خبرگزاری راسک: منابع محلی در استان هرات میگویند، خانوادههای گروه طالبان در این استان موادهای کمکشده از سوی نهادهای کمکرسان داخلی و خارجی بهزلزلهزدهگان را در بازار بهفروش میرسانند. شماری از فعالان مدنی و شهروندان هرات با ارسال نوارهای تصویری از فروش مواد کمکشده بهزلزلهزدهگان این استان ابراز تاسف کردهاند. بهگفتهی آنان، مسوولان محلی گروه طالبان بیشتر کمکهای فرستادهشده بهاین استان را بهخانوادهها و اقوام خویش توزیع نموده و آنان مواد دریافتشدهی کمکی را در بازار بهفروش میرسانند.
این فعالان مدنی همچنان گفتهاند، با آنکه کشورهای مختلف جهان در کنار نهادهای امدادرسان داخلی پس از این فاجعه، از فرستادن کمکهای هنگفت بهآسیبدیدهگان در این استان سخن گفته و شهروندان کشور نیز برای کمک بهفاجعهزدهگان هراتی در استانهای مختلف کمپیاینهایی را راهاندازی نموده، در کنار پول، لباس و کمپل نیز گردآوری نمودهاند، اما مواد جمعآوریشدهی داخلی و بستههایی کمکشدهی بیرونی بهخانوادههای آسیبدیده خیلی اندک توزیعشده و حتا شماری از زلزلهزدهگان در شهرستانهای کرخ و زندهجان تاحال از این کمکها دریافت نکرده و شبها را زیرچادُر و بدون هیچنوع امکانات غذایی، سپری میکنند.
بهگفتهی فعالان مدنی و شهروندان هرات، در حالیکه در بستههای کمکشده بهزلزلهزدهگان هرات از سوی کشورهای جهان خیمه و نیازهای اولیهی زندگی آنان نیز فرستاده شدهاست اما آسیبدیدهگان این رویداد، خود برای سپریکردن شبوروز خیمه خریداری نموده و قیمت هرعدد خیمه نیز پس از افزایش تقاضای خانوادههای آسیبدیده از ۵۰۰ روپیهی کابلی، پول رایج در افغانستان، در این استان بهده هزار روپیه افزایش یافته و در بازارهای هرات نیز یافت نمیشود.
رویا فرامرز، یکی از فعالان مدنی استان هرات در صحبت با خبرگزاری راسک گفتهاست: مقامات محلی گروه طالبان موادهای کمکی ارسالشده بهزلزلهزدهگان را بهشهروندانی توزیع کردهاند که شهرستانهای آنان در این فاجعه هیچ خسارهمندنشده و تنها بهدلیل ارتباط با مقامات این گروه از این کمکها مستفیدشده اما کسانیکه بهمعنی واقعی، نیاز عاجل بهکمک دارند خیلی اندک بهآنچه سازمانهای کمککننده از فرستادن آن گفتهاند دسترسی پیداکرده و شماری دیگر تاهنوز هیچ کمکی دریافت نکرده اند.
بهگفتهی این فعال مدنی: «گروه طالبان حتا بهشهروندان شهرستانهای اوبه، پشتونزرغون و شیندند نیز از این کمکها توزیع کردهاند، در حالیکه آنان هیچ آسیبی در این فاجعهی انسانی ندیدهاند، از همینرو آنان مواد دریافتشده را در بازار میفروشند.»
از سوی دیگر شهروندان هرات با انتقاد از مسوولان محلی گروه طالبان در این استان گفتهاند، با آنکه مقامات این استان در آغاز فاجعه هیچ کمکی بهگیرماندگان زیر آوارها نکرده که یکی از دلایل اصلی افزایش آمار تلفات انسانی در این رویداد نیز ناوقترسیدن تیمهای نجات بهمحل فاجعه بودهاست، گفتهاند: این گروه حتا در توزیع مواد کمکشدهی جهانی بهزلزلهزدهگان نیز میان شهروان تفاوت قومی قایلشده و بهجایی اینکه بهنیازمندان و فاجعهزدهگان کمکها را توزیع نمایند بهاقوام و خانوادهای خویش ارسال میکنند.
آرش بهزاد یکی از شهروندان هرات بهراسک گفتهاست، در کنار اینکه شماری از خانوادهها در شهرستانهای زندهجان و کرخ، اکثریت اعضای فامیل شان را از دست دادهاند، تمامی دار و ندارشان نیز زیرخاکشده و از چندین شبانهروز تا حال زیر چادر زندگی میکنند، بهگفتهی این باشندهی هرات، کسانیکه خانههایشان نیز تخریبنشده از ترس زمینلرزه و پسلرزههای آن در دشتها زندگی نموده و هیچ نوع توجهی از سوی مقامات محلی گروه طالبان در این استان مبنی بر توزیع کمکهای فرستادهشده بهآنان صورت نگرفتهاست.
این باشندهی استان هرات همچنان گفتهاست: «اگر نهادهای کمککنندهی داخلی و خارجی خود بهگونهی مستقیم در روند امدادرسانی، توزیع پول و موادهای کمکیشان بدون مداخلهی گروه طالبان بهنیازمندان وارد نشوند گروه طالبان، مقدار بیشتر این کمکها را حیفومیل نموده بهخانوادههایی خویش توزیع میکنند و کسانیکه در این فاجعه خانههای شان را از دست دادهاند بیشتر در معرض خطر قرار خواهند گرفت.»
از سوی دیگر شماری از شهروندان هرات میگویند در پی زمینلرزهی اخیر در این استان قیمت مواد خوراکه و دارو در این استان بهشدت افزایش یافته و این چنین افزایش بها، شرایط را بر آنها تنگتر ساختهاست، شماری از آنان که در مسجد جامع شهر هرات از یک هفته بهاینسو پناه بردهاند میگویند شب و روز شان را با سختی سپری میکنند و پناهگاهی ندارند. آنان همچنان گفتهاند قیمت خیمه بهگونهی بیپیشینه افزایش یافته و توانایی خرید آن را نیز ندارند.
دهها خانوادهی فاجعهزده که در این مسجد از یک هفته بدینسو زیر پشهخانهها زندگی میکنند گفتهاند، با کودکان بیمار خویش شبوروز را زیر این پشهخانهها سپری نموده، توان خرید خیمه را نداشته و هیچکسی هم در این استان بهآنان تاحال کمک نکردهاست.
از سوی دیگر این فاجعهزدهگان هراتی میگویند، در کنار کمبود امکانات زندگی، افزایش بهای دارو و مواد خوراکی، آنان نانی برای خوردن ندارند.
زمینلرزهی شدید روز شنبه پانزدهم میزان/مهر، در استان هرات دستکم جان نزدیک بهسههزار شهروند این استان را در شهرستانهای کرخ و زندهجان گرفت که این زمینلرزه پسلرزههای شدید دیگر را نیز در پی داشته و شمار زیادی از شهروندان این استان را از خانههای شان آواره ساخته و تا کنون شبوروز را در جادهها سپری میکنند.