خبرگزاری راسک: با وجود اینکه رهبران گروه طالبان با صدور فتواهای متعدد جنگ در پاکستان را خلاف اسلام دانسته و اعضای خویش را از جنگیدن در مقابل ارتش آنکشور و همکاری با تیتیپی منع کردهاند، اطلاعات خبرگزاری راسک نشان میدهد که چهل طالب مسلح تخاری بهتحریک طالبان پاکستانی پیوستهاند.
بربنیاد اطلاعاتیکه خبرگزاری راسک در این گزراش بهآن دستیافتهاست، نشان میدهد که شمار بیشتر اعضای پایینرتبهی گروه طالبان از رفتارهای تبعیضآمیز، برخوردهای ظالمانه با اقوام غیرپشتون، ثروتاندوزی رهبران و مقامات شان و همچنان عدم پابندی رهبران این گروه بهآنچه آنان از آدرس دین اسلام تبلیغ کرده بودند، از صف این گروه جداشده، بهزندگی شخصی روآورده یا هم بهگروههای مختلف تروریستی دیگر بهشمول گروه داعش و تحریک طالبان پاکستانی پیوستهاند.
بربنیاد یافتههای این گزارش، چهل تن از اعضای گروه طالبان از استان تخار، صف این گروه را ترک نموده و بهگروه حافظگلبهادر یکی از فرماندهان نظامی تحریک طالبان پاکستانی در وزیرستان شمالی پیوستهاند. اعضای گروه طالبان درحالی بهگونهی روزانه از صف این گروه جداشده و بهگروههای تروریستی دیگر مانند داعش و تحریک طالبان پاکستانی میپیوندند که رفتارهای تبعیضآمیز و برخوردهای دوگانه در صف گروه طالبان با جنگجویان غیرپشتون منجر بهافزایش نارضایتی در میان افراد این گروه شده و در مواردی هم منجر بهدرگیریهای نظامی مسلحانه میان طالبان پشتون با غیرپشتون شدهاست.
پیش از این در جریان سال جاری خورشیدی ملاهبتالله رهبر منسوب بهگروه طالبان، ملایعقوب وزیردفاع و یک عضو دادگاه عالی این گروه با صدور فتواهایی متعدد، جنگ در پاکستان را حرام اعلام کرده و از اعضای خویش خواستهبودند تا از جنگ در پاکستان خودداری کنند. ملایعقوب وزیر دفاع این گروه در اسد/مرداد، سال جاری اعلام کرده بود: «اگر کسی بهنیت جهاد بهبیرون از افغانستان میرود، کارش جهاد نامیده نمیشود، هرگاه امیر، مجاهدین را از جنگیدن باز دارد و آنها هنوز برای جنگیدن بروند، این جنگ نامش جهاد نیست.»
بربنیاد یافتههای خبرگزاری راسک، آمار فروپاشی صف نظامی گروه طالبان با ترک جنگجویان این گروه، پس از آن شدت گرفتهاست که رهبران گروه طالبان با تفسیر دوگانه در مورد جنگ افغانستان و پاکستان اعضای خویش را برای جنگ در افغانستان تشویق نموده و جنگ در پاکستان را حرام خواندهاند. بربنیاد اسنادی که در دسترس خبرگزاری راسک قرار گرفتهاست، نشان میدهد که تنها در یک ماه چهل تن از اعضای این گروه، صف طالبان افغانستانی را ترک نموده بهتحریک طالبان پاکستانی پیوستهاند.
اطلاعات همچنان نشان میدهد که جنگجویان غیرپشتون گروه طالبان که در جریان جنگ با دولت پیشین افغانستان از سوی رهبران این گروه بهعنوان ابزار جنگی استعمال میشدند پس از سلطه بر افغانستان از قدرت و صلاحیت در نظام طالبانی کنار زدهشده، با برخوردهای تبعیضآمیز و دوگانه مواجهاند که این روند تبعیضآمیزِ طالبان پشتون، آنان را ناراض ساخته و مجبور شدهاند از ادامهی کار با این گروه دستبردارند. پیش از این خبرگزاری اسپوتنیک، بهنقل از منابع محلی در استان بدخشان گفت بهدنبال جابهجایی طالبان پشتون بهجای طالبان تاجیک در شهر فیضآباد مرکز استان بدخشان منجر بهدرگیری نظامی و تقابل قومی طالبان تاجیک با طالبان پشتون شده بود.
از سوی دیگر، منابع محلی در شمال افغانستان به خبرگزاری راسک گفتهاند پس از جابهجایی پشتونهای وزیرستانی از سوی گروه طالبان در استانهای شمال، حساسیتهای مردمی این استانها بهشمول جنگجویان غیرپشتون را نسبت بهاین گروه بهشدت افزایش داده از همینرو جنگجویان غیرپشتون گروه طالبان با پیوستن بهگروههای مختلف تروریستی در کشور از صف این گروه جداشده یا هم بهزندگی شخصی رو میآورند.
پیش از این در ادامهی تنشهای قومی میان اعضای گروه طالبان تاجیک، و طالبان پشتونتبار، افراد این گروه در شهرستان مرغاب استان غور پس از آن بهدرگیری نظامی باهم پرداختند که شماری از اعضای پشتونتبار گروه طالبان که عمدتا از استانهای فراه و هلمند بودند قصد داشتند طی یک عملیات نظامی خانههای ساکنان روستای جنگلک در شهرستان مرغاب را بازرسی کنند، اما طالبان محلی که تاجیکتباراند، مانع این اقدام آنانشده بهدرگیری پرداختند. بهگفتهی منابع پس از این درگیری، طالبان پشتونتبار برای ورود بهروستاهای شهرستان تاجیکنشین مرغاب، نیروی کمکی خواستند اما طالبان محلی هشدار دادند در صورت ورود طالبان پشتون بهمرغاب، ساکنان محل علیه آنان قیام خواهند کرد.
آگاهان نظامی پیوستن جنگجویان گروه طالبان افغانستانی را بهگروههای تروریستی دیگر مانند داعش و تیتیپی نشاندهندهی ضعف مدیریت و عدم پابندی مقامات گروه طالبان بهتعهدات خویش با این جنگجویان خوانده و گفتهاند: «زمانیکه جنگجویان این گروه میدانند رهبران شان در حرف و عمل با هم متفاوت هستند و آنچه بهنام ارزشهای اسلامی بهآنان گفته شدهبود جز فریب چیزی بیشتر نبودهاست، از صف این گروه جداشده و آنان را ترک میکنند.»
احسانالله حیدری اسم مستعار یک ژنرال ارتش دولت پیشین افغانستاناست. او در صحبت با خبرگزاری راسک گفت:«استفاده از فریب برای ذهنیتسازی سربازان در جنگ یک اصل نظامیاست، اما گروه طالبان در این فریب و دروغپردازی بهحدی مبالغه کرده و ارزشهای اسلام را بهسربازان شان وارونه جلوه دادهبودند که حالا توان توجیهی آن دروغهای گفتهشده بهنام اسلام را نداشته، از همینرو شماری از سربازان آنان از این گروه متنفرشده و آنان را ترک گفتهاند.»
این نظامی پیشین میافزاید: «سلب صلاحیتکردن طالبان غیرپشتون و عدم اختیاردادن بهآنان در ادارههای گروه طالبان، برای آنان یک نگرانی جدی و ننگ و عار بهبار آورده، از همینرو چندینبار حتا در ادارات مرکزی با هم درگیر شدهاند.»
بهگفتهی این نظامی پیشین، رهبران نظامی با توسل بهدروغ میتوانند در کوتاهمدت بهپیروزی برسند اما حفظ پیروزی که با دروغ، فریب، تحریف و سوءاستفاده بهدستآمده باشد، ناممکناست. موردی که در حال حاضر گروه طالبان، بهگونهی جدی با این چالش مواجه شدهاند.