خبرگزاری راسک: دو سال سلطهی گروه طالبان، نتیجهی ۲۰سال تلاش برای ترقی و انکشاف افغانستان را نابود کرد وکشور را از قافلهی دانش مدرن جهانی باز ماند.
رهبران گروه طالبان که خود تربیه شدهی مدارس افراط گرای پاکستانیاند در دو سال سلطه بر افغانستان با ضدیت تمام در مقابل علوم معاصر، تمرکز برگسترش مدارس آموزش افراط گرایی بنام « مدارس دینی» نموده و شماری از نوجوانان را برای تداوم نظام قبیلهی خویش بنام «اسلام »شستوشوی مغزی میکنند.
مدرسهسازی یکی از اصلیترین برنامههای گروه طالبان از زمان سلطهی دوبارهی آنان بر افغانستان بوده و این پروسه به دستور مستقیم ملاهبتالله، رهبرمنسوب به اینگروه طراحی شدهاست.
بر اساس آمارهای نشرشده ازسوی وزارت معارف گروه طالبان، در حال حاضر بیشتر از ۱۳ هزار مدرسهی دینی در استانهای مختلف افغانستان فعالیت نموده که شمار مجموعی دانشآموزان در این مدارس ۲۶۵ هزار تن گفته شده که تنها ۱۲ هزار تن آنان را دختران تشکیل میدهند.
گروه طالبان در حالی به جذب کودکان به آموزش مدرسهای تمرکز کردهاند که آنان برای تداوم سلطهی شان در افغانستان به نیروهای انسانی آمادهی مرگ و انتحاری ضرورت داشته و تجربههای گذشتهی رهبران اینگروه برای آمادهسازی دانشآموزن به انجام حملات انتحاری در مدارس پاکستانی آنان را وادار به تاسیس چنین مدارس و جذب دانشآموز ساختهاست.
اخیرا نوارهای تصویری از یک مدرسهی دینی گروه طالبان در رسانهها نشر شدهاست که در آن دیده میشود آموزگاران این مدرسهی دینی، به مناسبت ۲۸ مرداد/اسد، روز استقلال افغانستان شماری از کودکان دانشآموز زیر سن را با بُشکههای مملو از مواد انفجاری و واسکتهای انتحاری رژهی نظامی آموزش میدهند.
درهمین حال آگاهان، تمرکز گروه طالبان برای مدرسهسازی را سرمایهگذاری این گروه برای آیندهی خویش دانسته و میگویند این مدارس، نسل جدیدی از جنگجویان افراطی را در اختیار رهبران گروه طالبان قرارمیدهند.
عارف آرین، آگاه مساییل سیاسی و استاد دانشگاه میگوید، هدف اصلی گروه طالبان از تاسیس مدارس دینی تولید جنگجویانی است که با شستوشوی مغزی آمادهی مرگ میشوند.
به گفتهی او، همین ضرورت، رهبران گروه طالبان را واداشتهاست، تا از همان آغاز سلطهی شان بر افغانستان، بدون از دستدادن وقت در این راستا اقدام کنند.
از سوی دیگر نهادی موسوم به جامعهی روشنفکران دینی افغانستان از رشد بیرویهی مدارس دینی گروه طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته است: «اگر هدف از تاسیس مدارس دینی، رشد سطح علمی جامعه باشد، در قدم نخست باید به شمار مورد نیاز کشور اکتفا شود.»
جامعهی روشنفکران دینی، رشد افکار طالبانی در این مدارس را زنگ خطر برای افغانستان خوانده و هشدار داده است که افزایش بیرویهی مدارس دینی موجب عمیقترشدن شکافهای مذهبی و فرقهای و همچنین باعث سرایت خشونت به بیرون از مرزهای افغانستان خواهد شد.
این نهاد از کشورهای کمککننده به افغانستان خواستهاست، مواظب باشند که کمکهایشان صرف ساختن مراکز ترویج افراطیت و تروریسم نشود.
پس از آنکه گروه طالبان دروازههای مکاتب و دانشگاه را بر روی دختران افغانستانی بستند، آنان نیز مجبور شدند به مدارس بروند، شماری از این دختران دانشآموز که قبل از این میخواستند پزشک و خبرنگار شده و از آن طریق به مردم و کشور شان خدمت کنند حال مجبور هستند در این مدارس درس دینی را بیاموزند.
ساره کریمی، اسم دختری است که قبل از این در یکی از دانشگاههای خصوصی در رشتهی علوم سیاسی تحصیل میکرد، او سال سوم دانشکدهی حقوق بود که گروه طالبان درب دانشگاه را بر روی شان بستند، او میگوید، حالا مجبور شدهاست برای رهایی از افسردگی و چهاردیواری خانه در کنار دیگر دختران هم سنوسالش در یکی از مدارس گروه طالبان درس بخواند، به گفتهی او: « برای رهایی از چهار دیواری خانه به این مدرسه میآیم، نه هدف برای درس خواندن دارم و نه هم علاقهی برای چنین آموزش افراطی، زیرا همین مدارس دینی پاکستان و همین رهبران مدرسهای طالبانی هستند که کشور و سرنوشت ما را به این شکل رقم زدهاند.»
بر اساس آمارهای وزارت معارف گروه طالبان در کنار پسران دانشآموز مدارس دینی، ۱۲هزار تن از دختران نیز در این مدارس درس میخوانند.
هرچند مقامات گروه طالبان در رابطه به تاسیس مدارس دینی وجهادی در استانها و شهرستانهای مختلف افغانستان همه روزه اطلاعاتی را منتشر میکنند اما به صورت واضح اعلام نکردهاند که چه مضامینی در مدارس آنها تدریس میشود.
مقامات گروه طالبان برای بیان نصاب آموزشی مدارس شان از واژههای چون «نصاب آموزشی امارت اسلامی»، «دروس اسلامی» و «علوم اسلامی» استفاده کردهاند.
پیش از این ملاهبتالله، رهبر منسوب به اینگروه، طی فرمانی که در مورد تشکیل و مصارف مدارس صادر کرده بود، دستور داد که دراین مدارس، نصاب آموزشی منظور شدهی« امارت اسلامی» تدریس شود.
با توجه به این که هبران و اعضای ارشد گروه طالبان در دارالعلوم حقانیه در کویتهی پاکستان آموزش دیدهاند، به نظرمیرسد که آنها از نصاب آموزشی این مدرسه برای تدریس در مدارس دینی و جهادی خود استفاده نموده و افکار افراطی طالبانی را در ذهن نوجوانان افغانستانی تزریق میکنند.
آگاهان سیاسی و استادان دانشگاه با نگرانی از مدرسهسازی گسترده و هدفمند گروه طالبان، این پروسه را برای آیندهی افغانستان خطرناک توصیف کرده میگویند، گروه طالبان سرنوشت چندین نسل از شهروندان افغانستانی را با تربیهی افراطیهای مانند خویش تحت تاثیر قرار خواهند داد.
عارف آرین استاد دانشگاه وآگاه مساییل سیاسی میگوید:«نگاه گروه طالبان به این مدارس آموزشمحور نیست، آنها به این مدارس به عنوان پایگاههای اجتماعی و به دانشآموزان آن به عنوان سربازان بالقوه در جنگهای آینده نگاه میکنند و این امر، تهدیدات و خطرات گسترش چنین مدارس برای آیندهی افغانستان را بیشتر میکند»
در بیست سال گذشته مدارس پاکستانی یکی از مراکز اصلی سربازگیری گروه طالبان برای انجام حملات خونین انتحاری و انفجاری در افغانستان بوده و این مدارس به ماشین تقویت جنگی نیروی بشری گروه طالبان تبدیل شده بودند.
اکنون نیز یکی از اهداف عمدهی این گروه از تاسیس مدارس جهادی، تربیت صدها هزار سرباز بالقوه برای جنگهای آینده در داخل کشور و یا صدور آنها برای «جهاد» در بیرون از افغانستان است.
با توجه به گستردگی برنامهی مدرسهسازی گروه طالبان، از طریق این مدارس افکار تندروانه و افراطگرایانه در دورترین مناطق افغانستان ترویج خواهد شد و نسلی از جوانان اینکشور با افکار رادیکال و دیدگاههای افراطگرایانه را بزرگ خواهند شد.
رهبران و اعضای گروه طالبان خود تربیتشدگان چنین مدارسی هستند و بدون تردید، در مدارس تحت مدیریت آنها، افراد با میزان بیشتری از افراطگرایی و ستیزهجویی تربیت خواهند شد و در آینده نیز الگوی رفتاری آنها ملاهبتالله، سراج الدین حقانی و سایر رهبران اینگروه خواهند بود.