثیرات سلطهی طالبانی بر افغانستان دانسته میشوند.
خبرگزاری راسک در این گزارش به گونهی اجمالی و ضعیت اقتصادی شهروندان را زیر سایهی نظام طالبانی مورد بررسی قرار داده است.
با رویکارآمدن گروه طالبان، نظام اقتصادی کشور فرو پاشید. نزدیک به نیمی از شهروندان افغانستانی را به گرسنگی محض مواجه ساخت و دامنههای این گرسنگی در پایتخت و استانهای کشور به حدی برجسته شده است که در کنار فروش اطفال توسط خانوادهها در جادههای شهرکابل، و فروش کلیه (گرده)، تنها هشت کودک یک خانواده در غرب کابل بر اثر گرسنگی جان باختند.
به تاریخ ۲ عقرب ۱۴۰۰، چند ماه پس از سلطهی گروه طالبان بر افغانستان، منابع مردمی در غرب شهرکابل تایید کردند که هشت کودک از اثر گرسنگی در یک خانه در غرب شهر کابل جان باختهاند.
محمدعلی رحیمی بامیانی، از عالمان دین در غرب کابل گفته بود که این رویداد در ساحهی «شهرک اتفاق» در ناحیهی سیزدهم شهرکابل رخ داده است.
اخراج کارمندان حکومت پیشین از وظایف، توقف فعالیت موسسات خصوصی و فرار سازمانهای امدادرسان جهانی از زیر حاکمیت گروه طالبان، شهروندان کشور را بیکار ساخت و شماری از خانودهها برای نجات از گرسنگی کلیه (گرده) و اطفالشان را در کابل بهفروش رسانیدند.
محمد ابراهیم، ساکن کابل یکی از این افراد در گفتوگو با دویچهوله گفتهاست، دختر ۷ سالهاش جمیله را مبلغ ۶۵ هزار روپیهی کابلی/افغانی بهفروش رسانیده است.
در هیمن حال شمار دیگری از خانوادهها در استانهای شمال و غرب کشور برای نجات از گرسنگی مجبور شدهاند تا فرزندان و یا کلیههای شان را بهفروش برسانند.
شبکهی خبری «اسکاینیوز» به تاریخ ۷ دلو ۱۴۰۱ در گزارشی گفته بود که دهها تن از مردان و زنان در استان هرات برای زندهماندن، مجبور شدهاند که گردههای خود را به بهای ناچیزی به فروش برسانند.
شبکهی خبری «اسکای نیوز» گفته بود، هنگام تهیهی این گزارش در استان هرات با خانوادههایی روبهرو شده استکه همهی اعضای آن یک گردهی خود را برای تهیه پول خرید غذا به فروش رساندهاند. در بخشی از این گزارش دو دختر جوان یک خانواده گفته بودند که برای تامین نیازمندیهای خانوادهاشان، گردههای خود را به قیمت ۱۱۵۰ پوند که نزدیک به ۱۳۰ هزار روپیهیکابلی/افغانی میشود فروختهاند.
همزمان با سلطهی گروه طالبان بر افغانستان، کشورهای جهان به دلیل نقض پیهم حقوق بشری، انحصار قبیلهای قدرت و رابطهی گسترده اینگروه با شبکههای تروریستی از تعامل با آنان خودداری کرده و سازمان ملل اعلام کرد که از زمان سلطهی گروه طالبان، تعداد افغانستانیهای فقیر در این کشور دو برابر شده و به ۳۴ میلیون تن رسیده است.
شماری از سازمانهای غیردولتی جهانی که مشغول کمکرسانی در بخشهای تامین موادغذایی، آموزش و بهداشت برای نیازمندان در افغانستان فعالیت میکردند، در دسامبر سال گذشتهی همزمان با صدور فرمان منع کار زنان افغانستانی در این نهادهای امدادرسان جهانی فعالیت آنان بهطور قابل توجهی کاهش یافت.
گروه طالبان فعالیت سازمان جهانی غذا را که در بخش توزیع مواد خوراکی مانند آرد، روغن و لوبیا در استانهای مختلف افغانستان فعالیت میکرد؛ بهگونهی مستقیم در اختیار خویش درآورده و مواد کمکی این سازمان را به وابستگان خویش توزیع کردند.
به گفتهی یک باشندهی شهرستان نجراب استان کاپیسا: «گروه طالبان بارها گفتهاند که در زمان حکومت جمهوریت شما از پول دولت بیشتر استفاده کردید و حالا نوبت مردم تگاب است که تمام این مواد به آنان باید داده شود.»
در همین حال تازهترین گزارش سازمان ملل در مورد بحران غذایی در جهان نشان داده است که افغانستان جز هفت کشوری است که شهروندان آن با فقر و گرسنگی شدید مواجه هستند.
در گزارش این سازمان آمده است که ۵۷ درصد از گرسنگان در سومالی هستند، در حالی که چنین شرایط شدید در افغانستان، بورکینا، هایتی، نیجریه، سودان جنوبی و یمن نیز رخ داده است.
هرچند گروه طالبان پس از چندماه سلطه بر افغانستان به گونهی هفتگی از سوی ایالات متحده آمریکا بستههای ۴۰ میلیون دالری تحت عنوان کاهش فقر و کمک به نیازمندان در یافت میکردند، اما گزارشهای متعددی نشان داده که این پولها در جیب رهبران گروه طالبان رفته و هیچ اثری در کاهش فقر و کمک به شهروندان نیازمند نداشته است.
اخیرا ادارهی بازرس ویژهی آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در مورد ارسال بستههای ۴۰ میلیون دالری آمریکا به گروه طالبان گزارش داده است که از دو سال گذشته بدینسو، آمریکا بیش از ۲.۳۵ میلیارد دالر به این گروه کمک کرده است.
ادارهی بازرس ویژهی آمریکا درمورد افغانستان به نقل از مقامات سازمانهای امدادرسانی بینالمللی گفتهاست که هرچند کمکهای مالی از طریق سازمانهای امدادرسانی به افغانستان ارسال شده است، اما گروه طالبان در استفاده از این کمکها به مردم افغانستان دخالت مستقیم کردهاند.
بربنیاد یافتههای این گزارش، رهبران و مقامهای گروه طالبان در دوسال سلطهی شان بر افغانستان صاحب میلیاردها دالر پول شده و مردم افغانستان برای نجات از گرسنگی در کنار فروش کلیه و اطفال شان، مجبور به فرار از افغانستان از راههای غیرقانونی شده که در مواردی منجر به کشتهشدن شهروندان شده است.
بربنیاد یافتههای این گزارش، گروه طالبان در دوسال سلطه علاوه از دریافت کمک نقدی از سوی آمریکا دست به استخراج معادن افغانستان زده و با وجود استخراج بزرگترین معادن افغانستان توسط شرکتهای خارجی در مورد چگونگی مصرف این پولها چیزی نگفتهاند.
آگاهان امور اقتصادی ادامهی سلطهی گروه طالبان در افغانستان را برای اقتصاد کشور همچنان بحرانآفرین توصیف نموده و گفتهاند، هرچند بربنیاد آمارهای منتشرشده از سوی سازمانهای جهانی بیشتر از نصف جمعیت افغانستان در حال حاضر غذای کافی برای خوردن ندارند، اما آنچه در آینده نیز اقتصاد کشور را بحرانی خواهد کرد، استخراج بیرویه از منابع زیرزمینی و حیف و میلشدن پول آن از سوی رهبران و مقامهای گروه طالبان است.