خبرگزاری راسک: وزارت خارجهی روسیه میگوید که نشست «فرمت مسکو» با تاکید بر ایجاد حکومت فراگیر قومی–مذهبی، مبارزه با گروههای هراسافکن و تامین حقوق زنان در افغانستان پایان یافت.
نشست رایزنیهای «فرمت مسکو» در مورد افغانستان در سطح نمایندگان ویژه و مقامهای ارشد چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، ترکمنستان، اوزبیکستان و هیاتی از گروه طالبان روز جمعه، ۷ مهر/میزان برگزار شد.
بر اساس اعلامیه وزارت خارجهی روسیه در این نشست که در کازان پایتخت تاتارستان برگزار شد، نمایندگان عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عرب و ترکیه به عنوان مهمان افتخاری حضور داشتند.
در اعلامیه وزارت خارجهی روسیه آمدهاست که هیچ پیشرفتی در تشکیل یک دولت واقعی فراگیر در افغانستان صورت نگرفتهاست که منعکسکننده منافع همه گروههای قومی-سیاسی کشور باشد.
به گفتهی این وزارت، با وجود انتصاب برخی از نمایندگان منفرد از قومهاب مختلف افغانستان در رژیم گروه طالبان، اشتراککنندگان «فرمت مسکو» هیچ گونه تکثر سیاسی در آن مشاهده نکردهاند.
به نقل از اعلامیه، اشتراککنندگان «بار دیگر از مقامات کنونی افغانستان خواست تا با نمایندگان گروههای سیاسی-قومی بدیل، گفتوگوی عملی و نتیجهمحور را با هدف تکمیل روند حلوفصل صلحآمیز و ایجاد یک توافق متوازن، گستردهتر، فراگیر، پاسخگو و مسوولانه در حکومت افغانستان برقرار کنند.»
هم چنان، نشست «فرمت مسکو» بر احترام به حقوق و آزادیهای اساسی در افغانستان، از جمله حقوق برابر برای کار، تحصیل و عدالت، «بدون تمایز از نظر جنسیت، قومیت و مذهب« تاکید کردهاست.
وزارت خارجهی روسیه در اعلامیهاش گفتهاست که اشتراککنندگان نشست «فرمت مسکو» از وضعیت بد امنیتی در افغانستان به دلیل تشدید فعالیت گروههای تروریستی از جمله داعش ابراز نگرانی کردند.
این در حالی است که امیرخان متقی، وزیر خارجهی گروه طالبان در این نشست گفتهاست که بر اساس تجربههای علمی و عملی، ریشه اصلی بحران افغانستان در رابطه به مسایل داخلی، تطبیق نسخهها و مدلهای خارجی بود که جغرافیه، تاریخ، فرهنگ و ارزشهای دینی افغانها/پشتونها در آنها نادیده گرفته شدهبود.
او گفته است که همان گونه که گروه طالبان در امور داخلی دیگر کشور مداخله نمیکنند و «نسخه» نمیدهند، دیگر کشورهای منطقه و همسایه نیز به «جای ارایه نسخه در رابطه به اساس حکومتداری افغانستان» با گروه طالبان در هر بخشی «کار رسمی» را آغاز کنند.
نشستهای «فرمت مسکو» برای افغانستان از سال ۲۰۱۷ میلادی به اینسو هر سال برگزار میشود. سال گذشته این نشست بدون حضور نمایندگان گروه طالبان برگزار شد؛ اما نمایندگان گروه طالبان به نشست ۲۰۲۱ میلادی دعوت شدند.