خبرگزاری راسک: دیدبان حقوق بشر گفتهاست که آلمان و چند کشور غربی دیگر به وعدههای خود مبنی بر تخلیهی شهروندان زیر تهدید گروه طالبان از افغانستان، عمل نکردهاند.
پترشیا گاسمن، معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر در گزارشی گفتهاست که با توجه به ادامه تهدیدهای گروه طالبان در افغانستان، بسیاری از فعالان و خبرنگاران افغانستانی برای نجات خود مجبور شدهاند در مکانهای مخفی زندگی کنند.
گاسمن گفتهاست که روند پیامهای وتساپ افغانستانیهای گیرمانده که از اگست ۲۰۲۱ میلادی از قندهار یا کابل دریافت میکرد، کند شده؛ اما متوقف نشدهاست.
او افزود که از شرافت، خبرنگار پیشین، فعال حقوق زنان و کارمند اداره انکشافی آلمان، در هشت ماه گذشته پیامهای ناامیدکنندهی دریافت کردهاست، زیرا به گفتهی گاسمن، راههای رسیدن به امنیت برای او بسته شدهاست.
معاون دیدبان حقوق بشر افزود: «زمانی که طالبان نزدیک به دو سال پیش بر افغانستان مسلط شدند، برادر شرافت را پس از انتشار یک نظر انتقادی در فیسبوک کشتند. سپس به دنبال شرافت که مخفی شدهبود، افتادند. سال گذشته او را پیدا کردند، لتوکوب کردند، چاقو زدند و رهایش کردند، تا بمیرد. او فقط به این دلیل زنده ماند که برخی از باشندگان قریه او را به یک شفاخانه بردند و پزشکان جانش را نجات دادند.»
به گفتهی گاسمن، از آن زمان او به جاهای مختلف در رفتوآمد بودهاست، چون میداند که بار بعدی اگر به دست گروه طالبان بیفتد، ممکن است زنده نماند.
گاسمن گفت از آنجایی که شرافت برای اداره انکشافی آلمان (GIZ) کار میکرد، برای اسکان مجدد برنامه اقامت فدرال آلمان درخواست داد.
این برنامه برای شهروندان افغانستان راهاندازی شدهاست که به دلیل روابط شان با حکومتهای خارجی در معرض خطر استند.
به گفتهی گاسمن، پس از چند ماه انتظار، شرافت پیامی از یک حساب رسمی مرتبط با برنامه اقامت فدرال آلمان دریافت کرد. در آن پیام گفته شدهبود که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد استخدام او از سوی آلمان به او خطری «فراتر از خطر کلی موجود در افغانستان» ایجاد کردهباشد.
معاون بخش آسیایی دیدبان حقوق بشر افزود که شرافت پس از آن به او نوشت: «از زندگی ناامید شدهام، دیگر نمیخواهم زنده بمانم.»
این در حالی است که دولت آلمان برنامه دومش را به عنوان معیاری برای تخلیه و اسکان مجدد شهروندان افغانستان معرفی کردهاست، برنامه پذیرش فدرال برای مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و دیگرانی است که زیر تهدید گروه طالبان قرار دارند.
برنامه پذیرش فدرال، که در ماه اکتوبر ۲۰۲۲ میلادی آغاز شد، قرار بود ۱۰۰۰ تن را ماهانه از افغانستان تخلیه کند، اما این برنامه با مشکلات روبرو شدهاست.
آلمان پیش از این تعداد زیادی از کارمندان محلی سابق و دیگر شهروندان افغانستان را که به ویژه بلافاصله پس از خروج نیروهای خارجی در معرض خطر قرار داشتند، پذیرفتهاست.
اما به گفتهی گاسمن تا ماه می میلادی، حتی یک افغانستانی هم از طریق برنامه جدید وارد آلمان نشدهاست، در حالی که هزارن فعال حقوق بشر، خبرنگار و دیگر شهروندان در معرض خطر هنوز هم در داخل افغانستان یا کشور دومی گیر ماندهاند.
بر اساس گزارش دیدبان حقوق بشر، وزارت خارجهی آلمان این برنامه تخلیه افغانستانیهای در معرض خطر را در ماه مارچ، به دلیل ترس از کافی نبودن اقدامهای بررسی اسناد، به حالت تعلیق درآورد.
اما در میانه ماه جون میلادی، این برنامه از سر گرفته شد. وزارت داخله و وزارت امور خارجه به گونهی منظم از این برنامه معلومات تازه میدهد که به گفتهی گاسمن، این معلومات بیشتر در اختیار سازمانهای غیردولتی آلمان قرار میگیرد و دیگران دسترسی کمی به این روند دارند.
دیدبان حقوق بشر گفتهاست که آلمان تنها کشوری نیست که به وعدههایش در قبال افغانستانیهای در معرض خطر کوتاهی میکند، بلکه انگلستان نیز تعداد اندک افغانستانیهایی را که به گونهی مستقیم با دولت این کشور کار نکردهاند، تخلیه کردهاست و این شهروندان نیز به کمکها و تسهیلات لازم دسترسی ندارند.