خبرگزاری راسک: گروهی از افسران ارتش در گابن، کشور نفتخیز در افریقای مرکزی، روز چهارشنبه، ۸ شهریور/سنبله (۳۰ آگست) اعلام کردند که علی بونگو، رییس جمهوری این کشور را از سمتاش برکنار کرده و قدرت را به دست گرفتهاند.
رهبران کودتا گفتهاند که علی بونگو ۶۴ ساله که خانوادهاش بیش از ۵۵ سال بر کشور گابن حکومت کردهاست، در بازداشت خانگی به سر میبرد و یکی از پسرانش را نیز به دلیل خیانت دستگیر کردهاند.
علی بونگو با ظاهر نگران در یک ویدیوی از یک مکان نامعلوم از «همه دوستان در سرتاسر جهان» خواستهاست، تا به نمایندگی از او برخلاف کودتا صدا بلند کنند.
افسران نظامی در بیانیهای از طریق تلویزیون اعلام کردند که نتیجهی انتخابات باطل است، تمام نهادهای دولتی منحل شده و تمام مرزها تا اطلاع بعدی بستهاست.
کودتا درست لحظاتی پس از آن اعلام شد که کمیسیون انتخابات گابن گفت که بونگو برای سومین دوره در انتخابات سراسری روز شنبه پیروز شدهاست.
در بیانیهی کودتاچیان آمدهاست که انتخابات «شرایط یک رای شفاف، معتبر و فراگیر را که مردم گابن به آن امیدوار بودند، برآورده نکرد.»
در این بیانیه آمدهاست: «ما، کمیته انتقال و احیای نهادها (CTRI) به نمایندگی از مردم گابن و به عنوان ضامن حفاظت از نهادها، تصمیم گرفتهایم با پایاندادن به رژیم کنونی از صلح دفاع کنیم.»
بونگو نخستینبار در سال ۲۰۰۹ میلادی و پس از مرگ پدرش عمر بونگو که در سال ۱۹۶۷ میلادی رییس جمهوری این کشور نفتخیز شدهبود، به قدرت رسید.
انتخابات روز شنبه در حالی برگزار شد که نظارت بینالمللی بر آن نبود و این موضوع نگرانیهایی را در مورد شفافیت انتخابات ایجاد کرد.
واکنشها
کمیسیون اتحادیهی افریقا کودتا در گابن را محکوم کرده و روسیه گفتهاست که به شدت نگران وضعیت گابن است.
چین از «همه طرفها» در گابن خواستهاست، تا امنیت بونگو را تضمین کنند؛ «اختلافها را از طریق گفتوگو حل و فصل کنند، نظم عادی را به زودترین وقت برقرار کنند.»
الیزابت بورن، صدراعظم فرانسه گفتهاست که دولت او رویدادهای گابن را «با بیشترین توجه» دنبال میکند.
بونگو آخرین چهرهی طرفدار فرانسه در افریقا است که با کودتا روبهرو شدهاست.
پنج کشور افریقایی دیگر مالی، گینه، سودان، بورکینافاسو و نایجر از سال ۲۰۲۰ میلادی شاهد تصرف نظامی و کودتا بودهاند.