خبرگزاری راسک: با رویکار آمدن گروه طالبان در افغانستان بیش از ۷۰ درصد رسانههای استان هرات، فعالیت نشراتیشان مسدود شدهاست.
یکتن از خبرنگاران استان هرات که از گرفتن اسمش در خبر خودداری کرد، امروز دوشنبه، ۲۲عقرب/ آبان به خبرگزاری راسک، گفته که دهها خبرنگار و کارمند رسانهیی در این استان بدلیل مسدود شدن رسانهها و فشارهای گروه طالبان از کارشان بیکار شدهاند.
این خبرنگار افزوده که طی این دوسال که از عمر حاکمیت گروه طالبان در افغانستان گذشتهاست دهها و صدها خبرنگار و کارمند رسانههای افغانستان، هرات را ترک کردند و شماری هم از سوی نیروهای این گروه بازداشت، شکنجه و حتا به قتل رسیدهاند.
او میافزاید، شمار زیادی از خبرنگاران در حالحاضر در کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی مهاجر شدهاند و این موضوع ناشی بر فشارهای شدید گروه طالبان بوده که این طیف از جامعه افغانستان را ترک کردهاند.
در همین حال محمدآصف رحمتی، یکتن از خبرنگاران استان هرات که در یکی از کشورهای همسایه مهاجر شدهاست به خبرگزاری راسک، گفته که گروه طالبان به هیچ عنوان نمیخواهند که آزادی بیان و رسانهها در افغانستان رشد کنند.
او افزوده که گروه طالبان خبرنگاران و رسانهها را بهخاطر انعکاس حقایق و افشاگریهایی را که در برابر این گروه نشر و پخش می کنند، مورد فشارهای شدید قرار میدهند که نقش آزادی بیان و رسانه روزبهروز کاهش پیدا کند.
رحمتی بیان میکند، گروه طالبان آن دسته از خبرنگاران و رسانهها را قبول دارند که پشتون باشند و طبق پالیسی این گروه عملکردشان باشد.
همچنان خانم افسانه براتی، یکتن از کارمندان رسانههای محلی استان هرات گفته که: « گروه طالبان در روزهای نخست کاری خود در این استان نسبتا برخورد مناسبی را با تمام خبرنگاران و همکاران رسانهیی داشتند؛ اما آرام و آرام این برخوردها تبدیل به یک خشم شد و گروه طالبان رویکرد نامطلوبی را با خبرنگاران بهویژه خبرنگاران خانم داشتهاند.»
خانم براتی افزود: «با هزار یک مشکل اقتصادی و خانوادگی توانستهام که دانشگاه را از رشتهی خبرنگاری تمام کنم تا بتوانم در یکی از رسانهها هرات زمینهی کار را فراهم کنم؛ اما با رویکار آمدن حاکمیت گروه طالبان تمامی امید و آرزویهایم نقش بر آب شدند.»
خانم براتی علاوه میکند، در حال حاضر خانم خانه است و فرق او با یک خانم بیسواد در حاکمیت گروه طالبان یکی میباشد.
با این وجود امیر حبیبی، یکتن از فعالان رسانهیی در افغانستان گفته که نقش رسانه و آزادی بیان با آمدن گروه طالبان در افغانستان و استان هرات از ۱۰۰درصد به پنج درصد رسیدهاست.
او میگوید، خبرنگاران و رسانهها در طی دو دههی اخیر با هزار یک مشکل در افغانستان روبرو بودند و یک شبه تمامی این ارزشها از سوی گروه طالبان نابود شد.
آقای حبیبی میافزاید، در حال حاضر خیلی از خبرنگاران و کارمندان رسانههای افغانستان در کشورهای ایران و پاکستان روی به کارهای شاقه آوردهاند و تمامی آرزویهایشان را با یاس و ناامیدی در مهاجرت و ظلم گروه طالبان سپری میکنند.
گفتنیست، در آخرین گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت روز جهانی پایاندادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران نگارش شده که بیش از ۱۰۰ خبرنگار و کارمندان رسانههای افغانستان در چند سال اخیر، جان باختهاند.