خبرگزاری راسک: ملاهبتالله، رهبر مخفی گروه طالبان با صدور فرمانی در رابطه به مهاجران اخراجشده از پاکستان به مسوولان اینگروه وظیفه سپرده است که مهاجران اخراجشده را در استانهای بلخ، تخار، فاریاب، جوزجان و بغلان جابهجا نمایند.
ملاهبتالله رهبر منسوب به گروه طالبان پس از اخراج هزارها مهاجر افغانستانی از پاکستان با صدور فرمانی به مقامات اینگروه وظیفه سپرده است تا برای مهاجران اخراجشده از سوی دولت پاکستان در پنج استان شمال کشور زمین توزیع نموده و آنان را جابهجا نمایند.
در فرمان ملاهبتالله آمده است: «براساس معلومات ادارهی مستقل اراضی و وزارت مهاجرین، در شرایط کنونی تنها استانهای شمالی مانند بلخ، تخار، جوزجان، فاریاب و بغلان برای جابهجایی مهاجران برگشته از پاکستان به دلیل ازدیاد زمین در این استانها ممکن است.»
این فرمان که پس از آغاز روند اخراج اجباری مهاجران از پاکستان آغاز شده است، در آن گفته شده که گروه طالبان برای مهاجران اخراجشده که سالها دور از وطن بوده و با مشکلات مختلف زندگی مواجهاند، رسیدگی جدی میکنند.
رهبر گروه طالبان درحالی فرمانی را برای توزیع زمین به آنچه او مهاجران اخراجشده از پاکستان در استانهای شمال صادر کرده است که منابع متعدد در پاکستان و وزارت زراعت اینگروه تایید کردهاند که دولت پاکستان از میان اقوام مختلف مهاجر افغانستانی در آن کشور، تنها مهاجران پشتون افغانستانی را از اینکشور اخراج نموده با سایر شهروندان کشور که در آنجا مهاجر بوده و اسناد قانونی مهاجرت نیز ندارند برخورد نمیکنند.
یک منبع معتبر در وزارت زراعت گروه طالبان به خبرگزاری راسک گفتهاست، تمامی اطلاعاتی که از اثر «بایومتریک» مهاجران اخراجشده از پاکستان در مرز «اسپینبولدک» کندهار و تورخم به دسترس آنها قرار گرفته نشان میدهند که تمامی خانوادههای اخراجشده از پاکستان مربوط به یک قوم بوده و دولت پاکستان سایر اقوام مهاجر در این کشور را تاحال اخراج نکردهاست.
در بخش دیگر این فرمان آمده است که: «کمیسون مشترکی به شمول وزارت داخله، وزارت مهاجرین، ادارهی مستقل اراضی و ریاست استخبارات این گروه موظف شدهاند تا برای حل مشکلات پشتونهای اخراجشده از پاکستان و چگونگی رسیدگی به آنان در خصوص توزیع زمین به دفتر ریاستالوزرای این گروه گزارش دهند.»
در سوی دیگر، خبرگزاری راسک با چند تن از خانوادههای مهاجر تاجیکتبار و هزاره که پس از واگذاری افغانستان به گروه طالبان از کشور مهاجرشدهاند صبحت کردهاست، آنان همچنان گفتهاند که با هیچ نوع مشکلات ناشی از بازداشت و اخراج اجباری از سوی نیروهای امنیتی پاکستان مواجه نبوده و گفتهاند که نیروهای امنیتی پاکستان تنها در تلاش شناسایی و انتقال خانوادههای پشتون از این کشور استند.
در سوی دیگر، آگاهان سیاسی با اشاره به اخراج مهاجران افغانستانی از سوی دولت پاکستان گفتهاند، درحالی که مهاجران افغانستانی همهروزه از سوی ایران نیز اخراج شده و به کشور برگشتانده میشوند، اما گروه طالبان هیچ خبری از همکاری و کمک با آنها نشر نکرده و تنها متمرکز به پشتونهای اخراجشده از پاکستان بوده که به آنان در شمال افغانستان زمین نیز توزیع میکنند.
براساس اطلاعات ارایهشده از سوی رسانههای ایرانی، تنها از آغاز سال روان خورشیدی تا حال نزدیک هفتصدهزار مهاجر از ایران اخراج شدهاند. اما گروه طالبان در مورد چگونگی برگشت، مشکلات زندگی و جابهجایی آنان هیچ اقدامی نکرده و حتا آماری از این مهاجران اخراجشده از ایران در دست ندارند.
آگاهان سیاسی با نگرانیهای پیهم از اقدام مشترک گروه طالبان و سازمان استخبارات نظامی پاکستان برای جابهجایی پشتونهای وزیرستانی در شمال افغانستان، بار دیگر گفتهاند که نشانهگیری پنج استان شمال برای جابهجایی پشتونهای وزیرستانی و جنوبی از سوی رهبر مخفی گروه طالبان سناریوی طرحریزیشدهای است که این گروه با دولت پاکستان بهگونهی همآهنگ آن را دنبال میکنند.
به باور آگاهان، برنامهی اخراج تنها پشتونهای افغانستانی از سوی دولت پاکستان زیر نام «اخراج مهاجران افغانی» از آن کشور ترفند طراحیشدهای است که میتواند پیآمدهای شومی درحال و آیندهی افغانستان، بهویژه شمال داشته باشد.
شمسالرحمن فروتن، جامعهشناس و استاد دانشگاه میگوید: «پشتونیزهساختن شمال افغانستان بخشی از اهداف سازمانهای استخباراتی منطقه از جمله سازمان استخبارات نظامی پاکستان است که هدف آن ناامنساختن افغانستان و تحقق اهداف سیاسی آن کشور در افغانستان میباشد.»
به باور این آگاه اجتماعی، پشتونهای ناسیونالیست طالب تنها با پیآمد ظاهری این بازی استخباراتی یعنی غصب خانه، زمین و مناطق اقوام غیرپشتون خشنود هستند. اما از پیآمد اصلی آن که به ضرر تمام اقوام کشور بهشمول پشتونها بوده که مردم افغانستان در آتش جنگی ناشی از این جابهجایی پاکستان میخواهد، خواهند سوخت و نیز از این وضعیت متضرر خواهند شد، درک چندانی ندارند.
آقای فروتن همچنان گفتهاست: «حضور پشتونهای انتقالشده به شمال دایمی نبوده و به محض اینکه دست استبداد قبیلهای از سر مردم شمال برداشته شود، آنان در برابر پشتونها ایستادگی نموده و نخواهند گذاشت تا خانه، زمین و جایداد آنان در خدمت بیگانهها باشد.»
آقای فروتن میافزاید: «پشتونهای انتقالشده به شمال از همین حالا باید بدانند که شمال سرزمین و خانهی آنان نیست. ساحات غصبشده توسط آنها صاحب داشته و ملکیت کسانی است که هزارها سال قبل در این مناطق زیسته و بخشی از ملکیت فرهنگی، سیاسی و هویتی تاجیکها بوده و بهتر است تا همین حالا پشتونها به این مناطق نروند.»
به باور آقای فروتن، از آنجا که نظام طالبانی مشروعیت داخلی و خارجی ندارند، اسنادی که از سوی این گروه برای غصب زمینهای مردم تاجیک در شمال به پشتونهای وزیرستانی توزیع میکنند، فاقد اعتبار حقوقی استند و نمیتوانند در آینده به عنوان سند ملکیت اعتبار داشته باشند.