خبرگزاری راسک: گروه طالبان در کمکرسانی برای نجات جانِ گیرماندگان زمینلرزهی استان هرات با توسل بهتبعیض قبلیهای، تنها با نشر چند پیام تسلیت و آمارهای متناقض خیالی در شبکههای اجتماعیخویش بسندهکردهاند. در حالیکه این گروه سال قبل تمامی بودجهی حکومت خویش را برای کمک و بازسازی مناطق زلزلهزده در پکتیکا و خوست اختصاص داده بودند. در حالیکه آمار تلفات زمینلرزهی هرات و استانهای همجوار آن از سوی نهادهای مردمی نزدیک به سههزار کشته و بیشتر از دههزار مجروح گزارششده و این ارقام نیز در حال افزایشاست.
گروه طالبان که خود را حاکمان افغانستان میخوانند با برخورد تبعیضآمیز قبیلهای و سطحینگری بر این فاجهی بزرگ انسانی با ارایهی سه نوع ارقام متناقض که در ابتدا ۱۵ کشته و چهل مجروح، بعدا ۱۱ هزار و ۳۰۰ کشته و مجروح و در آخرین ارقام ۲۰۵۳ کشته و نزدیک به دههزار مجروح را بهگونهی خیالی ارایه کردهاند. با گذشت نزدیک به ۷۲ ساعت از این فاجعه هیچ نوع کمک برای نجات گیرماندگان و بازماندگان این زمینلرزه نداشتهاند.
مقامات گروه طالبان در حالی زمینلرزهی مدحش هرات را با چند پیام تسلیتگونه بدون هیچ نوع کمکرسانی بهگیرماندگان این فاجعه نادیدهگرفتهاند که آمار تلفات این رویداد بهشدت در حال افزایش بوده و گزارشهای نشرشده از محل نشان میدهند که آمار جانباختگان این رویداد بهمرز سههزار تن و بالاتر از دههزار مجروح رسیده و این آمار نیز در حال افزایشاست.
در حالیکه هزاران شهروند هراتی بهشمول کودکان، زنان و کُهنسالانِ گیرمانده زیرآورها، وجود شهروندان کشورهای مختلف جهان را تکان داده و این رویداد را فاجعهی انسانی خوانده، برای کمک به خانوادههای قربانیان و نجاتِ گیرماندگان از زیرآوارها ابراز آمادگی کردهاند. مقامات گروه طالبان سرگرم دیدارهای قومی و سیاسی بوده، با برخورد قبیلهای به این فاجعهی انسانی بدون فرستادن هرنوع کمک به قربانیان یا تلاش برای نجات جان آنان از زیرآوارها با نشر پیامهای فیسبوکی و آمارهای خیالی در رابطه به این فاجعه بسندهکرده و از فرستادن تیمهای نجات و کمک برای زلزلهزدگان نیز تاحال ابا ورزیدهاند. وزیر اطلاعات و فرهنگ این گروه بدون توجه به این فاجعهی انسانی در قندهار مسجد افتتاح کرد و امیرخان متقی نیر سرگرم دیدار سیاسی در چیناست.
بربنیاد گزارشهای نشرشده و اطلاعات منابع محلی از استان هرات، بیشترین تلفات زمینلرزهی روز شنبه در شهرستانهای زندهجان وکرُخ این استان بوده که شهروندان آن، همه تاجیک هستند.
منابع محلی در استان هرات در صحبت با خبرگزاری راسک گفتهاند، با آنکه نزدیک به ۷۲ ساعت از این فاجعهی بزرگ انسانی میگذرد اما گروه طالبان هیچ نوع کمکی نه در زمینهی نجات گیرماندگان و نه هم در زمینهی رسانیدن مواد کمکی به زلزلهزدگان انجام دادهاند. بربنیاد گفتههای منابع مردمی در استان هرات، تنها مردم محل بدون هرنوع همکاری حتا از سوی مقامات محلی این گروه، برای نجات افراد گیرمانده از زیرآوارها شتافته و کسانیکه خانههایشان تخریب شدهاست نیز شب را در هوای سرد با امکانات ابتدایی که از سوی مردم هرات به آنان کمکشدهاست، سپریکردهاند.
یک فعال مدنی استان هرات که عضو تیم نجات افراد گیرمانده از زیرآوارها و گردآوری کمک به قربانیان این فاجعهاست، با نشر روایتی از چشمدید خویش از این فاجعه گفتهاست: «باوجود نشرتصاویر دلخراش در شبکههای اجتماعی از شنبه تا حال در رابطه به فاجعهی انسانی استان هرات، آنچه در محل وجود دارد و بهچشم دیده میشود، وخیمتر از آناست که رسانهها گزارش کردهاند. سیمای در خاک خفتهی مادری که تنش زیرآوار جاماندهاست، مردیکه ۱۴تن اعضای خانوادهاش را از دست داده و با گریه از تنها بودنش حرف میزند، پیرمردی که در تقلای پیداشدن فرزندش چهار طرف سوسو میزند، اطفالیکه تن بیروحشان رویدست پدرانشان آخرین آفتاب زندگی را لمس میکند، قلب انسان را تکه تکه میکند.»
این فعال مدنی استان هرات با انتقاد شدید از برخورد تبیعضآمیز گروه طالبان نسبت به مصیبتزدگان هراتی گفتهاست، با گذشت دو روز از این فاجعهی دردناک انسانی، تنها شهرستان زندهجان و کرخ تاحال آنهم خیلی سطحی از سوی ادارهی محلی این گروه و مردم بررسیشدهاست و تلفات نشرشده در رسانهها نیز تنها از این دو شهرستاناست. به گفتهی او، از شهرستانهای همجوار زندهجان، نزدیک به مرکز زمینلرزه، اطراف شهر هرات و سایر مناطق هنوز معلوم نیست که چه فاجعهای بالای آنان آمدهاست. این فعال مدنی هرات همچنان گفتهاست: «این حادثه شبیه فاجعهی زمینلرزهای است که در ترکیه اتفاق افتاده بود. در ترکیه تیمهای نجات و کمکرسانی زودتر به کمک و نجات مردم شتافتند و رسانهها گزارش کردند اما اینجا چنانچه دیده میشود، طالبان تنها با نشر پیام فیسبوکی نسبت به این فاجعهی انسانی بسندهکردهاند.»
شهروندان استان هرات با انتقاد شدید از عملکرد قبیلهای گروه طالبان در کمکرسانی به فاجعهی این استان گفتهاند، در حالیکه کشورهای اروپایی برای زلزلهزدگان استان هرات ابراز آمادگی کرده و از این فاجعه متاثر شدهاند اما گروه طالبان به عنوان حاکمان قبیلهای کشور هیچگونه ترحمی برای آن اطفال زیرآوار گیرمانده، زنان و کهنسالان نکردهاند.
گروه طالبان در تیرماه/سرطان ۱۴۰۱ پس از آنکه تمامی امکانات حکومتی خویش بهشمول هواپیماها برای انتقال مجروهان زمینلرزهی پکتیکا و خوست را اختصاص داده و از کشورهای جهان درخواست کمک به زلزلهزدگان آن رویداد کرده بودند که در نخستین دقایق، پس از زمینلرزه در این دو استان جنوبشرقی پشتوننشین، تیمهای کمکرسانی، امداد و نجات به محل شتافته و گروه طالبان از مردم افغانستان و سازمانهای خیریهی داخلی نیز درخواست کمک و گردآوری مواد خوراکی و کمپل نموده بودند.