خبرگزاری راسک: یک مقام ارشد گروه طالبان اخیراً از ارتباط نزدیک این گروه با سایر شبکههای تروریستی منطقه و جهان در کشور پرده برداشته و گفتهاست، شبکهی القاعده گروه تروریستی نبوده بلکه برادر مجاهد ماست، این مقام گروه طالبان همچنان گفتهاست، سایر گروههای تروریستی که آنان در جنگ برعلیه دولت پیشین افغانستان با این گروه همکاری کردهاند، برادران گروه طالبان هستند.
عبدالطیف منصور، وزیر انرژی و آب گروه طالبان که در یک نشست مردمی در استان قندز سخنرانی میکرد، گفتهاست: «القاعده گروه تروریستی نیست، بلکه اعضای آن براداران طالباناند.» این مقام گروه طالبان همچنان در ادامه بهحملات یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ از سوی شبکهی القاعده بهآمریکا اشاره کرده و گفتهاست: «آمریکا نظام ما را بهاین بهانه از بین برد که بهتروریستهای جهانی جا داده بودیم، آنان که با تروریستهای جهانی جنگ میکردند، ما آنها را نهدر آن زمان تروریست میگفتیم و نه حالا، آنها برادران مجاهد ما بودند.»
این اظهارات پس از آن از سوی وزیر انرژی و آب گروه طالبان ارایه شدهاست که در دوسال سلطهی این گروه بر افغانستان، همواره کشورهای منطقه و جهان از ارتباط نزدیک گروه طالبان با شبکههای تروریستی منطقه و جهان ابراز نگرانی کرده و گفتهاند، افغانستان زیر سلطهی این گروه بهمرکز بزرگ تروریسم جهانی و زندانی برای شهروندان این کشور مبدل شدهاست. وزیر انرژی و آب گروه طالبان همچنان تاکید کرده، گروههای تروریستی دیگر که با گروه طالبان در جنگ علیه نیروهای حکومت پیشین افغانستان کمک کردهاند از برادران مجاهد طالبان هستند. او همچنان ادعا نمودهاست که گروه طالبان در جنگ بیست سالهیشان از سوی هیچ کشوری بهشمول پاکستان پشتیبانی نظامی نشده و حالا هم گروه طالبان غلام هیچ کسی نیستند و بهفرمایش کسی کاری نمیکنند.
این مقام طالبان درحالی از ارتباط نزدیک آنان با گروههای تروریستی منطقه و جهان پرده برداشته و آنان را« برادر مجاهد این گروه» خطاب کردهاست که کمیتهی نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد چندی پیش با نشرگزارشی گفته بود که گروه طالبان پیوندشان با شبکهی القاعده و طالبان پاکستانی را تعمیق بخشیدهاند. براساس این گزارش، گروه طالبان زمینهی فعالیت بیشتر گروههای تروریستی را در افغانستان مساعد کرده و خطر تروریسم در کشور زیر ادارهی این گروه بهشدت در حال افزایشاست.
پیش از این خبرگزاری راسک در یک گزارش تحقیقی ارتباط طالبان با گروههای بزرگ تروریستی منطقه و جهان را مورد بررسی قرار داده و بهاطلاعاتی دست یافته بود که نشان میدهد دستکم ۲۰ گروه تروریستی منطقهای و جهانی با گروه طالبان ارتباط نزدیک داشته و در کشور فعالیت دارند.
حضور گستردهی این گروهها نگرانی کشورهای همسایهی افغانستان را همچنان برانگیخته و در آخرین مورد اشتراککنندهگان نشست سمرقند که در رابطه بهوضعیت افغانستان از سوی روسیه، ایران، چین و پاکستان برگزار شده بود با نشر بیانیهی از حضور گروههای تروریستی منطقه در افغانستان ابراز نگرانی نموده و گفته بودند: «تمامی گروههای تروریستی بهشمول داعش، القاعده، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، تحریک طالبان پاکستان، ارتش آزادیبخش بلوچستان، جیشالعدل و غیره، مستقر در افغانستان، تهدید جدی برای امنیت منطقه و جهاناند.»
در حالیکه کشورهای منطقه و جهان از مبدلساختن افغانستان بهمرکز بزرگ تروریسم جهانی توسط گروه طالبان ابراز نگرانی کردهاند و گروههای مانند داعش مسوولیت چندین حملهی خونین در کشور را بهعهده گرفته و شماری از مقامات این گروه نیز از ارتباط نزدیک، دوستی و برادری با سایر شبکههای تروریستی منطقه و جهان در افغانستان سخن گفتهاند اما وزیرخارجهی گروه طالبان در تمامی مجامع منطقهای، مبدلساختن کشور بهپایگاه تروریستان جهانی از سوی این گروه را کتمان نموده و گفتهاست: « حتی یک گروه تروریستی هم در افغانستان حضور ندارد و هیچ کسی نمیتواند حضور گروههای تروریستی در افغانستان را ثابت کند.»
امیرخان متقی در حالی از فعالیت گستردهی گروههای تروریستی در کشور و ارتباط تنگاتنگ آنان با این گروهها چشمپوشی کرده، حضور آنان را در افغانستان انکار میکند که چند ماه پس از برگشت گروه طالبان بهقدرت و بالاگرفتن ادعاهای مبنی بر بازگشت شبکهی القاعده بهافغانستان، ایمنالظواهری، رهبر پیشین این شبکه توسط پهپادهای آمریکایی در نزدیکی ارگ در کابل هدف قرار گرفت و کشته شد. در کنار این، مقامهای برخی از کشورها و دبیر کل سازمان ملل نیز بارها از قوتگرفتن و حضور شبکههای تروریستی در افغانستان زیر حاکمیت گروه طالبان و ارتباط نزدیک این گروه با شبکههای تروریستی ابراز نگرانی کردهاند. همچنان اسناد فاششدهی استخباراتی ایالات متحدهی آمریکا در اوایل سال جاری خورشیدی نشان دادهاست که افغانستان زیر حاکمیت گروه طالبان بار دیگر بهمرکز بزرگ تروریسم جهانی و همآهنگی گروه داعش مبدل شدهاست.
بربنیاد ارزیابیهایی که در این اسناد محرمانه از سوی وزارت دفاع آمریکا انجام یافتهاست، گفته شده که گروه داعش قصد دارد با استفاده از خاک افغانستان، حملاتی را در اروپا و آسیا برنامهریزی کند. این اسناد محرمانه همچنان نشان میدهد که گروه داعش علاوه بر هدف قراردادن مراکز تجارتی، سال گذشته قصد داشتهاست تا مسابقات جامجهانی فوتبال در قطر را مورد حمله قرار دهد.
در تازهترین مورد، شماری از کارشناسان مسایل امنیتی افغانستان، ایران و تاجیکستان در نشست مشترکی که از سوی اکادمی ملی علوم تاجیکستان و بنیاد احمدشاه مسعود در تاجیکستان برگزار شده بود، موجودیت دهها گروه هراسافکن در قلمرو گروه طالبان را تهدید بالقوه برای منطقه بهویژه کشورهای آسیای میانه خوانده و خاطرنشان ساختهاند که هزاران جنگجوی خارجی، افغانستان زیر سلطهی گروه طالبان را حیاط خلوت فعالیتهای تروریستی خویش انتخاب کرده و مصروف تجهیز و برنامهریزی برای عملیات فرامرزیاند. بهگفتهی این کارشناسان، تحریک طالبان پاکستانی، شبکهی القاعده و گروه داعش بهشکل علنی در افغانستان فعالیت نظامی داشته و سایر گروههای تروریستی نیز در حال انجام ظرفیتسازی برای اجرای برنامههای بعدیشان هستند. بهگفتهی این کارشناسان، مربیان بمبگذاریهای انتحاری و برنامهریزان ماهر حملههای هراسافگنانهی خارجی، در صفوف گروه طالبان حضور دارند.