نویسنده: رها
مقولهی کتاب بهترین رفیق تنهایی آدمهاست را حتما بارها شنیدهاید. این مقوله در میان جامعه و جوانان ما تا چه حد تاثیرگذار بوده و حقیقت داشتهاست؟ یکی از بزرگان میگوید کسیکه کتاب میخواند و اوقات خود را صرف مطالعه میکند، برعلاوهی زندگیش هزاران زندگی را زندگی میکند. از آنجا که کتاب مجموعهای از محتویات، تجربیات، اندیشهها، افکار، احساسات، الهامات برخاسته از درون معنوی نویسنده است، بدون شک خواننده با همراهشدن با آن با چندین زندگی همراه میشود.
ویکتور هوگو یکی از نویسندهها و شخصیتهای ادبی جهانی میگوید، خوشبخت کسی استکه به یکی از این دو چیز دسترسی داشتهباشد یا کتابهای خوب یا دوستانیکه اهل کتاب باشند.
کتاب و کتابخوانی به طرز عجیبی بر زندگی فردی و جمعی انسانها تاثیر میگذارد و تحولات این روند بر حیات آدمی از همان آوان کودکی آغاز میگردد، با انسگرفتن به کتاب و کتابخوانی یک فرد دارای زندگی متحول و بهنوعی بروزتر از سایر افراد در یک جامعه میشود.
کتابخوانی منجر به بازشدن دریچههای جدیدی از الهامات، معلومات و اندیشههای مطابق نیاز برای هر فرد در زندگیاش میشود. با روکردن به مطالعه و کتابخوانی، مطالعهگران صاحب بالهای میگردند که روح، روان، مغز و تفکر آنان را به سمت عالمی از نور، روشنایی و سعادت به پرواز میآورد. یک مطالعهگر با خواندن کتابها به جاهای سفر میکند که بدون کتاب تصورش ناممکن به نظر میرسد. مطالعه و کتابخوانی دریچه و روزنهای به سوی جهان حیرتانگیز علم، معرفت و داناییاست؛ راهیست بسیار ساده و آسان برای تعالی، درک، اندیشه و فهم ما از آنچه در حیات ما ارزشمند تلقی میشود. با پیمودن مسیر مطالعه، مطالعهگر به تکامل علمی، شخصیتی و اجتماعی میرسد.
کتاب همانند گنجیست که با بدستآوردن و نفوذ در اعماق محتوای آن و درک آنچه را که در خود جای داده، زمینه را برای تبدیلشدن به ثروتمندترین فرد فراهم میکند.
در جامعهایکه عادت و کار مطالعه در ذهن افراد نهادینه میشود، آنان از تاریکیهای درونی، روانی و اجتماعی خلاص شده به یک جهان عاری از چالشهای نادانی ساکن میشوند. آبرهام لینکن یکی از شخصیتهای آمریکایی میگوید بدون حکومت میشود زندگی کرد، اما زندگی بدون کتاب و مطبوعات ممکن نیست.
در جهان امروز که بهروزتر از جهان گذشته است، دانستن و پیبردن به آنچه در این کرهی خاکی جریان دارد، بدون انگیزهی کتابخوانی و رجوع به سوی ذهنهاییکه سالها را به منظور رساندن مردم به آنچه به اسم نور است و در تضاد با تاریکی درونی، ذهنی و قلبی است، ممکن نمیشود.
کتابخوانی و آگاهی درونی مطالعهگر دو پدیدهیاست که باهم آمیخته شدهاند. با کتابخوانی مطالعهگر به آگاهی دست مییابد که او را با موضوعاتیکه در جریان است همقدم کرده، منافع معنوی و به نوعی منافع مادی در زندگی مطالعهگر تامین میشود، روند شگوفایی وی را در همهی عرصهها مهیا میسازد. با آگاهی و کتابخوانی زندگی در سایهی آنچه صلح، مهربانی و آرامش تلقی میشود، فراهم میگردد.
کتابخوانی بر توانایی ذهنی، احساسات و روحیات تاثیرات شگفتانگیز دارد. عادت کتابخوانی به عنوان بهترین عادتی استکه یک فرد در طول عمرش برای پرکردن ساعتهای زندگیش، ارتقای ذهنیت و بالابردن معلومات انجام میدهد.
پرسش این است مطالعه و کتابخوانی موثر چگونه میسر میشود؟ با آنکه تاثیرات مطالعه و کتابخوانی را بر زندگی خود میدانیم، اما باید پیبرد که کدام عوامل بر مطالعه و کتابخوانی موثر و تاثیرگذارتر است.
دو عامل بسیار اساسی در امر مطالعه و کتابخوانی تاثیر انکارناپذیری دارند و بر روند کتابخوانی و مطالعه که خود با تمرین، ممارست و علاقهمندی بیشتر حاصل میگردد و میتواند در روند حیات بشری مفید واقع شود.
اولین عامل موثر در امر مطالعه علاقهمندی نسبت به مطالبیکه قصد داریم مطالعه کنیم، هست. به این معنا آنچه را عزم بر خواندن آن داریم تا چه حد با علاقه و شوق به آن مینگریم. علاقهمندی و اشتیاق بهخواندن مطالب در روند مطالعه تاثیر مستقیم دارد.
دومین عامل کاربرد ماهرانهی فنون و ترفندهای مطالعه استکه بدون شک راه و طریق مطالعه و کتابخوانی بر جریان خواندن مطالب، یادگیری و آنچه از درون یک مجموعه به هدف برداشت به سمت آن گام بر میداریم تا تحولی را چه در دنیای بیرون و چه در دنیای درون بینقش نیست. پس برای رسیدن به تاثیرات مطلوب و سازندهی مطالعه و کتابخوانی و نتیجهی این روند و پسزمینهایکه از پرداختن به این جریان تشکیل میشود، لزوم بههمین نکات است.
مطالعه واژهها، زبان، فرهنگ و اندیشه را در اختیارت قرار میدهد، تا بهتر بتوانی مدیریت حیات خود را در دست بگیری و برای زندگی و جامعه مفید باشی.