خبرگزاری راسک: شورای هماهنگی نمایندگیهای سیاسی و قونسلی حکومت پیشین افغانستان هشدار میدهد که اگر به بحران سیاسی، امنیتی و اقتصادی افغانستان رسیدگی نشود، «تهدید تروریزم و افراطگرایی» بیشتر خواهد شد.
یوسف غفورزی، عضو این شورا و سفیر حکومت پیشین در کشور ناروی روز دوشنبه، ۳۰ مرداد/اسد به مناسبت روزجهانی «یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریزم» به رسانهها گفت که مردم افغانستان در ۳ دههی گذشته در خط مقدم مبارزه با تروریزم قرار داشتهاند و تامین صلح واقعی میتواند بهترین ارجگذاری به قربانیان باشد. وی افزود: «متاسفانه وضعیت کلی در کشور از نقطه نظر امنیتی، اقتصادی، بشری و سیاسی بینهایت وخیم است و شاهد آن هستیم که گروههای تروریستی بینالمللی حضور و فعالیت خود را در افغانستان بیشتر ساختهاند و اگر به قضیهی افغانستان رسیدگی صورت نگیرد، این خطر جدی بیشتر خواهد شد.»
همزمان با این شورای هماهنگی نمایندگیهای سیاسی و قونسلی حکومت پیشین افغانستان به مناسبت این روز با نشر اعلامیهای گفتهاست که تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان منجر به وضعیت پیچیدهتری شدهاست و زندگی مردم افغانستان زیر تاثیر بحرانها قرار گرفته و هر روز بدتر میشود.
نگرانی های زیادی وجود دارد که افغانستان زیر تسلط گروه طالبان به مرکز فعالیتهای تروریستی گروههای چون داعش و القاعده مبدل شدهاست.
گروه طالبان در بیست سال گذشته که در برابر نیروهای امنیتی نظام پیشین و ناتو میجنگیدند، دست به حملات انتحاری و انفجاری مرگبار زدهاند که در آنها غیرنظامیان زیادی کشته و زخمی شدهاند.
در همین حال شماری از قربانیان و بازماندگان حملات تروریستی در افغانستان از زندگیشان روایتهای تلخی دارند.
محمد علیخیل که چند سال پیش سرباز ارتش حکومت پیشین بود و قربانی انفجار ماین در استان هلمند شدهاست و در نتیجهی آن هر دو دست و هر دو پایش قطع شدهاست، میگوید: «در نتیجهی انفجار ماین دو دوست و دو پای خود را از دست دادم، سرپرست خانه ندارم پس از آن حادثه تا به حال زندگیام بسیار با مشکلات میگذرد، برای پیداکردن نان خشک و پول تداوی حیران هستم، حالا که حکومت امارت[گروه طالبان] آمده، فقط ۶ ماه معاش در این مدت[دو سال] دادهاست و بس.»
در همین حال یک بانو ساکن در شهر کابل که نخواست نامش گرفتهشود به «رادیو آزادی» گفتهاست که حدود دو سال پیش هنگامی که کودک چهارمش هنوز تولد نشدهبود، شوهرش در یک حملهی انتحاری کشته شد و پس از آن رویداد روزگارش را به سختی میگذراند.
در همین حال انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت روز «یادبود وادای احترام به قربانیان تروریزم» از جهانیان خواست تا با حمایت از قربانیان و بازماندگان تروریزم اطمینان دهند که آنها هرگز فراموش نمیشوند.
افغانستان از جمله کشورهای به شمار میرود که هزاران شهرونداش قربانی حملات تروریستی شدهاند.
هرچند آمار دقیقی از قربانیان رویدادهای تروریستی در افغانستان در دست نیست؛ اما بر بنیاد گزارشها، در سالهای گذشته هزاران تن در نتیجهی حملههای تروریستی در افغانستان آسیب دیدهاند.
در عین حال دفتر ضد تروریزم سازمان ملل متحد با نشر اعلامیهای به این مناسبت گفتهاست که آسیبدیدگان و بازماندگان رویدادهای تروریستی اغلب پس از آن حمله احساس میکنند که فراموش شدهاند.
سازمان ملل متحد با همبستگی و حمایت از قربانیان تروریزم، برای رسیدگی بهتر به نیازهای این قربانیان به کشورهای عضو و انجمنهای قربانیان کمک فنی و ظرفیتسازی میکند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ میلادی با تصویب قطعنامهای، ۲۱ آگست برابر با ۳۰ مرداد/اسد را به عنوان روز «یادبود و ادای احترام به قربانیان تروریزم» نامگذاری کرد؛ تا از این طریق یاد آنان را گرامی دارد و برخورداری بازماندگان تروریزم از حقوق بشر و آزادیهای اساسی را ارتقا بخشد.