خبرگزاری راسک: گروهی از کارشناسان سیاست خارجی، روزنامهنگاران و مقامهای پیشین دولتهای امریکا و افغانستان، در پاسخ به پرسشی از سوی مجلهی «فورین افرز» بهشدت با عادیسازی روابط امریکا و گروه طالبان مخالفت کردهاند.
این مجله از ۴۸ مرد و زن که شامل جان آر آلین، فرمانده پیشین نیروهای امریکایی در افغانستان، جمیز کانینگهام، سفیر سابق امریکا در افغانستان، شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و عادله راز، سفیر پیشین افغانستان در امریکا پرسیدهاست که «آیا امریکا باید روابط خود را با طالبان عادی بسازد؟»
در گزارش این مجله آمدهاست که از میان این افراد، یک تن موافق عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان بودهاست، دو تن کامل موافق، شش تن بیطرف و دیگران بهشدت مخالف بودهاند.
جان آر آلن، فرمانده سابق نیروهای امریکایی در افغانستان از جملهی کسانی است که بهشدت با عادیسازی روابط امریکا و گروه طالبان مخالف است.
او گفته است که امریکا «در هیچ شرایطی» نباید روابط خود را با گروه طالبان عادیسازی کند.
فرمانده پیشین نیروهای امریکایی در افغانستان افزودهاست که گروه طالبان «یک شبکهی امن برای شماری از گروههای تروریستی ایجاد کرده که نه تنها برای امریکا و متحدانش، بلکه برای هند و پاکستان نیز یک تهدید است.»
شهرزاد اکبر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز با عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان «بهشدت» مخالفت کردهاست. او سطح مخالفت خود را با این موضوع با عدد ۱۰ از ۱۰ نشان دادهاست.
عادله راز، سفیر پیشین افغانستان در امریکا نیز با عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان بهشدت مخالفت خود را ابراز کرده و سطح این مخالفت را با عدد ۱۰ از ۱۰ نشان دادهاست.
او گفته است: «برای ایالات متحده، کشوری که جهان آزاد را رهبری میکند و از اصول دموکراسی و حقوق بشر حمایت میکند، چشمانداز عادیسازی روابط با طالبان نگرانیهای قابل توجهی ایجاد میکند.»
راز افزودهاست که گروه طالبان و شبکه حقانی در فهرست ویژهی تروریستهای جهانی قرار دارند و شبکه حقانی در امریکا یک سازمان تروریستی شناختهشده به شمار میرود.
سفیر پیشین افغانستان در امریکا گفتهاست که عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان «بهطور ناخواسته» رفتار این گروه و نقض حقوق بشر توسط آنان را «مشروعیت» میدهد.
شماری دیگر از پاسخدهندگان به پرسش مجلهی فورین افرز با عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان موافق بوده و گفتهاند که عادیسازی روابط امریکا با گروه طالبان، «مانعهای جدی کمکرسانی به مردم افغانستان» را برطرف خواهد کرد.
از زمان تسلط دوبارهی گروه طالبان بر افغانستان بیش از دو سال میگذرد، اما تا اکنون هیچ کشوری حکومت سرپرست این گروه را به رسمیت نشناختهاست.
اما شماری از کشورها، از جمله چین، روسیه، ایران و پاکستان سفارتهای افغانستان را به گروه طالبان تحویل دادهاند و حضور دیپلماتیک کامل خود را در کابل حفظ کردهاند.