خبرگزاری راسک: باشندگان شهرستان واخان استان بدخشان برعکس ادعای گروه طالبان، از کاهش حضور گردشگران در دومین پارک ملی افغانستان خبر میدهند.
دهلیز واخان به دلیل طبیعت زیبا و منابع طبیعی سرشار لقب «دومین پارک ملی افغانستان» را به خود اختصاص دادهاست. واخان دره باریکی در کوههای مرتفع شرق استان بدخشان است که به دلیل ارتفاع بلندش از سطح بحر به نام «بام دنیا» نیز یاد میشود. موجودیت نمونههای متنوع و کمیاب از حیات وحش مانند پلنگ برفی، بز کوهی/وحشی، آهوی مارکوپولو و شماری از گونههای نادر پرندگان، واخان را به یک منطقه محبوب توریستی تبدیل کردهاست.
گفتههای مقامهای گروه طالبان و باشندگان محل در مورد بازدید گردشگران از دومین پارک ملی افغانستان ضد و نقیض است. گروه طالبان از افزایش گردشگری خبر میدهند؛ اما مردم محل شکایت دارند که تعداد گردشگران حتی به صفر نزدیک شدهاست.
در «بام دنیا» مردمی زندگی میکنند که در بسیاری از بخشهای این شهرستان از ابتداییترین امکانات رفاهی مانند بیمارستان و مکتب محروم هستند. شماری از باشندگان شهرستان واخان بدخشان؛ دومین پارک ملی افغانستان میگویند که در دو سال اخیر پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان حضور گردشگران داخلی و خارجی کاهش چشمگیری داشتهاست.
یکی از باشندگان واخان که به دلیل نگرانیهای امنیتی خواست که به نام «عافیت» معرفی شود، میگوید که حضور گردشگران خارجی و داخلی به این شهرستان کمرنگ شدهاست. وی گفت: «متاسفانه با تسلط امارت اسلامی طالبان حضور گردشگران داخلی و خارجی نسبت به سالهای گذشته کمتر شدهاست، درآمدی را که باشندگان این شهرستان از طریق حضور گردشگران به این منطقه به دست میآوردند، را از دست دادهاند که این کار به اقتصاد خانوادههای این منطقه صدمه بزرگی وارد کردهاست.»
به باور این باشندهی واخان، عدم تعامل جهان با گروه طالبان و نبود امنیت بهتر برای گردشگران خارجی، افزایش شماری بیکاران و فقر گستردهای که دامنگیر مردم افغانستان است، از دلیلهای اصلی کمرنگشدن حضور گردشگران خارجی در این منطقه است.
عزیز یک رانندهاست که کارش بیشتر انتقال گردشگران از مرکز استان بدخشان به واخان است. او که نخواست نامش گرفتهشود، گفت: « بیشتر از ده سال در مسیر فیض آباد تا واخان راننده هستم و در این مدت گردشگران زیادی را به این شهرستانها انتقال دادهام. چند سال پیش در ماههای تابستان گردشگران زیادی به این شهرستان سفر میکردند، حتی شماری زیادی از آنها خارجیها بودند، اما از دو سال به این طرف حضور گردشگران در بدخشان کمتر شده که به کار و بار ما نیز صدمه جدی وارد شدهاست.»
او امیدوار است تا وضعیت گردشگری در این منطقه به روال عادی برگردد، چرا که حضور گردشگران خارجی به بهبود وضعیت اقتصادی مردم این منطقه دورافتاده کمک میکند.
به باور شماری از باشندگان بدخشان، گردشگری علاوه بر اقتصاد، تاثیرات مثبت اجتماعی و فرهنگی نیز دارد، به همین دلیل باید در مورد اهمیت گردشگری آگاهیدهی لازم صورت بگیرد.
نازی شریفی، شاعر و فعال فرهنگی در استان بدخشان میگوید که با آنکه افغانستان به ویژه بدخشان جاذبههای توریستی زیادی دارد؛ اما نبود امکانات مناسب و ناامنی سالهای اخیر به صنعت گردشگری در این استان صدمه جدی وارد کردهاست.
شریفی میگوید: «دیدن واخان با مردمان معصوم که در یک وضعیت بسیار ابتدایی، محدود و دور از تمام امکانات زندگی میکنند، برای گردشگران دیدنی است. ما امکانات و برنامههای را برای جذب گردشگران به این ساحه پیش از این نداشتیم. تازه داشتیم روی پای خود ایستاد میشدیم؛ اما آن داشتههای مان با سقوط حکومت پیشین افغانستان به پنجاه تا صد سال عقب برگشت.»
به گفته این باشنده بدخشان، در سالهای گذشته، قبل از سقوط حکومت پیشین افغانستان، هزاران گردشگر داخلی و خارجی از مناطق مختلف این ولایت دیدن میکردند.