خبرگزاری راسک: به دنبال دستور خشمآمیز وزیرخارجهی پاکستان به گروه طالبان در مورد جلوگیری از حملات طالبان پاکستانی برآنکشور، روزنامهی داون درگزارشی از آغاز مرحلهی دوم انتقال طالبان پاکستانی به شمال افغانستان از سوی گروه طالبان خبر دادهاست.
این روزنامهی پاکستانی با اشاره به حملات اخیر طالبان پاکستان در چترال اینکشور برپاسگاههای امنیتی در مرز با افغانستان، گزارش دادهاست که پس از خشم هشدارآمیز جلیلعباس جیلانی وزیرخارجهی موقت پاکستان به گروه طالبان افغان، آنان روند انتقال طالبان پاکستانی را روز دوشنبه ۲۰ شهریور/ سنبله، از این منطقهی مرزی به افغانستان آغاز کردهاند.
روزنامهی داون، در اینگزارش همچنان نوشتهاست که پاکستان با اجازهدادن به بازیگران بدخواه«طالبان افغانستان» در خاک خویش آسیبهای زیادیدیده و این اشتباه نباید تکرار شود.
جلیلعباس جیلانی، وزیرخارجهی موقت پاکستان پس از حملهی «تیتیپی» به دو پاسگاه نظامیان آنکشور در منطقهی چترال ایالات خیبر پختونخوا که منجر به کشتهشدن چهار تن از نیروهای امنیتی پاکستان شد، به گروه طالبان افغانستان هشدار دادهاست که مانع ورود تروریستان به خاک پاکستان شوند.
جیلانی تاکید کردهاست که این مسوولیت گروه طالبان است که اگر حملات از خاک افغانستان در پاکستان رخ میدهند، باید آنها را متوقف کنند.
در همین حال، سرفراز بوگتی، وزیرداخلهی دولت موقت پاکستان نیز گفتهاست، انتظار اسلامآباد و جهان از گروه طالبان افغاستان این است که به توافقنامهی دوحه احترام بگذارند.
پیش از این انورالحق کاکر، نخستوزیر دولت موقت پاکستان گفته بود که گروه طالبان در افغانستان مشروعیت و حاکمیت مرکزی ندارند.
او در گفتوگو با یک رسانهی پاکستانی گفتهاست که ناتوانی گروه طالبان افغانستان درکنترول شبه نظامیان پاکستانی، برای آنها قابل درکاست.
کاکر گفتهاست: «گروه طالبان دارای یک ادارهی مرکزی توانمند نبوده و لایههای مختلف قدرت در حاکمیت اینگروه وجود دارند.»
او تاکید کردهاست که پاکستان واقعیتهای افغانستان، مناطق سرحدی و ایالت خیبرپختونخوا را درک میکند و همیشه توانایی و نیات گروه طالبان را میسنجد.
نخستوزیر پاکستان همچنان گفتهاست: «در افغانستان دولت به معنای رایج آن درکشورهای دیگر، وجود ندارد. یعنی، یک دولت با اقتدار مرکزی در آنجا نیست که یک ساختار واحد حکمروایی داشته باشد.»
گروه طالبان در حالی روند انتقال طالبان پاکستانی به افغانستان را از سرگرفتهاند که قبل از این بر اساس اطلاعات منتشر شده در رسانهها، اینگروه نزدیک به چهل هزار پشتون وزیرستانی را که بیشتر اعضای تحریک طالبان پاکستانی بودهاند به استانهای شمال افغانستان انتقال داده و به آنان در این استانها خانه و زمین توزیع کردهاند.
دولت پاکستان همواره پس از حملات نیروهای مخالف آنکشور بر نظامیانش با لحن تُند برگروه طالبان افغانستان تاختو تاز نموده و با هشدارهای پیهم به اینگروه گفتهاست که متعهد به توافقنامهی دوحه باشند، اینکه گروه طالبان در معاهدهی دوحه چه تعهدی برای پاکستان دادهاند تا بر آن متعهد باشند، بصورت واضح در اختیار مردم افغانستان گذاشته نشده، اما آگاهان سیاسی، جابهجایی تروریستان وزیرستانی در استانهای شمال افغانستان را که سالها با حکومت پاکستان درگیر بودهاند، بخشی از توافقنامهی دوحه دانسته میگویند، گروه طالبان از اوایل سال جاری خورشیدی پروسهی انتقال طالبان پاکستانی به افغانستان را عملی کرده و در مرحلهی نخست این روند، چهل هزار تروریست پاکستانی را همراه با اعضای خانوادههایشان در شمال افغانستان جابهجا کرده و مرحلهی دوم آن را نیز حالا آغاز نمودهاند.
رسانههای پاکستانی در حالی از آغاز روند دوم انتقال تحریک طالبان پاکستانی به شمال افغانستان خبردادهاند که در هفتهی جاری معاون کمیتهی امنیت ملی قزاقستان از افزایش گروههای تروریستی در استانهای شمال کشور ابراز نگرانی نموده و کمیتهی دولتی امنیت ملی تاجیکستان نیز با نشر گزارشی از کشتهشدن سه تروریست که به گفتهی آنان از مرز افغانستان وارد تاجیکستان شدهبودند، خبر دادهاست.
رسولان سیسمبایوف، معاون کمیتهی امنیت ملی قزاقستان با ابراز نگرانی از گسترش گروههای تروریستی در شمال افغانستان اخیرا گفتهاست: «شمار اعضای داعش خراسان در افغانستان از ۵۰۰ تن به شش هزار تن افرایش یافتهاست.»
اینمقام قزاقی همچنان شاخهی خراسان داعش را با ظرفیتهای رو به رشداش تهدید بزرگ برای منطقه خواندهاست.
به گفتهی آقای سیسمبایف، عواملی در افغانستان وجود دارند که منجر به ظهور تهدیدهای تروریستی به کشورهای عضو همکاریهای شانگهای میشوند که یکی از آنها حفظ ظرفیت گروههای تروریستی در افغانستان است.
او همچنان افغانستان را مرکز جذب گروههای تروریستی بینالمللی خواندهاست.
درهمین حال توماس وست، نمایندهی ویژهی ایالات متحده در امور افغانستان همچنان سهشنبه، ۲۱ شهریور/ سنبله در یک سخنرانی گفتهاست که بزرگترین نگرانی آمریکا حضور و فعالیت شاخهی خراسان داعش در افغانستان است.