خبرگزاری راسک: گوردون براون، نمایندهی ویژه سازمان ملل متحد در بخش معارف جهانی میگوید که محکمهی بین المللی جرایم (آیسیسی) باید تبعیض جنسیتی که گروه طالبان در افغانستان اعمال کردهاند، را منحیث جرایم علیه بشریت به رسمیت بشناسد و کسانی که مسوول این وضعیت استند، مورد پیگرد قانونی قرار بگیرند.
براون در دومین سالروز تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان، در یک کنفرانس خبری گفتهاست که نامهای برای کریم خان، دادستان محکمهی بین المللی جرایم نوشته و نظر خود را در مورد گروه طالبان مطرح کردهاست.
این مقام ارشد سازمان ملل متحد با اشاره به عملکرد گروه طالبان در دو سال گذشته گفت: «این [عملکرد گروه طالبان] در مقابل زنان و دختران بدترین نمونهی از نقض حقوق بشر است که در جهان رخ میدهد.»
او همچنین گفتهاست که اگر برخورد گروه طالبان در برابر زنان و دختران به همین منوال ادامه یابد و آنان از مجازات معافیت پیدا کنند، دیگران نیز تلاش خواهند کرد، تا دست به اعمال مشابه بزنند.»
براون گفتهاست که گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر کشور، بار دیگر دختران بالاتر از سن ۱۲ سال را از ادامه رفتن به مکتب محروم کردهاند.
او همچنین گفتههای دیگر مقامهای سازمان ملل متحد را بازتاب داده و گفت که گروه طالبان نه تنها زنان را از کار در دفترهای دولتی، سازمانهای غیرحکومتی و ادارههای سازمان ملل متحد، بلکه از رفتن به مکتبها، دانشگاهها، تفریحگاهها، سفر بدون محرم مرد و حتا رفتن به حمام نیز منع کردهاند.
گروه طالبان به تاریخ ۲۴ دسمبر ۲۰۲۲ میلادی زنان را از ادامهی کار در سازمانهای غیر دولتی داخلی و خارجی منع کردند. پس از این دستور، سازمانهای بیشتر سازمانهای غیردولتی بین المللی عمده فعالیتهای خود را در افغانستان به حالت تعلیق درآوردند و این دستور گروه طالبان با واکنش های زیادی از سوی جامعه جهانی و مدافعان حقوق بشر مواجه شد.
براون گفت: «محکمه بین المللی جرایم باید این گونه تبعیض جنسیتی را به عنوان جرایم علیه بشریت به رسمیت بشناسد و عاملان آن را محاکمه و مورد پیگرد قانونی قرار بدهد.»
اما دفتر کریم خان، دادستان محکمه بین المللی جرایم در مورد این تقاضا تا حالا پاسخ ندادهاست.
براون همچنین گفت که به این باور او، میان گروه طالبان اختلاف نظر وجود دارد، چون معتقد است که برخی از مقامهای گروه طالبان در کابل طرفدار برگشت دختران به مکتبها استند، اما «رهبران این گروه در قندهار مخالف برگشت دختران به مکتب استند».
براون همچنین از کشورهای با اکثریت مسلمان خواست تا هیاتهای شان را به قندهار اعزام کنند تا آنان رهبران گروه طالبان را متقاعد کنند که ممنوعیت رفتن دختران به مکتب و اشتغال زنان را که هیچ اساسی در «قرآن و اسلام» ندارد، لغو کنند.