خبرگزاری راسک: وزیر اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان به رسانهها هشدار دادهاست که در چوکات سیاست اینگروه فعالیت نموده و از نشر هرگونه گزارش و برنامهی که در تضاد با منافع آنان باشد، جدا خودداری نمایند.
ملاخیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ گروه طالبان که اخیرا جهت کنترول رسانههای استانهای شمال افغانستان به تخار سفر نموده بود، به خبرنگاران هشدار دادهاست که در چوکات «امارت اسلامی» فعالیت نموده، و از نشر هرگونه محتوایی که در تضاد با منافع گروه طالبان باشد، جلوگیری کنند.
وزیراطلاعات و فرهنگ گروه طالبان، همزمان با هشدار به خبرنگاران از نشر اطلاعات مخالف منافع اینگروه، یک رادیوی محلی را بنام «صدای شریعت»در مرز با تاجیکستان برای تبلیغ برنامه و اهداف اینگروه تاسیسکردهاست.
به گفتهی این مقام گروه طالبان، قرار است «رادیو صدای شریعت» در زمینهی پوشش موضوعاتی مانند فعالیتهای گروه طالبان، مسایل دینی و حوادث نشرات نماید.
درهیمن حال آگاهان سیاسی میگویند، گروه طالبان با تاسیس این شبکهی رادیویی تلاش دارند تا ایدههای افراطی دینی خود را که در مدرسههای پاکستانی فراگرفتهاند در میان شهروندان تاجیکستانی که در شهرهای هممرز با افغانستان زندگی میکنند، ترویج دهند.
گروه طالبان در دوسال سلطه بر افغانستان نه تنها محدودیتهای شدید و آمرانه بر فعالیت رسانههای داخلی وضع کردهاند؛ بلکه هرگونه فعالیت خبرنگاری و روشنفکران در کشور را نیز زیر نظردارند.
استخبارات گروه طالبان درکنار نظارت شدید و ارایهی فهرست محدودیتهای نشراتی به رسانههای داخلی، شماری از افراد خویش را جهت بازبینی محتوای رسانهها قبل از نشر نیز گماشتهاند.
گروه طالبان پس از سلطه بر افغانستان، قانون رسانههای همگانی کشور را ملغا نموده و مرکز رسانههای اینگروه در تبانی با معینیت نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ آنان، یک فهرستی را که در آن تمامی محدودیتهای نشراتی رسانهها از سوی اینگروه مشخص شده، به رسانههای تصویری، صوتی و چاپی در مرکز و استانها فرستادهاند.
نعیم اکبری اسم مستعار خبرنگار یک رسانهی تصویری در کابل است، او در صحبت با خبرگزاری راسک گفتهاست، در فهرست ارایه شدهی ممنوعیتهای نشراتی از سوی گروه طالبان بر رسانهها، نشر اطلاعاتی همچون، حملات جبههی مقاومت ملی بر اینگروه، کشتهشدن اعضای گروه طالبان در جنگ، صحبت در مورد عدم به رسمیتشناسی اینگروه، صحبت در مورد دیدار رهبرگروه طالبان با مقامهای بیرونی، نشر اطلاعات در مورد تجاوز جنسی، اعتراضات داخلی و خارجی علیه اینگروه، نشراعلامیههای جبهات مخالف آنان و موارد دیگر، جرم پنداشته شده و به گفتهی او بازداشت، زندان و شکنجه در پی دارند.
در همین حال، نهادهای حامی خبرنگاران، گروه طالبان را به دلیل وضع محدودیت بر رسانهها، بازداشت و شکنجهی خبرنگاران مورد انتقاد قرار داده و گفتهاند، خشونت و بازداشت خبرنگاران از سوی اینگروه به شدت افزایش یافته و شماری از خبرنگاران به جرم اطلاعرسانی از دوسال بدینسو در زندانهای اینگروه شکنجه میشوند.
آگاهان رسانهای مخالفت شدید گروه طالبان با آزادی رسانهها را وابسته به جنایات غیر انسانی اینگروه دانسته و میگویند، هراس اینگروه از رسانهها به این دلیل بیشتر است که جنگجویان آنان در سایهی عفو عمومی، دست به کشتار نظامیان پیشین و افراد ملکی میزنند و حقوق اساسی شهروندان خصوصا زنان و دختران را نقض میکنند.
بر همین لحاظ است که اکنون بخش بزرگی از جنایات ضدبشری اینگروه دور از رسانهها و دوربین خبرنگاران اتفاق میافتد.
ترس و تهدید، ترور و اختناق، وضعیت فعلی رسانهها و خبرنگاران در افغانستان است که حتی استخبارات اینگروه اطلاعات منتشرشده از سوی شهروندان در رسانههای اجتماعی را نیز دنبال نموده و در موارد متعددی افرادی را که اطلاعات مخالف منافع اینگروه را منتشر نمودهاند، بازداشت نموده و زندانی کردهاند.
طی دو سال سلطهی طالبانی بر افغانستان، دهها رسانهی شنیداری، چاپی، آنلاین و تصویری بهدلیل محدودیتهای سختگیرانه، بازداشت خبرنگاران و مشکلات مالی، از فعالیت بازمانده، تنها رسانههایی که شرایط ایجادشده از طرف گروه طالبان را پذیرفتهاند، طبق خواست اینگروه در افغانستان فعالیت میکنند.