خبرگزاری راسک: منابع مستقل از مرکز عمومی توزیع شناسنامههای برقی در سرای شمالی شهر کابل به خبرگزاری راسک گفتهاند، شناسنامههای برقی که در زمان حکومت جمهوریت به گونهی معیاری از سوی این اداره چاپ شده بود، قبلا تمام شده و گروه طالبان یک میلیون شناسنامهی برقی جعلی را که در پاکستان چاپ شدهاند به کشور انتقال داده و به شهروندان توزیع کردهاند.
به گفتهی منبع، شناسنامههای جعلی چاپ شده از سوی گروه طالبان در پاکستان مشکل فنی داشته و به گفتهی او: « درکنار نداشتن کیفیت، چپهای آنان نیز غیر فعال بوده که به سیستم مرکزی این اداره وصل نمیشوند.»
به گفتهی منبع، در عقب تمامی شناسنامههای برقی، یک ذخیرهگاه « الکترونیکی» اطلاعات بوده که هنگام وصلشدن به سیستم، تمامی اطلاعات خصوصی فرد را نشان میدهد، اما یک میلیون شناسنامهی جدید که در پاکستان چاپ شدهاند این ویژگی را نداشته و جعلیاند.»
منبع همچنان گفتهاست، گروه طالبان اینکار را به منظور جمعآوری پول و افزایش عواید انجام داده و در چند ماه گذشته با توزیع این شناسنامههای جعلی میلیونها روپیهی کابلی/ افغانی پول جمعآوری کردهاند.
در حال حاضر،گروه طالبان قیمت هر قطعه شناسنامهی برقی را ۵۰۰ روپیهی کابلی/ افغانی تعیین نموده و با توزیع این مقدار شناسنامه ۵۰۰ میلیون پول شهروندان را با فروش این اسناد جعلی دریافت کردهاند.
بهگفتهی منبع، گروه طالبان تمامی یک میلیون شناسنامهی جعلی را که در کشور پاکستان چاپ کرده بودند توزیع نموده و در حال حاضر این اداره با کمبود شناسنامهی سفید مواجه شدهاست.
منبع همچنان در ادامه گفته است، بحث روی چاپ مجدد شناسنامه با همان خصوصیات جعلی در پاکستان جریان دارد.
اخیرا گروه طالبان شناسنامههایی را برای شهروندان توزیع نمودهاند که معیاد استفادهی آنها ده سال است و با گذشت این مدت زمان، تاریخ آن ختم شده و شهروندان مجبور به اخذ دوباره هستند، موردی که در شناسنامههای چاپ قبلی از سوی حکومت پیشین وجود نداشت و آنان تاریخ انقضا نداشتند.
بحث روی چاپ مجدد شناسنامههای جعلی برای شهروندان کشور با پاکستان در حالی از سوی گروه طالبان جریان دارد که در حال حاضر روند توزیع این سند ملی در مراکز توزیع آن کُند بوده و برخی مراکز به دلیل نبود شناسنامه، روند توزیع آن را متوقف ساختهاند.
منبع همچنان گفته است، در حال حاضر سیستم برقی ادارهی ثبت احوال نفوس با مشکل فنی مواجه بوده و برای ذخیرهسازی معلومات شهروندان در این مرکز حافظهی الکترونیکی کافی وجود ندارد.
به گفتهی منبع قبل از این، سیستم مرکزی ادارهی ثبت احوال نفوس توسط کارمندان تخنیکی خارجی اداره میشد که به دلیل عدم مشروعیت و تعامل گروه طالبان با جهان، در حال حاضر تنها کارمندان افغانستانی در این مرکز کار کرده و با مشکلات تخنیکی و کمبود وسایل مواجه شدهاند.
منابع اطلاعاتی از ریاست ثبت احوال نفوس گروه طالبان در حالی از توزیع شناسنامههای جعلی پاکستانی از سوی این گروه به شهروندان افغانستانی جهت، جمعآوری پول خبر دادهاند که در مراکز آسان خدمت، قیمت یک قطعه شناسنامهی برقی تا ۷۰۰ روپیهی کابلی/ افغانی است و شهروندان همچنان از افزایش این قیمت بارها شکایت داشتهاند.
چاپ شناسنامههای برقی توسط پاکستان در کنار جعلیبودن آن، میتواند زمینه را برای دسترسی شهروندان پاکستانی به سند تثبیت هویت افغانستانی مساعد ساخته و شماری از شهروندان پاکستانی با استفاده از این سند، دست به انجام فعالیتهای تروریستی و استخباراتی در کشور میزنند.
آگاهان سیاسی، دسترسی پاکستان به تمامی اسناد و مدارک ملی و حکومتی افغانستان را استعمارگونه تلقی نموده و گفتهاند، چاپ و توزیع شناسنامههای افغانستانی به پاکستانیها بخشی از اهداف مشترک گروه طالبان و پاکستان بوده که انتقال عملی پشتونهای وزیرستانی پاکستان به شمال افغانستان نیز بخشی از این اهداف مشترک است، به گفتهی آگاهان، گروه طالبان با انتقال ۴۰ هزار پشتون وزیرستانی به شمال افغانستان علاوه از توزیع شناسنامه به آنها زمین و خانه نیز توزیع نموده و مردم بومی مناطق را مجبور به فرار ساختهاند.
به گفتهی آگاهان، به اکثریت باشندگان قبایل پاکستانی شناسنامهی افغانستانی توزیع شده و آنان با استفاده از این شناسنامهها از تمامی حقوق شهروندی شان بنام افغانستانی استفاده نموده و حتی در ادارات نظامی و استخباراتی کشور به عنوان شهروند افغانستانی وظیفه دارند.
نقیب الله آریا استاد دانشگاه و آگاه فرهنگی گفته است، توزیع شناسنامهی افغانستانی به افراد قبایل و شهروندان پاکستانی از سوی گروه طالبان مورد تازه نیست زیرا این برنامه قبل از این توسط اشرف غنی احمدزی راهاندازی شده بود و گروه طالبان بخشی از اهداف قبلیهای او را برای اکثریتسازی پشتونها در افغانستان عملی میکنند.
به گفتهی این استاد دانشگاه، در حال حاضر اکثریت کارمندان ادارات دولتی، پاکستانیهای استند که شناسنامهی افغانستانی دارند، این استاد دانشگاه همچنان گفته است: «شهروندان پاکستانی حتی در دانشگاههای دولتی با شناسنامهی افغانستانی به عنوان کادر علمی استخدام شدهاند.»
منابع در حالی از چاپ و توزیع یک میلیون شناسنامهی جعلی چاپ شده در پاکستان توسط گروه طالبان خبر دادهاند که در حال حاضر شمار زیادی از شهروندان پاکستانی شناسنامههای افغانستانی بنام پشتون اخذ کرده و در کشور رفتوآمد آزادانه میکنند و تعدادی از پاکستانیها در ادارات مهم دولتی کشور مانند استخبارات کار میکنند.
گروه طالبان از یکسو با توزیع شناسنامههای جعلی به گونهی فریبنده از شهروندان پول جمعآوری نموده و در سوی دیگر با توزیع این شناسنامهها به پشتونهای وزیرستانی در تلاش اکثریتسازی پشتونها هستند.
اخیرا سخنگوی گروه طالبان در پاسخ به پرسشی که چرا اکثریت اعضای کابینه و دیگر مقامات گروه طالبان پشتون استند، گفت: «باید بگویم که از لحاظ محاسبه اکثریت تمام ملت ما پشتون استند، به این معنا است که این یک امر طبیعی است.»