قرارداد استخراج تیل میان وزارت معادن و پترولیم و شرکت چینایی ساپیک [CAPEIC] امروز (پنج شنبه ۱۵جدی) طی یک برنامه در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت در حضور ملا عبدالغنی برادر اخوند، معاون اقتصادی ریاست الوزرا به امضاء رسید.
دراین برنامه شیخ شهابالدین دلاور، وزیر معادن و پترولیم گفت:«براساس امر امیرالمومنین حفظالله و هدایت رئیس الوزرا و معاونیت اقتصادی ریاست الوزرا امروز قرارداد استخراج تیل را با شرکت چینایی به امضاء میرسانیم.»
براساس معلومات وزیر معادن و پترولیم، مساحت مجموعی زمین ۴۵۰۰ کیلومتر مربع بوده که شامل ساحات قشقری، زمردسای، بازارکمی، آق دریا و انگوت در ولایتهای سرپل، جوزجان و فاریاب میباشد.
آقای دلاور گفته است که در حال حاضر، در ۵ ساحه اکتشاف شده، ۸۷ میلیون بیلر تیل تخمین شده که با اکتشاف بیشتر ساحات تولید روزانه پروژه نفت و گاز قشقری از ۲۰۰ تن به ۱۰۰۰ تُن خواهد رسید.
وزیر معادن و پترولیم میافزاید که براساس این قرارداد، پروسس تیل و مواد نفتی در خود افغانستان صورت خواهد گرفت و طبق مفاد این قرارداد، قرار است در سال اول شرکت قراردادی مبلغ ۱۵۰ میلیون دالر سرمایه گذاری نماید و در سه سال آینده مجموع سرمایه گذاری به ۵۴۰ میلیون دالر برسد که با تطبیق این پروژه برای ۳ هزار تن زمینه شغلی نیز مساعد خواهد شد.
به گفته آقای دلاور دراین قرارداد حکومت افغانستان ۲۰ فیصد سرمایه گذاری کرده است و ۱۵ فیصد حق المتیاز افغانستان میباشد و به تدریج سهم حکومت به ۷۵ فیصد خواهد رسید.
وی افزوده است:«دراین پروژه ۳ هزار افغان صاحب کار خواهند شد. در صورت نبود افراد فنی شرکت قراردادی میتواند از چین افراد فنی وارد کند.»
به گفته او :«در حال حاضر، بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تُن نفت روزانه از “نفت آمودریا” استخراج میشود.»
در این مراسم، ملا عبدالغنی برادر اخوند، معاون اقتصادی ریاست الوزرا گفته است که در جریان یک سال اخیر، در راستای رشد اقتصادی و خود کفایی کشور کارهای مهم صورت گرفته است.
وی افزود:«اخیراً پروژههای متعددی از سوی کمیسیون اقتصادی منظور گردیده که با تطبیق آن در خصوص شکوفاهی کشور و رفاه عامه گامهای اساسی برداشته خواهد شد.»
معاون اقتصادی ریاست الوزرا، امضای این قرارداد را برای خودکفایی کشور مهم دانسته از شرکت قراردادی خواست تا امور استخراج تیل و مواد نفتی را در مطابقت به معیارهای جهانی انجام داده و خدمات عامالمنفعه را به مردم محل فراهم نماید.
ملا عبدالغنی برادر همچنان از وزارت معادن و پترولیم خواست تا از تطبیق مفاد قرارداد نظارت همهجانبه نموده و در صورت بروز مشکل موضوع را به اسرع وقت به کمیسیون اقتصادی راجع نماید.
درهمین حال، وانک یو، سفیر چین مقیم کابل که در مراسم حضور داشت، با ابراز خرسندی از امضای قرارداد گفت: «این قرارداد در راستای رشد اقتصادی و خود کفایی افغانستان مهم بوده و مثال خوب همکاری و تعامل میان دو کشور میباشد.»
آقای وانک یو از شرکت قراردادی خواست تا با دقت طبق مفاد قرارداد امور محوله را انجام داده و همچنان از وزارت معادن و پترولیم خواست تا در هماهنگی نزدیک با شرکت قراردادی زمینه تحقق مؤثر این قرارداد را فراهم نماید.