خبرگزاری راسک: پس از هفت دهه درگیری، بمبارانهای پیدرپی و کشتارهای بیرحمانه غیرنظامیان، فلسطینیان با آغاز حملات غافلگیرانهی نیروهای زمینی حماس، ۱۴ نقطهی اسراییل را تصرف کردند. سخنگوی حماس این حمله را «درس عبرت بهجنایات انجامشده از سوی اسراییل بر مردم غزه» خوانده و گفتهاست که «این عملیات در واکنش بهتمام خشونتها و جنایاتی صورت گرفتهاست که در گذشته اسراییل علیه فلسطینیان اعمال کردهاست.» بربنیاد اطلاعات نشرشده از سوی رسانههای بینالمللی، در این حمله ۷۰۰ اسراییلی کشتهشده، دوهزار و یکصد تن مجروح و ۲۰۰ تنِ دیگر مفقود شدهاند.
لحظاتی پس از آغاز حملات گستردهی موشکی حماس بر اسراییل، محمدالضیف فرماندهی شاخهی نظامی حماس این حملهی گسترده را طوفانالاقصی خوانده و خالد قدومی سخنگوی حماس گفتهاست که رویدادهای اخیر «پاسخ قاطع به تداوم اشغال اسراییل و پیام بهکسانی است که بهدنبال عادیسازی رابطه با اسراییل هستند.»
در همین حال گزارشهای منتشرشده از سوی رسانههای فلسطینی نشان میدهند که گروه حماس از تمامی نیروها و مردم این کشور خواستهاست که بهاین نبرد ملحق شوند. از سوی دیگر مسلمانان فلسطینی در سرزمینهای اشغالشده توسط اسراییل بلندگوهای مساجد را بهصدا درآورده و فریاد پیوستن بهمبارزان حماس در این نبرد را سردادهاند.
در بخش دیگر این نبرد، «سرایاالقدس» شاخهی نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین، «گردانهای شهدای الاقصی» شاخهی نظامی جنبش فتح و گروه «عرینالاسود» ملت فلسطین را بهمقاومت سراسری در برابر «اشغالگران صهیونیسم اسراییلی» دعوت کردهاند.
سخنگوی حماس در گفتوگو با الجزیره گفتهاست: «ما از جامعهی بینالمللی میخواهیم که خشونت و جنایت در غزه را علیه فلسطینیان و علیه مراکز مقدس ما پایان دهند.» پیش از این تلویزیون الجزیره اعلام کرده بود که در «اراضی اشغالشدهی غزه توسط اسراییل» حین آغاز حملات حماس و پرتاب پیهم موشکها، یک جشن بزرگ موسیقی برپاشده بود که شمار زیادی از شرکتکنندگان غیرنظامی در این جشن موسیقی کشته و مجروح شدهاند. الجزیره از قول یک خبرنگارش نوشتهاست: «در رامالله مردم را میدیدم که از شوق و شعف فریاد شادی و اللهاکبر در حمایت از این عملیات حماس سر میدادند. همین احساس را در دیگر مناطق اشغالی هم دیدم.»
ساعتی پس ازحملهی گستردهی حماس بر اسراییل، نخستوزیر این کشور برای نخستینبار نسبت بهاین عملیات واکنش نشانداده و در سخنانی اعلام کرد که: «ما اکنون در وضعیت جنگی بهسر میبریم.» بنیامین نتانیاهو با تاکید بر اینکه «در تلاشیم شهرکهای مجاور غزه را که در اختیار نیروهای فلسطینی هستند، آزاد و کنترل آن را در دست بگیریم»، گفت: «حماس یک حملهی غافلگیرکننده و مرگبار علیه ما انجام داد.»
در پی آغاز این حملهی بیسابقه از سوی حماس، وزیر دفاع اسراییل با فراخواندن هزاران نیروی ذخیرهای خود اعلام کرد که جنگ آنان نیز علیه حماس آغاز شده و عملیات نظامی خویش را «شمشیرهای آهنین» نامیدهاند. در حالیکه سخنگوی ارتش اسراییل همزمان با آغاز حملهی گستردهی خویش بر فلسطین از حمله به مراکز حماس سخنگفته بود، اما اطلاعات نشرشده و نوارهای تصویری از حملات موشکی و بمباردمان ارتش اسراییل نشان میدهد که آنان با بمباران خانههای افراد ملکی و مسجدها، صدها شهروند غیرنظامی فلسطینی را کشته و مجروح کردهاند.
در بیانیهی وزارت بهداشت فلسطین آمدهاست که در حملات اسراییل بر نوار غزه از روز شنبه، ۷ اکتبر تاحال ۴۳۶ تن بهشمول ۹۱ کودک و ۶۱ زن کشته شده و ۲۲۷۱ تن از جمله ۲۲۴ کودک و ۱۵۱ زن نیز مجروح شدهاند. در این بیانیه همچنین گفته شدهاست که تنها در هشت قتل عام مردم غیرنظامی توسط ارتش اسراییل۵۴ فلسطینی کشته شدهاند.
گزارشهای نشرشده نشان میدهند که ارتش اسراییل بهشمول خانههای مسکونی مردم غیرنظامی، چهار مسجد را نیز مورد حمله قرارداده و در تازهترین مورد مسجد الیرموک هدف حملهی موشکی آنان قرارگرفته و بهصورت کامل بهویرانه مبدل شدهاست.
کارشناسان غربِ آسیا، علت شروع جنگ و حملات بیپیشینهی فلسطینیان بر اسراییل را فشارهای جهنمی و شرایط تحملناپذیری خواندهاند که حکومت راست افراطی به رهبری نتانیاهو بر فلسطینیها اعمال کردهاست که بهگفتهی آنان، این رفتار در عزم نیروهای فلسطینی، برای شروع عملیات موثربوده زیرا، این تصامیم سختگیرانه بمباردمانهای مکرر بیش از هرزمان دیگر در یکسال گذشته که کابینهی افراطی نتانیاهو رویکارآمدهاست، بیشترشده است. بهگفتهی این کارشناسان، ارتش اسراییل زنها را در صحن مسجدالاقصی روی زمین کشیدند، هزاران بار شهرکنشینان اسراییلی به فلسطینی توهین کردند.
درگیریهای خشونتبار مردم شهر قدس شریف و کرانهی باختری در کنار خشونتهای موجود در اردوگاههای جنین، طولکرم و فشار بر زندانیان فلسطینی، همه وضعیت را برای مردم فلسطین غیرقابل تحمل کرده بود.
از شروع مبارزه مردم فلسطین برعلیه اسراییل بیشتر از هفته دهه میگذرد. در شرایط جنگ جهانی اول و پس از فروپاشی امپراطوری عثمانی، انگلیسها بهمنظور ایجاد کشوری برای یهودیان در فلسطین به «جنبش صهیونیسم» نزدیک شدند که در نوامبر ۱۹۱۷، لرد بالفور نخستوزیر وقت انگلیس و یکی از بانیان اصلی «جنبش صهیونیسم» در نامهای متعهد شد که در فلسطین یک کانون ملی برای یهودیان را ایجاد و تسهیل کند.
در دوران امپراطوری انگلیس، مهاجرت یهودیان بهفلسطین بهعلت آزار و اذیت یهودیان در اروپا سرعت گرفت. در پایان جنگ، انگلیسها با سپردن ادارهی این سرزمین بهسازمان ملل، مسالهی حضور یهودیان در فلسطین را بینالمللیکرد. در سال ۱۹۴۷، سازمان ملل فیصله کرد که فلسطین بین یک کشور یهودی (۵۵٪ از خاک)، یک کشور عربی (۴۵٪ از خاک) و نیز یک منطقهی تحت مدیریت بینالمللی مطابق با بیتالمقدس تقسیم شود.
در سال ۱۹۴۸ یک روز پس از تشکیل کشور اسراییل، سوریه، لبنان، عراق، اردن و مصر بهآن اعلام جنگ کردند که نیروهای مسلح اسراییل بهسرعت بر اوضاع تسلط پیدا کرده و در آن جنگ پیروز شدند.
در سال ۱۹۷۴، سازمان ملل حق تعیین سرنوشت فلسطینیها را بهرسمیت شناخت و سازمان آزادیبخش فلسطین بهعضویت ناظر درآمد. همزمان با آن، مقاومت فلسطین در لبنان استقرار یافت. در سال ۱۹۷۸ و سپس در سال ۱۹۸۲ اسراییل بهجنوب لبنان حمله کرد و بسیاری از فلسطینیها را در اردوگاههای صبرا و شتیلا قتلعام کرد.
این در حالیست که با وجود هشدارهای منطقهای و بینالمللی بر اسراییل، راستهای افراطی در این کشور بههیچ یک از این هشدارها توجه نکرده و به سیاستهای افراطی خویش ادامه داده است. به باور بسیاری از کارشناسان حاکمیت «گروههای راست افراطی» به رهبری نتانیاهو در اسراییل، نهتنها به ثبات و امنیت در این کشور کمکی نخواهد کرد، بلکه دامنهی خشونتها را توسعه بخشیده و باعث مشکلات بیشتر میان فلسطینیها و اسراییلیها خواهد شد.