خبرگزاری راسک: شماری از کارمندان و ماموران ادارات دولتی در استان بلخ در شمال کشور تایید میکنند که گروه طالبان گذاشتن ریش، پوشیدن کلاه یا لنگی با پیراهن وطنی را اجباری کردهاند.
پیش از این نیز گزارشهای از نقاط مختلف کشور منتشرشده که گروه طالبان ماموران دولتی هر چند با تجربه و شایسته که ریش شان را کوتاه و یا تراشیده بودند، از ادارات دولتی اخراج و منفک کردند.
شماری از از کارمندان و ماموران ادارات دولتی در استان بلخ میگویند که گذاشتن ریش، پوشیدن کلاه یا لنگی با پیراهن وطنی یکی از اساسیترین اصول و مقررهی گروه طالبان است.
آنان با تاکید بیان کردند، اگر ماموری از این امر سرپیچی کند، در نخست توصیه و جریمه و پس از آن از وظیفه در صورت که توانایی و ظرفیت بلندکاری هم داشته باشد، برکنار میشود.
این ماموران و کارمندان دولتی که به خاطر حساسیت موضوع نمیخواهند نام شان در گزارش گرفته شود، به خبرگزاری راسک میگوید که ماموران امر به معرف و نهی از منکر از این مقرره جداً نظارت میکنند.
احمد ارشاد (نام مستعار) که بیش از شش سال میشود در یکی از ادارات دولتی استان بلخ به حیث کارمند کار میکند، گفت: «من مجبور هستم که ریش بلند بگذارم و در اوقات رسمیات کلاه قندهاری به سر کنم.»
وی با بیان این مطلب که آزادی کاری در ادارات دولتی گروه طالبان وجود ندارد، افزود:« فقط کسانی که از خود این گروه هستند، امتیازات دارند، در غیر آن دیگران تحقیر و توهین میشوند.»
این مامور دولتی که در نظام جمهوریت نیز کار کردهاست، میگوید، باید کارمندان بسیار منظم با دریشی که نشاندهندهی نظم باشد، مزین گردد، اما در نظام گروه طالبان چنین نیست.
این در حالیست که نه تنها گذاشتن ریش، پوشیدن کلاه و لنگی با پیراهن وطنی در ادارات دولتی اجباری شده بلکه این امر در مراکز تعلیمی و آموزشی مانند مکتب و دانشگاه نیز از سوی گروه طالبان جبری شدهاست.
محمد که یکی از آموزگاران مکتب در شهرمزارشریف مرکز استان بلخ است، گفت:« ما در مکتب پیراهن وطنی، لنگی و کلاه میپوشیم و ریش بلند هم از ترس گروه طالبان میگذاریم.»
این آموزگار به دانشآموزان نیز اشاره کرده، میگوید که علاوه بر آموزگاران و ماموران اداری، دانشآموزان نیز با لباس و دریشی منظم آموزشی مزین نیستند و پیراهن وطنی میپوشند.
یک استاد دانشگاه استان بلخ نیز تایید میکند که پس از حاکمیت گروه طالبان تمامی استادان و دانشجویان دانشگاه بلخ نیز از هراس این گروه تلاش میکنند تا شکل ظاهری شان را تغییر بدهند.
به گفتهی این استاد دانشگاه تغییر شکل آنان در (گذاشتن ریش بلند، پوشیدن کلاه و لنگی با پیراهن وطنی) است که اگر در ادارات دولتی متوجه شویم، همه به این شکل خود را عیار ساختهاند.
این استاد دانشگاه هر چند میگوید که اکثریت کارمندان و ماموران به ویژه کسانیکه از سالهای گذشته در ادارات کار کردند از روی علاقه رو به چنین تغییر نیاورند بلکه از روی جبر و اجبار است.
وی در بارهی این رویکرد طالبان، چنین میگوید نظام که از روی استبداد، ظلم و زور در کشور حاکم شود، جز اینکه آزادیهای مردم را محو کنند، دیگر کار ندارد و طالبان هم چنین میکنند.
این استاد دانشگاه گفت:« طالبان با این کار شان میخواهند که از یک طرف به مردم افغانستان ظلم کنند و از طرف دیگر به جامعهی جهانی نشان دهند که شهروندان افغانستان طرفدار آنان است اما در اصل قضیه چنین نبوده بلکه ظلم و ستم که این گروه بالای مردم وارد کردهاند، شهروندان مجبور به قبول کردن این شرایط شدهاند.»
آموزگاران و ماموران ادارات دولتی در استان بلخ میگویند که این کار طالبان نه نشاندهندهی نظم و نه هم نشاندهندهی اصول و مقرره است، بلکه میخواهند همهی مردم را مانند خود شان بی سر و پا بسازند.
آنان از این عملکرد طالبان شدیداً انتقاد کرده، گفتند که نه ماموران دولتی به کارمندان میمانند و نه آموزگاران و دانشآموزان به مسلک شان بلکه همهی اینها به کسانی میمانند که جزی از گروه طالبان است.
به گفتهی آنان گروه طالبان به هیچ یکی از قوانین و اصول ملی و بینالمللی عیار نیستند بلکه تنها چیزی که آنان میدانند و آن را عملی میکنند، ظلم، استبداد و قدرتنمایی بالای مردم است.
گفتنیست که گروه طالبان در شماری دیگر از استانهای افغانستان به شمول کابل گذاشتن ریش بلند، پوشیدن کلاه و لنگی با پیراهن وطنی را بالای همهی کارمندان اجباری ساختهاند.
ماموران امر به معروف و نهی از منکر با همکاری ارگانهای امنیتی، کشفی و استخباراتی طالبان مجریان این اصول و مقرره طالباناند که حتا در بعضی موارد دیده شده که به همین دلیل کارمندان و ماموران دولتی نه تنها که از وظیفه برکنار شدهاند، بلکه مورد لتوکوب نیز قرار گرفتهاند.