خبرگزاری راسک: گروه طالبان پس از سلطه بر افغانستان نزدیک بهیک میلیون شهروند افغانستانی را از کار در ادارات دولتی و خصوصیِ کشور محروم ساخته و در حال حاضر نیز این گروه شماری از کارمندان غیرپشتون که در دولت پیشین افغانستان کار میکردند را بهنام آزمون عقیدتی (دینی) ناکام ساخته از ادارات دولتی خویش برکنار میکنند. در تازهترین مورد منابع در وزارت امورِ مهاجرینِ گروه طالبان بهخبرگزاری راسک گفتهاند، بهتاریخ ۲۲ میزان/مهرماهِ سالِ روان، خلیلالرحمن حقانی عضو ارشد شبکهی حقانی از تمامی کارکنان این وزارت آزمون دینی اخذ نموده که بهگفتهی این منابع، اگر کارمندان نتوانند در این آزمون نمرهی کامیابی اخذ نمایند از کار در این ادارهی دولتی اخراج شده و بهجای آنان افراد دیگر که بیشتر اعضای گروه طالبان استند گماشته میشوند.
گروه طالبان پس از سلطه بر افغانستان، شماری از کارکنان دولت پیشین را از ادارات دولتی خویش اخراج نموده، تنها شمار محدودی را که بهدلیل عدم تجربه و توانایی کاری افراد خویش اخراج نکرده بودند، پس از آنکه افراد این گروه در دو سال گذشته نسبتاً توانایی کاری و تجربه کسب نمودهاند، تحت عنوان آزمون دینی اخراج میکنند. در حالیکه گزارشهای متواتر و مستند از اخراج تدریجی کارمندان غیرپشتونِ دولت پیشین از اداراتِ گروه طالبان منتشرشده و کارمندان اخراجشده نیز تایید کردهاند که بدون هیچ دلیلی بهجرم غیرپشتونبودن توسط گروه طالبان از کار برکنارشده و با مشکلات جدی اقتصادی مواجه استند. طالبان برای مشروعیتبخشی بهرفتارهای تبعیضآمیز قومی و گروهی خویش این گزارشها را رد کردهاند.
منابع در حالی از اخذ آزمون دینی بهعنوان ابزار اخراج کارکنان غیرپشتون توسط یک عضو ارشد شبکهی حقانی در وزارت مهاجرین خبردادهاند که پیش از این، سازمان ملل متحد اعلام کرده بود، همزمان با سلطهی گروه طالبان بر افغانستان، بیشتر از نیم میلیون شهروند افغانستانی در اینکشور از سوی این گروه بیکار شدهاند. سازمان ملل در این گزارش همچنان گفتهاست که با فروپاشی دولت جمهوریت، فرصتهای کاری زیادی در افغانستان توسط گروه طالبان از بینبردهشده و ممنوعیت اشتغالِ زنان از سوی این گروه نیز آسیبهای بیشتری بهاقتصاد مردم افغانستان وارد کردهاست.
از سوی دیگر شماری از کارمندان ادارات حکومتی گروه طالبان که پس از آزمونهای دینیِ این گروه موفق بهاخذ نمرهی کامیابی شدهاند در صحبت با خبرگزاری راسک گفتهاند، اعضای گروه طالبان با وصفِ اینکه میدانند شمار زیادی از کارمندانِ دولت پیشین در این ادارات سویهی تحصیلی بلند داشته و سالها دانش آموختهاند، این آزمونها را برای تحقیر این کارمندان راهاندازی میکنند. پیش از این وزارت امر بهمعروف گروه طالبان از کارمندان وزارت آموزش و پرورش یعنی معارف، آموزگاران، کارمندانِ وزارت امورخارجه، کارمندان دادستانی کل، شهرداری کابل و بسیاری از ادارات دولتی، امتحان دینی و فقهی اخذ نموده است. در همین حال منابع همچنان گفتهاند، افراد گروه طالبان در ادارات خویش بهکارمندان دولت پیشین مسایل ابتدایی دینی را زیر نام «آموزش مسایل عقیدتی و دینی» آموزش میدهند و اشتراک آنان در این آموزشها اجباریاست.
طالبان در حالی پس از سلطه بر افغانستان از مامورین دولت پیشین امتحانِ دینی و مسایل فقهی میگیرند که آنان در خانوادههای مسلمان و متدین زادهشده، اصول و فروع دین را در نوجوانی تعلیمدیده و فریضههای دینی را نیز بهصورت مرتب انجام میدهند.
از سوی دیگر شماری از کارمندان وزارت مهاجرین این گروه گفتهاند، پرسشهایی که گروه طالبان در آزمون دینی از کارمندان دولت میپرسند، ابتدایی بوده و هر مسلمانی آنان را میداند. آنان در کنار ابزارقراردادنِ این آزمون بهنام دین، برای اخراج کارمندان دولت پیشین از ادارات، یکی از دلایل دیگرِ آن توهین و تحقیر کارمندان دولت پیشین بوده که این گروه میخواهند نشان دهند که از نگاه گروه طالبان، کارمندان حکومت پیشین مسلمان کامل نیستند.
بهگفتهی این کارمندان، گروه طالبان، علاوه بر اینکه با اخذ این آزمونها در پی تحقیر و اخراج کارمندان دولت پیشین هستند، میخواهند آنها را وادار بهپذیرفتن عقاید و باورهای ذهنی و افراطی خود سازند. بهگفتهی آنان در حالیکه بسیاری از کارمندان گروه طالبان بهشمول مامورانِ وزارت امر بهمعروف و نهی از منکر که نه تنها سواد دینی ندارند، بلکه سواد خواندن و نوشتن کافی نیز ندارند؛ اما اکنون بهدلیل کار در دولت و شرایط بدِ اقتصادیِ را که با آن دچاراند، ناگزیر هستند که از این ماموران بیسواد اطاعت نمایند.