خبرگزاری راسک: در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گروه طالبان بار دیگر نامشروع، ناقضحقوق بشر، انحصارگر قومی قدرت و همکار فعال گروههای تروریستی منطقه و جهان در افغانستان خطابشده، سران کشورهای دنیا از جمله قطر، ایران، تاجیکستان، کانادا، ترکیه و وزیران خارجهی ۱۲ کشور دیگر جهان، رفتارهای ظالمانه و برخوردهای قومی این گروه را تقبیح نموده از جهان خواستند، گروه طالبان را به دلیل جنایات پیهم و نقض حقوق بشریشان در افغانستان پاسخگو کنند.
کشور قطر که در کنار پاکستان از حامیان اصلی گروه طالبان و لابیگر این گروه در مجامع بینالمللی محسوب میشود به این گروه هشدار داد که از تکرار اشتباهات گذشتهی شان جلوگیری نموده و به معاهدی دوحه با آمریکا پابند بمانند.
شیخ تمیم بن احمد، امیر قطر در مجمع عمومی سازمان ملل گفتهاست، گروه طالبان باید به توافقنامهی دوحه با آمریکا پابند بوده و از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کنند.
گروه طالبان در دو سال گذشته مرتکب جنایات گستردهی بشری، برخوردهای قومی، انحصار قدرت، جابهجایی پشتونهای وزیرستانی در شمال، کوچاجباری اقوام غیرپشتون و دهها جنایت دیگر در افغانستان شده اما قطر مشخص نکرد که این گروه از تکرار کدام اشتباهات شان که در گذشته در مقابل مردم افغانستان انجام دادهاند، جلوگیری کنند.
از سوی دیگر وزیر خارجهی کانادا در این نشست با محکومیت رفتارهای ظالمانهی گروه طالبان در مقابل مردم افغانستان گفتهاست: «حملههای گروه طالبان افغانستان برای حذف زنان و دختران افغانستانی از زندگی عمومی ویرانگر است.»، وزیرخارجهی کانادا با ابراز این سخنان در ۷۸مین مجمع عمومی سازمان ملل از جهان خواست که گروه طالبان را به خاطر اقدامهای شان علیه زنان و دختران افغانستانی، پاسخگو کنند، او گفتهاست: «حقوق زنان افغانستانی قابل مذاکره با اینگروه نیست.»
وزیرخارجهی کانادا خاموشی کشورهای عضو سازمان ملل در مقابل رویکردهای جنایتبار گروه طالبان در افغانستان را، خیانت به اهداف این سازمان توصیف نموده گفت: «اگر سازمان ملل و جامعهی جهانی نتوانند از دختران و زنان افغانستانی در مقابل گروه طالبان حمایت کنند، به یکی از ستونهای اصلیای که سازمان ملل بر آن بنا شده، خیانت خواهیم کرد.»
در هیمن حال رجبطیب اردوغان رییس جمهور ترکیه درسخنرانی با اشاره به بحران افغانستان در این نشست گفتهاست: «نیم قرن است که مردم افغانستان روزهای سختی را سپری میکنند، تغییر حکومت گروه طالبان به یک ادارهی فراگیر که در آن همه اقشار جامعه به طور منصفانه زندگی کنند، راه را برای افغانستان با ثبات هموار میکند.»
اردوغان همچنان گفتهاست، افغانستان زیر ادارهی گروه طالبان با بحران خطرناک انسانی مواجه شدهاست.
از سوی دیگر، رییسجمهور ایران نیز در سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به وضعیت نا بههنجار مردم افغانستان زیر سلطهی گروه طالبان گفتهاست، کشورش بر ایجاد دولت فراگیر با رعایت حقوق همه طیفها، قومیتها و مذاهب اینکشور تاکید دارد.
ایران در حالی از ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان مبتنی بر رعایت حقوق اقوام و مذاهب در این نشست تاکید کردهاست که چندی قبل گروه طالبان پیروان مذهب اهل تشیع را گمراه خوانده و از آنان خواسته بودند که به اسلام متوسل شوند.
در همین حال وزیران خارجهی ۱۲کشور جهان که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویارک رفتهاند، نشستی را برای بررسی وضعیت حقوق بشری و نقض پیهم حقوق شهروندان افغانستانی از سوی گروه طالبان راهاندازی نموده، با ابراز نگرانی از نقض حقوق زنان و دختران افغانستانی، از گروه طالبان خواستهاند که به گونهی فوری به نقض فاحش حقوق و آزادیهای بشری در افغانستان پایان دهند.
این نشست حاشیهای زیر عنوان «مقابله با تبعیض سیستماتیک جنسیتی علیه زنان و دختران در افغانستان» با اشتراک کشورهای البانیا، بلجیم، کیپ ورد، کوستاریکا، کروشیا، دنمارک، فرانسه، آلمان، لختنشتاین، لوکزامبورگ، مالتا و اسپانیا برگزار شد.
بر بنیاد اعلامیهی منتشرشده از این نشست حاشیهای، اعضای آنگفتهاند اقدامهای گروه طالبان برای حذف زنان از جامعهی افغانستان در سراسر جهان نظیر نداشته و از میان دو زن در سال گذشته یکتن آن زیر ادارهی گروه طالبان خشونت فیزیکی، جنسی یا خانهگی را تجربه کردهاند.
وزرای خارجهی ۱۲ کشور دنیا همچنان گفتهاند، برای تضمین صلح پایدار، ثبات و رفاه در افغانستان، یک پروسهی سیاسی فراگیر با مشارکت کامل همهی شهروندان افغانستانی بهویژه زنان، دختران، گروههای قومی و مذهبی و اقلیتها لازم است.
هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل سهشنبه ۲۸ شهریور/ سنبله، با حضور رهبران بیش از ۱۵۰ کشور جهان در نیویارک برگزار شده و برای هشت روز ادامه خواهد داشت.
گفته میشود به نمایندگی از افغانستان نصیراحمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل در این نشست سخنرانی خواهد کرد اما سخنرانی او تاهنوز تایید نشدهاست .
در نشست دو سال پیش مجمع عمومی سازمان ملل، گروه طالبان با فرستادن نامهی از این سازمان خواسته بودند تا سهیل شاهین را به عنوان نمایندهی آنان در این نشست بپذیرد، اما درخواست این گروه پذیرفته نشد.
آگاهان سیاسی اشتراک افغانستان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل را برای مردم کشور مهم دانسته اما میگویند:« افغانستان فاقد حکومتی است که معیارها را برای اشتراک در چنین نشستها تکمیل کند.»
احمد سعیدی، دیپلمات پیشین و آگاه سیاسی گفتهاست: «ملل متحد یک نهاد بزرگ جهانی است که اشتراک در آن بسیار با ارزش بوده، اما متاسفانه ما حکومتی در افغانستان نداریم که جایگاه و لیاقت آن را داشته باشد تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اشتراک کند.»
دو سال از سلطهی گروه طالبان بر افغانستان میگذرد اما این گروه به دلیل رفتارهای تبعیضآمیز قبیلهای، نقض حقوق بشری، انحصار قدرت سیاسی، رابطهی گسترده با شبکههای تروریسی، نقض حقوق زنان و دختران افغانستانی، ادامهی کشتارهای پیهم و بازداشتهای خودسرانه از سوی هیچ کشوری در جهان به رسیمت شناخته نشده و این گروه افغانستان را زیر سلطهی خویش از دو سال بدینسو از بدنهی جامعهی جهانی به عنوان دولت مشروع و قانونی جدا کردهاند.